fbpx Sykepleier: – Jeg opplever ikke å tjene godt og hvert fall ikke bedre enn de fleste Hopp til hovedinnhold

Sykepleier: – Jeg opplever ikke å tjene godt og hvert fall ikke bedre enn de fleste

Bildet viser innleggsforfatteren på jobb mens hun ammer datteren sin

At sykepleiere er en yrkesgruppe som sjelden får den anerkjennelsen de fortjener, har jeg lært meg å bli vant til. 

Jeg har brukt litt tid på å finne ut om jeg orket å si noe om Civita-rådgiver Aslak Versto Storslettens arrogante og totalt virkelighetsfjerne kronikk som ble publisert i VG på mandag. Jeg klarer ikke å la være. Han skriver at «sykepleiere tjener godt» og flere av dem til og med «mer enn vanlige folk.» Videre presenterer han løsningen på den rekordhøye sykepleiermangelen.

Det hele kan nemlig enkelt løses om bare fagforeningene fratas makt, sykepleierne tar seg sammen, slutter å klage på den høye lønna og heller jobber mer helg og ugunstige vakter enn de gjør i dag.

Vi er der, hele tiden

Jeg elsker jobben min. Den er spennende, faglig utfordrende og ekstremt meningsfull. I ytterste konsekvens handler den om liv og død. Jeg føler meg privilegert som får hjelpe mennesker i ekstreme, sårbare og livsendrende situasjoner.

Sykepleiere har en grunnlønn slik som alle andre arbeidstakere. Fordi folk blir syke hele døgnet, må det være helsepersonell på jobb hele døgnet, og det utbetales – selvfølgelig – godtgjørelse for ugunstige arbeidstider. Tilleggene er en kompensasjon for kveld-, helg-, natt- og helligdagsarbeid. Det er ikke en del av lønnen, slik Storsletten hevder.

Storsletten selv vil vel neppe ha behov for innleggelse på gynekologisk avdeling der jeg jobber, men det kan jo hende han setter pris på at det er kompetente folk på plass dersom et kvinnelig familiemedlem eller noen andre han er glad i, blir innlagt med akutt, livstruende tilstand hos oss. 

Det kan til og med hende at han tar det for gitt at fagkompetansen står klar hvis noe sånt skulle skje. Uansett om det er 17. mai, eller julaften. Eller hvilken som helst annen dag. Vi er der hele tiden. Hver dag. Hver natt. Alle dager i året. Uten unntak.

Uanstendig dårlig betalt

På min avdeling har vi en superhelt av en koordinator som jobber for å stable sammen turnuskabalen til det beste for alle ansatte i avdelingen. Likevel vet jeg ennå ikke sikkert om jeg har fri og kan være sammen med datteren min når hun skal feire sin aller første bursdag om noen uker. 

Denne påsken var resten av familien på hytta mens jeg var på jobb. Fjorårets jul ble farfars siste jul. Heldigvis fikk jeg feiret akkurat denne julen sammen med ham. 

I fjor tjente jeg 471 000,-. Arbeid hver tredje helg, kveldsjobbing, overtid, nattevakter, og ikke minst jobb i høytider og på helligdager der andre har fri, genererte til sammen 119 000,- i turnustillegg.

Alt er relativt, men det oppleves ikke egentlig som å «tjene godt», og hvert fall ikke «bedre enn de fleste». Det oppleves tvert imot uanstendig dårlig betalt både for min fagkompetanse, den fysiske og psykiske belastningen, belastningen for familien min, men ikke minst for det, tidvis livsviktige, ansvaret jobben innebærer.

Jeg blir både sint og lei meg 

At sykepleiere er en yrkesgruppe som sjelden får den anerkjennelsen de fortjener, har jeg lært meg å bli vant til. Tomme komplimenter og klapp på skulderen fra en helseminister som har jukset seg til mastergraden sin, fornærmer meg ikke lenger. Det er i grunn så tragikomisk at man bare må trekke på skuldrene av det.

Men når det, i Norges største avis, insinueres at sykepleiere har inntatt en falsk offerrolle, tjener mer enn de fleste og egentlig bør jobbe enda flere helger og være enda mer borte fra egne barn og familie, så vet jeg ikke lenger om jeg skal le eller gråte. At hele suppa blir fremsatt av en som jobber i noe så pretensiøst som en «tankesmie» gjør meg både provosert og sint. Men aller mest blir jeg skikkelig lei meg.

Heldigvis elsker jeg jobben min. Heldigvis for meg, og heldigvis for pasientene.

Denne teksten ble først publisert som et innlegg på forfatterens egen Facebook-side.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anna Lovise Rosenberg Waage

Pensjonert spesialsykepleier
7 months 1 week siden

Så flott at du orket å motsi kronikkforfatteren 👍 Kronikken ble publisert i VG. I innledningen står det at kronikkforfatter er Cevita- rådgiver. Hvor mange er det som automatisk vet hva Cevita står for og hvem som eier/styrer tenketanken? Her har VG gjort som Ingvil K og utelatt «kildehenvisning». Største aksjoner i Cevita er NHO, arbeidsgiverorganisasjonen. Civita ledes av tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet. Styreleder i Civita er Anniken Hauglie. Hun er viseadministrerende direktør i NHO. (Hentet fra Wikipedia). Motivet med en slik kronikk er å lage kaos opp mot lønnsforhandlingene. Min automatiske tanke er: Hva tjener kronikkforfatteren? Når han eller hans nærmeste trenger helsehjelp og sykepleiermangelen er komplett, hva gjør han da? Ingen sykepleier har råd til å bo i nærheten av sykehuset i f. Eks. Oslo - hva da?
Stå på Camilla! Du er god 👍

Ann

Sykepleier
7 months siden

Jeg er helt enig med Anna her; stå på Camilla!
Når det gjelder VG innlegget så fikk Civita innlegget heldigvis mange gode svar, synes jeg. Jeg synes likevel det er «en usympatisk måte» å skape kaos på, foran lønnsforhandlinger. Vi i helsevesenet har nok arenaer å kjempe på, om ikke vi skal kjempe mot slike skrivebordsbyrokrater og!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse