fbpx Lønnsduell anno 2016 Hopp til hovedinnhold

Lønnsduell anno 2016

ELDREBØLGEN: Dagens sykepleiermangel er bare småtterier mot den vi vil møte i 2030, hvis ikke gode tiltak iverksettes straks. Foto: colourbox

Hvis resultatet for sykepleierne i årets lønnsoppgjør bare blir «grøt og 20 shilling», ender «ELDREBØLGEN - minutt for minutt» som en lidelse. Garantert.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

I vinter har mange fulgt med på NRKs Anno-sendinger. God reklame både for Fredrikstad og kunnskapskanalen! Folk flest er sultne på å lære noe nytt og se at det nytter. Også de eldste bidrar forbilledlig, selv med brukne ribbein.

Å følge med på årets lønnsoppgjør er ikke like lett. Her er verken TV-dekning eller pedagogikk attraktiv for folk flest. Og partene i arbeidslivet sliter med trettende dueller og sverdslag. Som «olderkvinne» tror jeg imidlertid på ny kunnskap og medisin.

Hvis Florence Nightingale våknet opp og oppdaget Eldrebølgen, ville hun brukt Statistisk Sentralbyrås klare tall og straks iverksatt nødvendige tiltak. Tallene viser en aldrende befolkning med behov for stadig flere sykepleiere. Dagens sykepleiermangel er bare småtterier mot den vi vil møte i 2030, hvis ikke gode tiltak iverksettes straks. Derfor trenger vi et sykepleierløft.

For å få til det, trenger vi en tydelig lønnspolitikk med klare prioriteringer. Det har Norge manglet lenge, tross dyre oppgjør. Lønn er viktig for å rekruttere, anerkjenne og beholde etterspurt arbeidskraft som sykepleiere. Det er satt av penger til årets lønnsoppgjør. Og det skal forhandles.

Anne Enger, tidligere fylkesmann og leder for Likelønnskommisjonen og nå ny styreleder i Sykehuset Innlandet, foreslo en likelønnspott for å gi høyskoleutdannede damer (og noen menn) i offentlig sektor et lønnsløft. Hun så at den dårlige uttellingen særlig sykepleiere og førskolelærere får for utdanning, kompetanse og ansvar, truer rekrutteringen til viktige velferdsyrker. Statistisk Sentralbyrås tall viser at livslønna til sykepleiere og førskolelærere er lavere enn livslønna til mange arbeidstakere som ikke har noen utdanning. Det rammer ikke bare vår lommebok, men har store samfunnsmessige konsekvenser. Det merker både pasienter og pårørende. Og det bekymrer også ledere i sykehus og kommuner.

I år går det ut 150 nyutdanna sykepleiere fra Høgskolen i Østfold. De fleste vil jobbe på sykehus. Med 300 000 kroner i studielån for å ha investert i etterspurt kompetanse, vil over halvparten av dem få tilbud om deltidsstilling «med gode muligheter til å jobbe ekstra». Og med en begynnerlønn på 371.000 kroner i Sykehuset Østfold, må man jakte på de vaktene man kan få. Så kan man glede seg til en topplønn etter ti år på 427 000 kroner.

Sykepleiere anno 2016 tjener alt for lite. Dyktige sykepleiere i alle aldergrupper pleier gjerne eldre, men vi trenger mer enn fine ord og grøt. Norge trenger at flere vil bli og forblir sykepleier. Dagens nyfødte rekker knapt konfirmasjon før eldrebølgen kommer.

Derfor må sykepleierløftet starte allerede i 2016.

Dagens nyfødte rekker knapt konfirmasjon før eldrebølgen kommer. Derfor må sykepleierløftet starte allerede i 2016.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.