fbpx Helsetilsynet: Helseplattformen har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen Hopp til hovedinnhold

Helsetilsynet: Helseplattformen har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen

I en rapport slår Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag fast at Helseplattformen utgjør en fare for pasientsikkerheten ved St. Olavs hospital.

«Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag har i dette tilsynet konkludert med at innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen.», heter det i rapportens sammendrag.

«På bakgrunn av nye, alvorlige feilmeldinger ved løsningen i perioden etter tilsynsbesøket oppfatter vi risikoen som pågående», står det videre.

I rapporten beskrives det feil og utfordringer som kan medføre særlig høy risiko. Dette gjelder låst journal ved samtidig bruk, manglende kontroll på ventelister, henvisninger og meldinger til eksterne, samt legemiddeladministrasjon.

Helseplattformen er en felles digital plattform for hele helsetjenesten i Midt-Norge. Målet da det ble innført i november i fjor ved St. Olavs hospital i Trondheim, var bedre informasjonsflyt og økt pasientsikkerhet.

I stedet har det vært en rekke problemer og varsler knyttet til det nye datasystemet, noe som førte til at Helsetilsynet og Statsforvalteren i Trøndelag i januar igangsatte et tilsyn.

Brukte gule lapper for å holde oversikt

Det har blant annet kommet frem at over 16 000 e-poster ikke hadde kommet frem som de skulle, på grunn av en feil i systemet. Det er også rapportert at informasjon forsvinner, blant annet henvisninger og informasjon om ferdig vurderte pasienter, og at pasienter har fått feil medisin.

«Flere (av informantene) oppgir å benytte skyggeregnskap ved hjelp av notatblokker og «gule lapper» for å holde oversikt over pasientene.», står det i rapporten.

Det er også feil i administreringen av legemidler, noe som gjør at erfarne sykepleiere i noen tilfeller forebygger feil når det skal gis ut legemidler ved å spørre om en pasient virkelig skal ha medikamentet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse