fbpx Helsesykepleiere må tydelig dokumentere informasjon om vold Hopp til hovedinnhold

Helsesykepleiere må tydelig dokumentere informasjon om vold

Bildet viser et portrett av Astrid D. Midtsund

Kripos etterlyser bedre sporbarhet i arbeidet mot vold mot barn. En enkel film kan gi både foreldre og politi det verktøyet de trenger.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

For et halvt år siden leverte jeg inn doktorgradsavhandlingen min som handler om helsesykepleieres arbeid ved helsestasjonen for å forebygge og avdekke vold mot barn. Gjennom tre studier gir den en grundig innsikt i hvordan helsesykepleiere jobber og hva som hindrer dem i å gjøre jobben så godt som mulig.

Funnene viser blant annet at vi trenger bedre samarbeid mellom tjenester, tydeligere retningslinjer og mer støtte når vi står i vanskelige saker med mistanke om vold.

Etter innlevering tok jeg kontakt med Kåre Svang, etterforskningsleder i Kripos og spesialisert i vold og overgrep mot barn. Jeg lurte på om de kunne være interessert i å høre hva jeg hadde funnet og få mer innsikt i helsesykepleieres arbeid. Det ville de, og denne uken fikk jeg komme.

Viktig film kan avverge vold

7. april i år arrangerte Kripos et internt seminar for etterforskere i voldsseksjonen for barn og voksne, samt avhørsgruppen ved Statens barnehus. Jeg var både spent og nervøs for å presentere funnene mine for en så spesialisert gruppe. I foredraget benyttet jeg anledningen til å synliggjøre helsesykepleiernes rolle, kompetanse og ansvar, hva som faktisk står i våre retningslinjer, og jeg viste animasjonsfilmen «I trygge hender»

Filmen ble utviklet av Helsesykepleierne NSF med støtte fra Frimurerlogen og lansert i 2017. Den er ment som et lavterskelverktøy vi kan bruke i samtale med foreldre for å formidle kunnskap på en nøytral og pedagogisk måte – uten pekefinger. I tillegg finnes den på fem ulike språk (norsk, engelsk, somalisk, arabisk og polsk).

«I trygge hender» er også nevnt som veiledningsmateriell i de nasjonale retningslinjene under kapittelet «Vold, overgrep og omsorgssvikt». Der står det at helsesykepleier bør informere familien om risikoen ved filleristing av spedbarn, og særlig om risikoen for å påføre barnet alvorlige hodeskader – og at det bør gjøres ved første møte med familien. 

I min studie fra 2024 svarte hele 91,7 prosent av de 554 helsesykepleierne i spørreundersøkelsen at de bruker filmen som en del av informasjonen de gir foreldre om filleristing og vold i nære relasjoner.

Helsesykepleiere har en unik mulighet

At filmen både anbefales i de nasjonale retningslinjene og allerede brukes av et stort flertall helsesykepleiere, er et sterkt argument for å vise den allerede ved det første hjemmebesøket. Det er ofte den eneste gangen begge foreldrene er til stede og gir en verdifull mulighet til å formidle samme budskap til både mor og far – og legge grunnlaget for en felles forståelse av hva vold mot små barn innebærer. 

Mange fedre deltar ikke i senere konsultasjoner, og siden både mødre og fedre er omtrent likt representert blant anmeldte for grov vold mot spedbarn, er det viktig at begge får denne informasjonen. I tillegg viser forskning at filmen oppleves som et nyttig verktøy som gjør det lettere for helsesykepleiere å ta opp vold på en trygg og naturlig måte.

I foredraget hos Kripos var det flere engasjerte politifolk i salen som understreket hvor viktig det er å dokumentere at filmen er vist og at informasjonen er gitt – og at dette faktisk journalføres. De forklarte at slik dokumentasjon kan få stor betydning i en eventuell straffesak dersom det skal vurderes om foreldrene har fått veiledning eller informasjon. 

Samtidig må vi som helsesykepleiere være bevisste vårt ansvar. Retningslinjene er tydelige: Helsestasjonen skal bidra til å avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt, og vi skal være oppmerksomme på forhold som kan tyde på at barn er utsatt for mishandling.»

Helsesykepleiere har en unik mulighet til å gi viktig informasjon tidlig i barnets liv. Vi har også et ansvar for at informasjonen er sporbar – både for barnets rettssikkerhet og for å kunne dokumentere at vi har gjort jobben vår. Derfor: Når vi viser filmen I trygge hender, må vi dokumentere det i journalen. Det kan faktisk gjøre en forskjell.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse