fbpx – Ikke farvel til titlene jordmor og helsesøster Hopp til hovedinnhold

– Ikke farvel til titlene jordmor og helsesøster

Tegningen viser et menneske med en bylt i armene.
JORDMOR: Den som løfter barnet fra jorden opp til moren. Illustrasjon: Colourbox

NSF vil ha flere menn som jordmødre og helsesøstre. Kjønnsnøytrale titler kan være et steg på veien, skriver forbundsleder Eli Gunhild By.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Vedtaket i landsmøtet betyr ikke et farvel til jordmor og helsesøster slik Sykepleien skriver. Vedtaket er et ønske om å få flere menn til å ta disse spesialitetene. En kjønnsnøytral tittel kan være et ledd i dette.

Fra jord til mor

Jordmor er en kjønnsnøytral tittel ved at det betyr den som løfter barnet fra jord til mor. I tillegg har jordmødre dobbelt autorisasjon både som sykepleier og jordmor.

Må finne alternativ

I forhold til tittelen helsesøster har faggruppen allerede et vedtak på å utrede en kjønnsnøytral tittel. Utfordringen er å finne den gode alternative tittelen til helsesøster.

Les også:

Ut med jordmor og helsesøster

NSFs landsmøtevedtak betyr ikke et farvel til jordmortittelen!

Vil fjerne yrkestitlene helsesøster og jordmor

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.