fbpx Behandling av kreftpasienter Hopp til hovedinnhold

Behandling av kreft­pasienter

Bildet viser en bokside med definisjon av cancer.

Norge mangler ikke penger. Det Norge mangler, er politisk vilje til å fordele landets rikdom på fellesskapet, skriver Gunn Pound.

Jeg hører på NRK at 60 kreftpasienter må betale en million av egen lomme for immunbehandling som forlenger livet, da det offentlige ikke har råd til dette. Samtidig leser jeg på FINN «Boliger til salgs»: Holmenkollen – herskapelig villa med flott utsikt mot fjord og by – 50 millioner. Vinderen – herskapelig og representativ villaeiendom – 50 millioner.

For disse summene kan 100 kreftpasienter få gratis immunbehandling i ett år. Jeg går ut fra at det er flere enn 60 som får avslag på offentlig immunterapi. De som ikke har råd til å kjøpe privat helsehjelp hører vi ikke om. Hvor mange kan det dreie seg om?

Penger fins

Norge mangler ikke penger. Det Norge mangler, er politisk vilje til å fordele landets rikdom på fellesskapet. Hvert år forsvinner milliarder i skatteparadiser, svart arbeid og annen økonomisk kriminalitet. Sverige er et land Norge kan sammenlikne seg med. Undersøkelser fra Sverige viser at Norge årlig taper 150 milliarder i skatteinntekter. Store selskaper flytter overskuddet sitt til skatteparadiser og da slipper de å betale skatt.

Da Frp og Høyre fikk regjeringsmakten i 2013 ble arveavgiften fjernet fra 01.01.2014 som betyr tapte inntekter til fellesskapskassa. En fattig fellesskapskasse betyr at færre kreftpasienter kan få forsvarlig helsehjelp.

Legemiddelindustrien

Legemiddelindustrien (LMI) profitterer grovt på nyvinningene i medisinen. LMI er en bransjeforening for store multinasjonale selskaper og små gründerselskaper som operer på legemiddelområdet. LMI har i Norge en årlig omsetning på 18 milliarder. Som kjent driver ikke denne industrien veldedighet, men drives ut fra rene profitthensyn. At folk dør for tidlig da de ikke har råd til behandling, ser ikke ut til å bekymre dem. Når dette er sagt, må også de politiske partiene på høyresiden pluss Arbeiderpartiet (Ap) ta ansvar for denne utviklingen.

Styrk offentlig sektor

Den beste medisin mot klasseskillet i helsevesenet er å styrke offentlig sektor gjennom økt skattekontroll, fjerne smutthull i skatteloven, gjeninnføre arveavgift for dem som arver mer enn 5 millioner, kamp mot skatteparadiser, private profittinteresser og økt beskatning av de rikeste. Nasjonalisering av legemiddelindustrien som betyr at LMI eies av det offentlige, for da blir det ingen som profitterer på liv og død. 

En fattig fellesskapskasse betyr at færre kreftpasienter kan få forsvarlig helsehjelp.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse