fbpx Norsk helsepersonell i Gaza: – Folk flykter fra sykehuset etter angrep Hopp til hovedinnhold

Norsk helsepersonell i Gaza: – Folk flykter fra sykehuset etter angrep

Det europeiske sykehuset der et norsk legeteam jobber i Khan Younis sør på Gazastripen, er blitt beskutt av en drone, opplyser lege Erik Fosse til NTB.

– De siste dagene har det vært kamphandlinger rundt det europeiske sykehuset hele tiden. Flere som har søkt tilflukt i sykehuset, flykter nå herfra, sier Erik Fosse i en video sendt til NTB sent søndag ettermiddag.

Fosse leder den norske NORWAC-gruppen med helsepersonell hvor han har med seg ortoped Geir Stray Andreassen, ortoped Thor-Erling Fosse Engemyr, operasjonssykepleier Hilde Vollan, operasjonssykepleier Kjersti Fiveland og anestesilege Mohammed Abou-Arab.

– For tre timer siden ble sykehuset angrepet av en liten drone, som skjøt med automatvåpen mot administrasjonsbygget, sier den erfarne norske kirurgen.

Han opplyser ikke hvorvidt noen ble såret av skuddene, men legger til:

– Det er klart dette virker skremmende både på pasienter, de ansatte og de som har søkt tilflukt her, sier Fosse til NTB.

22 000 internflyktninger

Det er nå rundt 650 pasienter på sykehuset. I tillegg har rundt 22 000 internt fordrevne palestinere søkt tilflukt der, opplyser Fosse.

– Det er et par tusen færre enn da vi kom. De er utrygge, skriver kirurgen på WhatsApp.

73-åringen og NORWAC-teamet bistår palestinske kolleger på Gaza European hospital i Khan Younis. Byen huser hundretusenvis av internflyktninger, men har de siste ukene vært åsted for noen av de hardeste kampene i krigen.

IDF-ordre om evakuering

Sykehuset ligger i et område som den israelske hæren IDF nå har beordret evakuering av, opplyser Fosse.

– Dagens droneangrep må sees i den sammenheng. De skjøt i husveggen, men det oppfattes som en advarsel, skriver Fosse.

Fosse forteller at det de siste to dagene har kommet færre akutte pasienter til sykehuset.

– Vi tror det er fordi folk er redde for å komme hit, sier han.

Det norske teamet ankom det krigsherjede området 10. januar. Planen har vært at de skal avløses av et annet NORWAC-team etter to uker.

Bare 16 av Gazas 36 sykehus er i dag i drift, og bare delvis, ifølge FN. Over 25 100 palestinere er blitt drept i israelske angrep mot Gaza siden 7. oktober, ifølge helsemyndighetene, 178 bare det siste døgnet.

Voldsomme kamper

Israel igangsatte tidligere denne uka en ny offensiv i Khan Younis for å tvinge Hamas ut av byen. Det har vært voldsomme kamper her de siste dagene.

IDF opplyser søndag at de har «eliminert et antall terrorister» i byen, og nyhetsbyrået AFPs journalister meldte om tykk røyk over Khan Younis søndag morgen.

Flere sykehus i fare

Tidligere denne uka flyktet både pasienter helsepersonell fra Nasser-sykehuset, som ligger rundt 10 kilometer unna det europeiske sykehuset i Khan Younis.

Andre øyevitner beskrev i helgen bombardementet rundt sykehuset som det mest intense på flere dager. Fredag ble Al-Amal-sykehuset rammet av et israelsk droneangrep som såret flere internt fordrevne, ifølge Palestinsk Røde Halvmåne.

Nasser er Gazas største fungerende sykehus. Israel hevder Hamas-krigere opererer fra dette og andre sykehus, noe både Hamas og sykehuspersonell benekter.

Lørdag kveld sa IDF-talsmann Daniel Hagari at soldater har funnet en tunnel i Khan Younis der israelske gisler tidligere var holdt fanget.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse