Helsesykepleiere må tydelig dokumentere informasjon om vold

Kripos etterlyser bedre sporbarhet i arbeidet mot vold mot barn. En enkel film kan gi både foreldre og politi det verktøyet de trenger.
For et halvt år siden leverte jeg inn doktorgradsavhandlingen min som handler om helsesykepleieres arbeid ved helsestasjonen for å forebygge og avdekke vold mot barn. Gjennom tre studier gir den en grundig innsikt i hvordan helsesykepleiere jobber og hva som hindrer dem i å gjøre jobben så godt som mulig.
Funnene viser blant annet at vi trenger bedre samarbeid mellom tjenester, tydeligere retningslinjer og mer støtte når vi står i vanskelige saker med mistanke om vold.
Etter innlevering tok jeg kontakt med Kåre Svang, etterforskningsleder i Kripos og spesialisert i vold og overgrep mot barn. Jeg lurte på om de kunne være interessert i å høre hva jeg hadde funnet og få mer innsikt i helsesykepleieres arbeid. Det ville de, og denne uken fikk jeg komme.
Viktig film kan avverge vold
7. april i år arrangerte Kripos et internt seminar for etterforskere i voldsseksjonen for barn og voksne, samt avhørsgruppen ved Statens barnehus. Jeg var både spent og nervøs for å presentere funnene mine for en så spesialisert gruppe. I foredraget benyttet jeg anledningen til å synliggjøre helsesykepleiernes rolle, kompetanse og ansvar, hva som faktisk står i våre retningslinjer, og jeg viste animasjonsfilmen «I trygge hender».
Filmen ble utviklet av Helsesykepleierne NSF med støtte fra Frimurerlogen og lansert i 2017. Den er ment som et lavterskelverktøy vi kan bruke i samtale med foreldre for å formidle kunnskap på en nøytral og pedagogisk måte – uten pekefinger. I tillegg finnes den på fem ulike språk (norsk, engelsk, somalisk, arabisk og polsk).
«I trygge hender» er også nevnt som veiledningsmateriell i de nasjonale retningslinjene under kapittelet «Vold, overgrep og omsorgssvikt». Der står det at helsesykepleier bør informere familien om risikoen ved filleristing av spedbarn, og særlig om risikoen for å påføre barnet alvorlige hodeskader – og at det bør gjøres ved første møte med familien.
I min studie fra 2024 svarte hele 91,7 prosent av de 554 helsesykepleierne i spørreundersøkelsen at de bruker filmen som en del av informasjonen de gir foreldre om filleristing og vold i nære relasjoner.
Helsesykepleiere har en unik mulighet
At filmen både anbefales i de nasjonale retningslinjene og allerede brukes av et stort flertall helsesykepleiere, er et sterkt argument for å vise den allerede ved det første hjemmebesøket. Det er ofte den eneste gangen begge foreldrene er til stede og gir en verdifull mulighet til å formidle samme budskap til både mor og far – og legge grunnlaget for en felles forståelse av hva vold mot små barn innebærer.
Mange fedre deltar ikke i senere konsultasjoner, og siden både mødre og fedre er omtrent likt representert blant anmeldte for grov vold mot spedbarn, er det viktig at begge får denne informasjonen. I tillegg viser forskning at filmen oppleves som et nyttig verktøy som gjør det lettere for helsesykepleiere å ta opp vold på en trygg og naturlig måte.
I foredraget hos Kripos var det flere engasjerte politifolk i salen som understreket hvor viktig det er å dokumentere at filmen er vist og at informasjonen er gitt – og at dette faktisk journalføres. De forklarte at slik dokumentasjon kan få stor betydning i en eventuell straffesak dersom det skal vurderes om foreldrene har fått veiledning eller informasjon.
Samtidig må vi som helsesykepleiere være bevisste vårt ansvar. Retningslinjene er tydelige: Helsestasjonen skal bidra til å avverge og avdekke vold, overgrep og omsorgssvikt, og vi skal være oppmerksomme på forhold som kan tyde på at barn er utsatt for mishandling.»
Helsesykepleiere har en unik mulighet til å gi viktig informasjon tidlig i barnets liv. Vi har også et ansvar for at informasjonen er sporbar – både for barnets rettssikkerhet og for å kunne dokumentere at vi har gjort jobben vår. Derfor: Når vi viser filmen I trygge hender, må vi dokumentere det i journalen. Det kan faktisk gjøre en forskjell.
1 Kommentarer
Jürgen Kasper
,Kommentaren refererer til «Helsesykepleiere må tydelig dokumentere informasjon om vold» i sykepleien 23.04.2025. Jeg stiller meg undrende til din fremstilling av dine aktiviteter og meninger knyttet til det viktige temaet å forebygge vold mot de yngste og mest sårbare i samfunnet.
Det er betenkelig fra et etisk perspektiv å anbefale et tiltak uten bevis for effekt eller i det minste en indikasjon. Når du i din artikkel omtaler tiltakets nytteverdi, er det slik å forstå at du mener at helsesykepleieren «liker» å bruke ITH. Dette kan neppe kalles nytteverdi av et sånt tiltak, men kan være relevant mtp. gjennomførbarheten, mens nytteverdien ville defineres i forhold til de primære brukerne: helst vil man ha indikasjon for at tiltaket kan redusere vold eller skader.
Siden du har forsket i feltet, vet du selv godt at tiltaket «i trygge hender» ikke er evaluert for dette spørsmål. Vi mangler også kunnskap om programmet bidrar til økt kunnskap eller atferdsendring hos foreldre. Det er heller ikke dokumentert om tiltaket kan gi skade. Med dette menes uønskede bivirkninger som er lett å forestille seg, når man ikke vet hvordan helsesykepleiere formidler innholdet, hvor mye tid de bruker og hva dette går på bekostning av. Finnes det eventuelt foreldre som føler seg urettferdig mistenkeliggjort i en grad som kan belaste forholdet til helsestasjon?
Gjenkjennelig nok i din rolle som forsker i feltet og vitenskapelig ansatte, adler du tiltaket på grunnlag av dine subjektive personlige oppfatninger om dets kvalitet.
Det er utfordrende å jobbe helsefremmende i et felt med lite dokumentert kunnskap om hva som faktisk er helsefremmende. Det er utfordrende ikke minst å forske i feltet helsefremmende arbeid. Men slike utforinger kan ikke brukes som unnskyldning for å kompromittere grunnprinsippene i kunnskapsbasert praksis. Tvert imot krever de av forskeren en ydmykhet i forhold til utsagn om hva man vet og ikke vet.