fbpx Sykepleiere presses til bristepunktet ved St. Olavs hospital Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere presses til bristepunktet ved St. Olavs hospital

Bildet viser et portrett av Kenneth Sandmo Grip

Arbeidstilsynet har tidligere advart St. Olavs hospital om uforsvarlige forhold. Nå risikerer sykehuset å gjenta alvorlige lovbrudd som truer både ansatte og pasienter.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Hei du ortopeden. Du som bytter hofter på folk til vanlig. Det har seg sånn at hun nevrokirurgen over gata, hun som står og snitter i hjernen til pasientene, hun er syk i dag. Vi har jo bestemt at du har hytta di der. Du må nesten bare gå dit. Du har jo ikke flere pasienter enn at det ser ut til at du rekker både lunsj og å gå på do i dag. Det skjønner du at vi ikke har råd til?

Høres det rart ut? Ja, det er helt skrudd. Men sånn skal sykepleierne ved St. Olavs hospital altså behandles framover. Det er null forståelse for at sykepleiere som jobber i superspesialiserte enheter, blir like spesialister som dem de jobber sammen med. Nei da. En sykepleier er en sykepleier er en sykepleier …

1000 lovbrudd på et par måneder

St. Olav har økt med 1100 ansatte siden 2019. De skviser ikke gjennom pasienter tilsvarende økningen, så nå skal 230 årsverk bort. Er det sånn at det er sykepleiere det har økt mest av? Er det for den gruppen man ser at effektiviteten daler? 

Var bemanningen riktig skrudd sammen i 2019, eller holdt man da et trykk som medførte helseskadelig arbeidspress? Arbeidstilsynet har gitt St. Olavs hospital ganske tydelig beskjed om å sikre at de ikke bryter loven daglig. Er de der nå? Vil dette gjøre at lovbrudd igjen blir en daglig foreteelse?

Sist gang tilsynet var der, brøt St. Olavs loven 1000 ganger på et par måneder. Sist jeg hørte tallet 1000 i forbindelse med brudd på arbeidsmiljøloven, så endte det med 120 dager i fengsel for Veireno-sjefen

Nytt IT-system er ikke årsaken

Arbeidstilsynet mente St. Olav leverte et arbeidsmiljø som var i retning «uforsvarlig» for ett år siden. Mye av skylden fikk sykehusets nye IT-system. Men de av oss som kjenner historien eller kan lete i rapporter, vi vet at dette med konstant underbemanning og følgelig høyt sykefravær og brudd på gjeldende lov, det startet ikke med nytt system. 

Dette er konsekvensen av stadig bedre tilbud, lengre levetid og nye metoder kombinert med utilstrekkelig politisk prioritering. Våre folkevalgte tillater at «gullet» i helsevesenet, altså fagfolkene, tynes maksimalt. Vernetjenesten, ved Anne Berit Lund, er bekymret. Det har hun, dessverre, god grunn til.

Høyt arbeidspress gir høyt sykefravær. Det gir ustabil arbeidsstokk med lite kontinuitet og høy turnover. Det gir økt pasientsikkerhetsrisiko og lavere kvalitet på det som gjøres. Det igjen er dyrt. Mye dyrere enn å gi gode arbeidsforhold. For akkurat dét er nemlig smart. Også økonomisk. 

Som sykepleier og foretakstillitsvalg NSF for St. Olavs hospital Maiken Isachsen-Hagen sier:

«Vi kan ikke gjøre det samme med færre folk.»

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Wenche

Sykepleier
4 weeks siden

For å si det sånn er jeg glad jeg snart kan gå av med pensjon så jeg ikke kan "tvinges" til å flytte rundt på diverse avdelinger. Tror ikke dette er veien å gå for å beholde sykepleiere i yrket vårt dessverre. Vi kan ikke springe fortere å ta oss av flere pasienter på samme tid - det er mennesker vi jobber med og de fortjener bedre enn å se hælene på oss.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse