fbpx En ubegripelig PR-katastrofe Hopp til hovedinnhold

En ubegripelig PR-katastrofe

Jeg skulle så gjerne stått sammen med dere på barrikadene! I stedet spør jeg dere, gode kolleger: Hvem ga dere PR-råd i denne saken? Foto: Colourbox (Illustrasjonsfoto)

Sjelden har et knefall for makten skjedd på mer ydmykende vis enn i Halden, skriver Michael Hartmann.

Torsdag skrev Sykepleien at 120 ansatte i helse- og omsorgssektoren i Halden har fått brev om oppsigelse.
Hva gjør du når ordføreren vil ta fra deg jobben? Stiller du spørsmål eller krav til ordføreren? Mobiliserer du fagforeningen din til kamp?

Ikke i Halden, ser det ut som. I stedet velger helserbeiderne en fremgangsmåte som kan forundre selv en nybegynner innen PR, politikk eller fagforeningsarbeid: De begynner å synge!

Dette er beinhard virkelighet: 120 helsearbeidere. Det er mange mennesker i en by som Halden. Hva skal de arbeidsløse gjøre? Og hva skjer med pasientene som ribbes for helsetjenester? Og hvorfor vil Haldens ordfører gjennomføre masseoppsigelser i en bransje som faktisk trenger flere ansatte i årene som kommer?

Jeg måtte lese teksten flere ganger. Jeg spurte meg selv: Er det 1. april i dag?


Hyller uretten

Først om musikkvideoen: Det er moro med Abba-låter. Jeg liker Abba. Og videoen kunne blitt en musikalsk protest mot masseoppsigelsene. Men helsearbeiderne greide å torpedere sin egen skute ved å invitere ordfører Edquist med i videoen. Det er nå det går fra morsomt til tragisk. (se videoen nederst i saken).

I videoen får Edquist anledning til å visualisere «en tom kommunekasse» (det kan diskuteres) ved å vise frem en tom veske og sette opp en unnskyldende mine. Slik gis Edquist - som svinger øksen over de ansatte - muligheten til å fremstå som sjarmerende maktesløs. Som om Haldens ordfører er ribbet for virkemidler og innflytelse over en situasjon han selv støtter.

Som om dette ikke var nok, gis ordføreren anledning til å skryte av videoen på sin blogg, som ironisk nok heter gladihalden.no. Den entusiastiske ordføreren beskriver videoen slik: «Kjempeflott ble den. Gratulerer med et morsomt tiltak som piffer opp hele kommunen. Dette er galgenhumor på sitt beste! Og, som så mye annet i Halden, et dugnadsprosjekt».

Piffer opp hele kommuen, ordfører Edquist? Prøv å selg det budskapet til pasientene som vil bli rammer når 120 helsearbeidere mister jobbene. Det greier du sikkert. Noe forteller meg at du har bedre PR-rådgivere enn helsearbeiderne som snart står uten arbeid.


Trist

Og til helsearbeiderne i Halden: Jeg er overbevist om at dere er dyktige, kompetente og hardtarbeidene. Dere utfører en av samfunnets viktigste jobber, og fortjener skryt, god lønn og gode arbeidsvilkår. Nettopp derfor er denne saken så trist. Jeg skulle så gjerne stått sammen med dere på barrikadene! I stedet spør jeg dere, gode kolleger:

Hvem ga dere PR-råd i denne saken?

Hvis jeg skulle gitt dere et råd hadde jeg sagt:

Syng gjerne ABBA-låter! Initiativ og galgenhumor er viktig! Gjør noe gøy med kollegaene dine! Sykehjemskor er flott! Men problemet er dette: Svenske pop-låter fungerer dårlig som politisk virkemiddel i en sak som dette. Galgenhumor betaler ikke regningene når du blir arbeidsledig.


Bare i helsevesenet

Jeg har opplevd mange krumspring fra arbeidsgivere i mine år i det private næringsliv. Men jeg har aldri opplevd at ansatte som mister jobbene sine hyller den ansvarlige med sang og dans. Dette opplevde jeg først da jeg begynte å jobbe i helsevesenet. Om slikt kan man undre seg.

Hvilket bringer meg til neste punkt, nemlig den komplett uforståelige støtten fra Norsk Sykepleierforbund (NSF). At ordfører Edquist kan leve godt med hvordan denne saken har blitt håndtert er neppe overraskende.

Langt mer ubegripelig blir det når fylkesleder i NSF, Karen Brasetvik, fullstendig ukritisk bærer ved til bålet ved å si følgende: «Morsomt og flott initiativ fra sykepleiere og andre ansatte i Halden kommunes helsetjeneste».

Javel, Brasetvik? Det er sikkert moro, dette. Men fra en fylkesleder i et fagforbund forventer jeg langt mer enn moro når 120 kompetente helsearbeidere kan bli overføldige. Har du ikke innsett hvilken kamp som akkurat nå kjempes i Norge for å sikre arbeidstakeres rettigheter?


Stort behov for PR-hjelp

Dette har blitt sagt om operaforestillinger: «Når noen stikker deg i ryggen med en dolk, så dør du ikke, i stedet begynner du å synge».

Slike fantasifostre fungerer fint i operaen, men ikke i norsk arbeidsliv. Denne saken illustrerer nok en gang at norske helsearbeidere er i behov for profesjonell PR-hjelp.

Tar dere utfordringen, NSF? Eller skal dere fortsette å si at «dette var moro»?

Selv om intensjonen med musikkvideoen sikkert var den beste, rammer slike PR-feiltrinn hele vår profesjon.

Hvorfor?

Jo, fordi bare én person smiler i dag. Han heter Thor Edquist og vil kanskje bli husket slik: «Ordføreren som ble hyllet med sang og dans av dem han gjorde arbeidsledige».

Sjelden har et knefall for makten skjedd på mer ydmykende vis enn i Halden. Og sykepleierforbundet ga sin støtte. Det er nesten ikke til å tro.

Svenske pop-låter fungerer dårlig som politisk virkemiddel i en sak som dette.

Michael Hartmann
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.