fbpx Husk at det blir vår tur en dag til å bli eldre, også for våre politikere Hopp til hovedinnhold

Husk at det blir vår tur en dag til å bli eldre, også for våre politikere

Bildet viser Kai Henning Andersen som sitter i en blå lenestol og ser mot kamera

Det er nå på tide at våre politikere får øynene opp og rekrutterer flere ansatte til eldreomsorgen. Gi dem opplæring, utdanning og kunnskap om hvordan eldre mennesker skal bli behandlet.

Jeg er en sykepleier med bred erfaring fra ulike områder av helsesektoren. Jeg ønsker å dele noen tanker i forbindelse med eldreomsorgen i vårt land som jeg er meget bekymret for.

Det er nå på tide at våre politikere gjør seg kjent med forholdene ved våre sykehjem. Det hjelper ikke lenger å komme med en rekke planer for hvordan eldreomsorgen er tenkt å bli når forholdene for våre beboere er av en slik befatning som den er i dag.

Vet hvor skoen trykker

I en kronikk på Ytring NRK 4. august deler en sykehjemslege sin bekymring rundt eldreomsorgen. Vedkommende skriver følgende til vår nye helseminister:" 
 «Personlig er jeg usikker på om jeg skal orke å bli værende i den fantastisk viktige og givende eldreomsorgen som sykehjemslege når fremtiden ser så dyster ut. Det burde bekymret deg. Som fulltids sykehjemslege vet jeg noe om hvor skoen trykker i norsk eldreomsorg. Eller vent litt. Jeg vet kanskje ikke det, men jeg kjenner noen som gjør det. Det gjør nemlig helsefagarbeiderne inne på den skjermede avdelingen med låst dør. Du vet, der de mest vandrende og utagerende pasientene med demens bor. Der de har hjemmet sitt.»

Hvor aldersvennlig er virkeligheten?

Våre politikere har ikke kjent på hvor skoen trykker i eldreomsorgen. De snakker om et aldersvennlig samfunn og demensvennlige kommuner. Hvor aldersvennlig og demensvennlig er virkeligheten? Dette er mennesker i våre institusjoner som trenger å bli behandlet for sine alvorlige sykdommer. Dette er mennesker som skal vises respekt og medmenneskelighet. Hvor er respekten og medmenneskeligheten? Jo, jeg spør virkelig våre politikere. Det kan være din mor eller far, din søster eller bror, som trenger en langtidsplass på sykehjem. Vil du som politiker at de få denne behandlingen?

Det er nå på tide at våre politikere får øynene opp og rekrutterer flere ansatte til eldreomsorgen. Gi dem opplæring, utdanning og kunnskap om hvordan eldre mennesker skal bli behandlet. Tenk dere situasjonen til den enkelte helsefagarbeider som må ta hånd om 30 pasienter på en skjermet avdeling på natten, og noen av disse er utagerende. Ansatte i eldreomsorgen trenger også bedre lønn for sin innsats.

Husk at det blir vår tur en dag til å bli eldre, også for våre politikere. Og vi ønsker alle å bli behandlet med respekt og aktelse.
 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Tone Jentoft Lilly

Datter
1 week 3 days siden

Takk for innlegget. Jeg er datter og har gått gjennom erfaringer sammen med min mor på Stokka sykehjem i Stavanger, man helst ikke skal snakke høyt om. Men vi , sammen med ett par andre familier, har snakket høyt om våre erfaringer og lagt fram hva som virkelig foregår bak disse lukkete dører. Vi kalte inn til ett Folkehørings møtet i Stavanger i September i fjord hvor vi la fram hva som forgikk bak de lukkete dører. Videre la vi fram en løsning på «eldre problemet» i Norge. Dette er basert på ett «pleiehjem» i Danmark som heter Dagmarsminde, hvor eldre blir behandlet som med-mennesker. Vi har arkitekt tegnet «TordisMinne» senter for ildsjeler, som basert på samme prinsipper som i Danmark. På Dagmarsminde er det ingen livstruende medisiner som blir brukt, videre de har skapt ett trygt sted hvor man kan bli eldre i trygge omgivelser. Ingen på Dagmarsminde er underernært pga god og næringsrik mat blir laget hver dag, det er struktur og aktiviteter som blir tilbudt vær dag. Stedet er lagt til landlige omgivelser og dyr er tilsatt. Se og les gjerne om Dagmarsminde i Danmark.

De folkevalgte burde se på disse løsningene og ta lærdom av hvordan man behandle medmennesker. Man kan ikke fortsette i «gamle» spor og tanke ganger og tro man skal få ett annet resultat. Det er faktisk definisjon på «galskap». La oss dom er «ildsjeler» komme sammen og hjelpe de folkevalgte å finne løsninger som faktisk fungerer.

Vi har en veldig god og omsorgsfull løsning dom er konkret og klar til å sette i gang.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse