fbpx Svarer sykepleiere på sykehjem: Jeg fraskriver meg ikke ansvaret Hopp til hovedinnhold

Svarer sykepleiere på sykehjem: Jeg fraskriver meg ikke ansvaret

Bildet viser et bilde av avdelingsdirektør Magne Nicolaisen i Tromsø kommune

Jeg ønsker en åpen og inkluderende prosess for å gjøre de klokeste valgene når vi må omstille tjenesten for å møte framtidens utfordringer. 

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Sykepleiere fra Mortensnes sykehjem stiller gode og viktige spørsmål i sitt åpne brev som er publisert ulike plasser, blant annet i Tidsskriftet Sykepleien. Det setter jeg pris på. Det vitner om et faglig engasjement for tjenestene som vi er helt avhengig av. Imidlertid tillegges jeg utsagn som er basert på feil sitat. 

Jeg ønsker en åpen og inkluderende prosess

Jeg har ikke uttalt at det er de «på gulvet» som selv må finne ut av hva «det skal gjøres mindre av». Jeg har alltid ment at klokskapen er ute i tjenestene, og at de som jobber pasientnært, er de som er best egnet til å vite hvilke endringer som er mulig, og hvilke endringer som gir minst negative konsekvenser for brukerne. Her tror jeg vi er helt enig, noe innholdet i det åpne brevet også viser. 

Jeg fraskriver meg ikke ansvaret, men ønsker en åpen og inkluderende prosess for å gjøre de klokeste valgene når vi må omstille tjenesten for å møte framtidens utfordringer.

Vi har store økonomiske utfordringer

Virkeligheten i Tromsø kommune, i likhet med svært mange andre kommuner, er at vi har store økonomiske utfordringer. De økonomiske rammene avdelingen for helse og omsorg i Tromsø kommune har til disposisjon neste år, er betydelig redusert i forhold til årets rammer. 

Kommunen har tømt sitt disposisjonsfond, og det er derfor helt nødvendig at avdelingen for helse og omsorg klarer å holde seg innenfor de rammene som avdelingen har fått tildelt for 2025. Vi kan ikke fortsette å levere helse- og velferdstjenesten slik vi gjør i dag. Det har vi verken økonomi eller personell til. 

Prioriteringer er vanskelig

Vi har allerede store utforinger med å bemanne dagens driftsnivå. Det gjelder ikke bare innen helse og velferd, men stadig flere samfunnskritiske funksjoner som skole, barnehage, offentlig transport med mer. Disse utfordringene vil bli enda tøffere i årene framover, noe helsepersonellkommisjonen dokumenterer i sin NOU «Tid for handling».

Hvis Tromsø kommune skal klare å levere gode helse- og velferdstjenester også i årene framover, må vi gjøre betydelige omstillinger for å møte konsekvensene av de demografiske endringer som kommer. Vi må sørge for en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov. Ostehøvelkutt fra rådhuset rammer vilkårlig og er lite treffsikkert og strategisk. Som helsesjef er det mitt ansvar å legge til rette for prosesser som i størst mulig grad involverer fagmiljøene i de ulike tjeneste i avdeling for helse og omsorg. 

Derfor er det viktig med engasjement «på gulvet». Derfor setter jeg pris på innspill og faglige diskusjoner, og derfor er det nå mange og gode prosesser rundt om i de ulike avdelinger. Prioritering er vanskelig, spesielt når man skal prioritere mellom tiltak som alle er viktige.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse