Støtte til Palestina er ikke antisemittisme

Når helsepersonell på Gaza angripes, må vi kunne vise solidaritet uten å bli anklaget for antisemittisme.
I Sykepleien 18.03.25 kunne vi lese at enkelte jødiske pasienter føler seg redde i norske sykehus.
Antisemittisme er et økende problem i verden. Vi ser Elon Musk gjør nazihilsen under USAs presidentinnsettelse, og vi kan lese at ordet «jøde» har blitt et vanlig skjellsord i norske skoler.
Dette er svært alvorlig, og noe vi tar sterkt avstand fra. Men at vi anklages for antisemittisme, ønsker vi å adressere. Å vise støtte til palestinsk helsepersonell under et pågående folkemord er ikke antisemittisme. Siden oktober 2023 har vi sett folkerettsstridige, målrettede angrep på sykehus som vi aldri har sett maken til i vår tid.
Sykehus skal ikke være et mål i krig
Vi har arrangert markeringer til støtte for helsepersonell på Gaza ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Disse markeringene er verdensomspennende og har vært en solidaritetsmarkering med budskapet #notatarget. Markeringene er støttet av store organisasjoner som blant annet Leger uten grenser og Røde Kors.
Sykehus skal ikke være mål i krig. Vi har i over et år sett grove brudd på Genèvekonvensjonens prinsipper om medisinsk nøytralitet og humanitærretten. Dette er regler som skal beskytte helsepersonell i krig. Dette angår da naturligvis også oss som står og ser på at disse reglene viskes ut for våre kollegaer i Palestina.
At markeringene har rettet kritikk mot Israel, handler om at Israel står bak angrepene. I likhet med at vi må snakke om Russland når vi snakker om invasjonen og krigføringen i Ukraina, er det helt nødvendig å snakke om Israel som utøveren av folkemordet som pågår på Gaza. Vi kan ikke late som noe annet i frykt for at noen skal føle seg støtt. Det skylder vi palestinerne.
Vi har vist støtte og empati for kollegaer
Vi ønsker å presisere at det aldri ble arrangert noe demonstrasjonstog i glassgata på Rikshospitalet, som artikkelen hevdet. Det var punktmarkeringer. Noen av markeringene hadde stort oppmøte. Det viser at dette er en sak som har engasjert helsepersonell. Det var godt å samles.
Mange er naturlig nok svært preget av situasjonen i Palestina. Å se kollegaer bli angrepet, bortført og drept på jobb gjør uutslettelige inntrykk. Over 1000 helsepersonell er drept og flere er bortført og fengslet kun på bakgrunn av å være helsepersonell. Det er viktig for oss at det var nettopp dette markeringene handlet om.
Det ble aldri ytret noe form for antisemittisme eller jødehat på disse markeringene. Av respekt for våre palestinske kollegaer har det imidlertid vært brukt både palestinske flagg og Keffiyeh under samlingene vi har hatt på Rikshospitalet.
Å synliggjøre palestinske symboler er en viktig del av å vise sin støtte for palestinerne, og for å ta avstand fra Israels krigføring. At dette har bidratt til at enkelte pasienter har følt seg utrygge, er naturligvis sterkt beklagelig. Men å vise støtte og empati for kollegaer som utsettes for et folkemord, er ikke – og vil heller aldri være – antisemittisme.
Pasienter skal ikke holdes ansvarlig
Da Oslo universitetssykehus kontaktet arrangørene i juni 2024, etter å ha mottatt negative reaksjoner på markeringene, ble samlingene umiddelbart flyttet ut av sykehuset. Det kom ikke frem hvem disse tilbakemeldingene kom fra – om det var pasienter, ansatte eller andre. Vi har forståelse for at markeringene burde vært holdt utenfor sykehuset. Nå er markeringene avsluttet, da det grunnet praktiske årsaker ikke lenger lar seg gjennomføre på sykehusets eiendom.
Israelske eller jødiske pasienter skal på ingen måte holdes ansvarlig for israelske angrep på palestinsk helsevesen. Akkurat som at russiske pasienter ikke skal holdes ansvarlig for Russlands angrep i Ukraina. Vi tar også avstand fra at helsepersonell bruker symboler med politiske budskap i møte med pasienter. Da skal vi være nøytrale.
Vi som sykepleiere har helt tydelige yrkesetiske retningslinjer å forholde oss til. Der heter det at «Sykepleieren handler i samsvar med profesjonens verdier som respekt, omsorg, rettferdighet, empati, vennlighet, medfølelse, troverdighet og integritet.»
«Sykepleieren lar seg ikke påvirke eller begrense av forhold knyttet til alder, hudfarge, kulturell tilhørighet, etnisitet, funksjonsbegrensninger eller sykdom, og heller ikke kjønn, seksuell legning, kjønnsidentitet, nasjonalitet, politisk overbevisning, språk, befolkningsgruppe, religiøs tro eller livssyn, og juridisk, økonomisk eller sosial status.»
Vi må kunne skille kortene
Om jødiske pasienter har blitt møtt på en måte som ikke er i tråd med disse retningslinjene, er dette dypt problematisk og må tas på alvor. Det er imidlertid særdeles viktig at vi skiller mellom uakseptabel antisemittisk oppførsel og støttemarkeringer for palestinsk helsepersonell.
Vi ønsker å avslutte med å si at det opplevdes umusikalsk av Sykepleien å sende ut denne saken i nyhetsbrev på e-post dagen etter at over 350 palestinere er drept i nye luftangrep på Gazastripen etter kun noen måneder med en skjør våpenhvile. Vi kan bare prøve å forestille oss hvordan et allerede kneblet helsevesen i Gaza skal håndtere de skadde og drepte de står overfor, nå som krigen trappes opp på nytt.
9 Kommentarer
Natalie Aldema
,Er forskjellsbehandling av jøder antisemittisme?
Hvis engasjementet virkelig handlet om menneskerettigheter, hvorfor er det så selektivt? Hvor er reaksjonene når barn sulter i Jemen, når det begås folkemord i Nigeria, når muslimer interneres i Kina, eller når kvinner i Gambia igjen omskjæres? Når Israel er det eneste landet som konstant står i fokus, uansett hva som skjer ellers i verden, blir det et spørsmål om motivene bak.
Dobbeltmoralen er tydelig: Ingen sa et ord da Fatah-medlemmer ble myrdet på åpen gate i Gaza. Ingen reagerer når palestinske sivile demonstrerer mot Hamas eller nylig blir skutt i knærne mens de forsøker å hente nødrasjoner. Ingen protesterer mot korrupsjonen i palestinsk ledelse som fratar palestinere grunnleggende tjenester, eller mot at de nektes beskyttelse fordi Hamas ikke investerer i bomberom. Når palestinere mister jobbene sine på grunn av BDS, er det også stille.
At helseinstitusjoner i Norge er så opptatt av å signalisere motstand mot Israel, handler ikke om et spesielt engasjement for menneskerettigheter. Det handler om en ukritisk aksept av demonisering, forsterket av ensidig mediedekning og en historisk arv der Norge aldri har gjort opp for sin deltakelse i Holocaust. Den jødiske minoriteten her har aldri fått en reell oppreisning etter at norsk politi og taxisjåfører lojalt deporterte dem til Auschwitz. Det finnes knapt interesse for jøders kultur, tro eller historie – med mindre det kan brukes til å sammenligne noen med Hitler eller Holocaust, en sammenligning som kastes rundt uten hensyn til dem som faktisk har levd med konsekvensene av nazismen.
Jøder er en ubetydelig velgermasse i Norge. De er få, og derfor er det lett å ignorere dem. Samtidig ser man ingen tilsvarende kritikk av arabisk imperialisme, hedonisme eller palestinsk jihad (og hvor det kommer fra, broderskapet) ingen historisk bevissthet rundt hvordan jøder ble fordrevet fra den arabiske verden. Det virker ikke som om engasjementet egentlig handler om å hjelpe palestinerne – det handler om å demonisere Israel. Og når man er villig til å skape et klima der norske jøder ikke føler seg trygge i sitt eget land, må man spørre seg: Er dette menneskerettighetsaktivisme, eller er det noe annet?
Fatma
,Igjen dette offerkortet og blame shifting.
Norskt helsepersonell viser og står i solidaritet med sine kollegaer hvor SYKEHUS og helsetjenester blir målrettet angrepet og ødelagt, der hvor leger og annet helsepersonell blir beviselig drept, torturert og tatt som gissel.
Hadde disse gedigne menneskerettighetsbruddene skjedd i hvilket som helst land ville de stått opp og vist deres solidaritet under akkurat dette: Sykehus og helsepersonell er ikke mål - NOT A TARGET.
Ferdig snakka.
Dette handler ikke om jøder, muslimer, kristne, buddhister, ateister etc
Det handler om krigsforbrytelser vi aldri har sett maken til og som ingen i sitt rette sinn kan forsvare.
Terje Årsvoll Olsen
,Om det hadde vært den svenske regjeringen som bombet sivile mål og sykehus i Finland ville de fått samme kritikk som regjeringen i Israel. Dette handler om handlingene ikke folkeslaget. Det ikke verken Israels folk eller jøder verden over som kritiseres av de fleste. Dessverre er det alltid noen som trekker linjer som ikke finnes. Alle muslimer kan ikke bebreides for ISIS, like lite som kristne er ansvarlig ABB sine handlinger. Alle pasienter skal være trygge i norsk helsevesen. Dessverre vet vi at både pasienter og helsepersonell utsettes for rasisme og diskriminering. Det skal selvsagt ikke forekomme og vi bør ha nulltoleranse for slikt uansett hvem som utfører det og hvem som utsettes. Men ikke si at vi som kritiserer folkemord gjør det fordi vi misliker folk som tilfeldigvis har samme nasjonalitet eller religion som overgriperne.
Tusen takk Natalie !. Jeg kunne aldri skrive det bedre.
Jeg mener denne artikkel først og fremst vitner om stor grad av uvitenhet og fordømmelse, uten å ha satt seg inn i fakta.
Det brukes ord som folkemord, noe Israel ikke er dømt for. Det sier at helsepersonell bortføres og fengsles, bare fordi de er helsepersonell. Hvilken kilde har dere denne informasjonen fra? Dere skrivet at det er målrettede angrep mot sivile sykehus. Men dere nevner ikke med et ord at Hamas bedriver sin terrororganisering nettopp under sykehus og offentlige steder. Ved at dere ikke anerkjenner Israels, verdens eneste jødiske stats, rett til å forsvare seg mot Hamas og andre terrorgrupper, er dette et uttrykk for antisemittisme. Dere skriver dere synes det er umusikalsk av Sykepleien å sende ut nyhetssak om at jødiske pasienter opplever antisemittisme dagen etter et luftangrep. Hvorfor er det det? Uansett hva man mener om konflikten i Midtøsten burde det ikke gå utover jødiske pasienter, verken i Norge eller andre steder. Hva som derimot er umusikalsk er å ikke nevne med ett eneste ord hva som skjedde 7.oktober, da det ble utført det største massakre på jøder siden 2.verdenskrig. Da snakker vi folkemord. Eller om gislene som fortsatt holdes fanget under umenneskelige forhold i Gaza. Eller om de to guttene på 9 måneder og 4 år som ble kvelt med bare nevene mens de var gisler. Israel er ikke i krig med sivile i Gaza. De er i krig mot Hamas.
Det ble nevnt i en annen kommentar, men jeg gjentar det her. Jødiske pasienter får ikke noe dårligere helsetilbud av at helsearbeidere viser solidaritet eller at noen av dem går med palestinaskjerf i en markering en gang iblant.
Du snakker om bevis, men vil med begrunnelse i en høyst subjektiv og irrasjonell følelse forby støtte. Bevis selv at helsetilbudet til jøder i Norge er under press? Å være ukomfortabel er ikke et argument.
Nummer to, det er mengder med bevis og rapporter som er kommet ut om nettopp dette med angrep på sivile og helsearbeidere. Norge har fordømt, stater har fordømt, FN har gitt Israel til oktober å trekke ut alt. Netanyahu og Galant er det utstedt arrestordre på. At du ikke vedkjenner deg sannheter og skifter fokus til et alternativt narrativ gjør ikke dette noe mindre sant. Det avslører bare hvor hardt og skittent noen vil spille for å bringe til taushet helt og holdent legitim kritikk av grusomhetene Israel begår. Offerkortet virker ikke lenger.
Takk for et klart og tydelig svar. Det er klart at man ikke kan sette likhetstegn mellom antisionisme og støtte til helsearbeidere eller sivile i Palestina. Er man ukomfortabel med dette, tenker jeg man må gå i seg selv og spørre hvorfor grunnleggende vern av helseinstitusjoner og helsearbeidere føles som en fare for jøder. Det henger naturligvis ikke på greip, med mindre man setter likhetstegn mellom jøde og Israel og deretter trekker linjen til at jøder over hele verden kun kan være trygge hvis alt av helsepersonell og helseinstitusjoner på Gaza bombes sønder og sammen. Denne form for irrasjonalitet og irrasjonelle frykt kan ikke tilrettelegges for.
Så. Takk for deres solidaritet med helsearbeidere og kamp for menneskerettigheter. Jeg håper helsepersonell over hele landet fortsetter å si ifra at sykehus of helseinstitusjoner ikke er mål i krig og at tilbakeholdelse av medisiner og medisinsk utstyr ikke kan brukes som middel i krig.
FNs rapport fra 13. mars viser også hvordan Israel systematisk har angrepet palestinernes reproduktive helse, blant annet ved å ødelegge ivf-klinikker og fødeavdelinger, noe som styrker argumentene for at det Israel gjør på Gaza er et folkemord (https://www.ohchr.org/en/press-releases/2025/03/more-human-can-bear-isr…). Slik sett er det nå enda større behov for å aksjonere og si ifra. Det er større behov for å blant annet se på både samarbeid og handel med Israel i vår egen helsesektor. Alle har et ansvar.
Norske helsearbeidere har gått foran som prakteksempler der deres egne forbund, institusjoner og helse- og omsorgsdepartement ikke har evnet å agere tilstrekkelig eller i det hele tatt. Det bør de berømmes for.
Ida Gundersen
,Tusen takk for at dere tar tydelig avstand for folkerettsbruddene og viser solidaritet på palestinsk helsepersonell i et pågående folkemord.
På jobb skal man være nøytral! Det er årsaker til at man skal være det, enkelt og greit! Det er ingen diskusjon, man skal som helsepersonell sette fokuset på pasienten man er hos, ikke seg selv!