fbpx Det haster mer enn noen gang å løfte frem det positive med sykepleieryrket Hopp til hovedinnhold

Det haster mer enn noen gang å løfte frem det positive med sykepleieryrket

Bildet viser et portrett av en smilende Kirsten Røland Byermoen

Vi må snakke opp faget vårt og løfte frem mer av det som er bra, motiverende og inspirerende ved sykepleieprofesjonen. Slik kan vi gjøre utdanningen mer attraktiv.

Det er forståelig at unge studiesøkere velger vekk sykepleierutdanningen når de ser hvordan yrket fremstilles i mediene. Med stadig negative innspill risikerer vi å svartmale yrket og forsterke den nedadgående rekrutteringen til sykepleierutdanningene. 

Fjorårets søkertall var det laveste på ti år. Derfor er det viktig å snakke profesjonene opp og frem for ikke å få et enda lavere søkertall når Samordnet opptak stenger i april.

Laveste søkertallet på ti år

Som underviser og forsker deltok jeg på webinaret til Direktorat for høyere utdanning og kompetanse om «Rekruttering til høyere utdanning – hvordan møter vi utfordringene?». Underveis i webinaret ble jeg skremt av det markante fallet i søknader til sykepleierutdanningen.

Tradisjonelt har det vært lett å rekruttere til sykepleierutdanninger i Norge. Det har vært omtrent 2,5 søkere per studieplass. Nå er det en nedgang i utdanningene, og det vises til tomme studieplasser rundt om i Norge

Flere storbyer kan fortsatt vise til høye søkertall, men differansen mellom antallet søkere, de som møter opp ved studiestart og de som uteksamineres, er blitt liten. Det er alarmerende. Sett i lys av den store skjevfordelingen av mangel på helsepersonell som skal ta vare på vår aldrende befolkning i fremtiden, har vi behov for å fylle alle studieplasser.

Svartmaler yrket overfor førstegangssøkere

Det er forståelig at unge søkere stiller seg spørsmålet «hvorfor skal jeg bli sykepleier?» når de ser hvordan sykepleieryrket fremstilles og når kritikkverdige hendelser presenteres i mediene, noe blant annet dokumentaren om eldreomsorgen i Norge på NRK er et eksempel på. 

Det kommer også frem i mediene at andre yrkesgrupper prøver å kapre utslitte sykepleiere. Men det viktigste virkemiddelet er hvordan sykepleiere selv snakker om egen profesjon, og hvor det kommer frem eksempler om at de ikke orker å fortsette i yrket. Sykepleierstudiet kan neppe være forlokkende for førstegangssøkere som forsøker å orientere seg om hvilken karrierevei de skal søke seg til, når det stadige er negative innspill i nyhetsbildet. 

I lys av den negative mediedekningen og med intern kritikk til egen profesjon kan vi risikere å svartmale og glemme hva som også er bra med profesjonen vår. Vi må løfte frem sykepleieryrket som en attraktiv karriereretning. Det haster mer enn noen gang å fremme hva som er bra med yrket. Vi må sørge for at vi har så mange sykepleiere som overhodet mulig, for de kommer vi til å trenge fremover.

Bekymret for spiraleffekten

Det er en kjent problemstilling at lønn og arbeidsbelastning må bedres for å holde sykepleiere i yrket. Dette må og skal være en fanesak for sykepleiere. Men jeg er bekymret for spiraleffekten ved at vi belyser kritikkverdige forhold i eget fag og dermed forsterker den nedadgående rekrutteringen til sykepleieyrket. 

Samtidig må vi også se søkertall i sammenheng med opptakskravene om å ha et minimumskrav på karakteren 3 i fagene norsk og matte, noe som også ekskluderer mulige søkere. Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel har på prinsipielt nivå sluttet seg til å unngå karakterkrav i sykepleierutdanningen.

Fremtidens sykepleierrolle kan inspirere og rekruttere

Det er viktig å se mot fremtidens sykepleierfunksjon for å inspirere og rekruttere til utdanningen. Fremtidens helsevesen er karakterisert ved at vi får en aldrende befolkning som har sammensatte lidelser og bor i distriktene. Mer av helse- og omsorgstjenestene finner sted ute i kommuner der pasienter i økende grad får digital helseoppfølging. 

Sykepleieres arbeidsoppgaver sentreres rundt å være en klinisk beslutningstaker. Sykepleieren skal også ha en selvstendig og koordinerende rolle i det tverrfaglig samarbeidet rundt pasienten. 

Det er sterkt behov for sykepleiere

Særlig i kommunehelsetjenesten må sykepleiere ha en bred og faglig inngående kompetanse over flere spesialiteter. Dette kompetansebehovet vil øke ytterligere i fremtiden. Det innebærer at sykepleiere vil bruke et bredt spekter av sin naturvitenskapelige kunnskap for å følge opp pasienter og oppdage forverret tilstand. 

Med den teknologiske utviklingen vil sykepleiere jobbe med helseteknologi som en samarbeidspartner. De har en koordinerende rolle i det tverrfaglige samarbeidet rundt pasienten. 

Det er sterkt behov for sykepleiere nå og i fremtiden. Vi må snakke opp faget vårt og løfte frem mer av det som er bra, motiverende og inspirerende ved sykepleieprofesjonen, for å gjøre utdanningen mer attraktiv.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Jojo

Sykepleier
1 måned 2 uker siden

Jeg forstår hva du forsøker å si i dette innlegget.
Men jeg får nesten lyst til å spørre deg om hvor lenge det er siden du har jobbet på gulvet?
Vil du heller at vi skal lyve for unge uerfarne så de skal lures inn i yrket?
Jeg har aldri møtt en sykepleier som ikke sier at jobben er fantastisk når du får mulighet til å gjøre en god jobb.
Utfordringen er jo nettopp at vi ikke har tid til det. Vi kan jo ikke lyve til de unge og uerfarne og snakke opp faget bare for at de skal få en illusjon om hva dette yrket kunne være.
Media skriver ikke om saker som går på pasientsikkerhet løs om det ikke var et skrikende behov for det.
Å se folk lide fordi gniende politikere ikke er villig til å investere mer i menneskene som ligger i sengene og dør skal ikke forskjønnes til unge voksene som skal bruke opp sin egen kropp og sjel på å forsøke og redde dem.
Vi kan snakke opp yrket så mye vi vil og yrket er fantastisk. Men å si til noen som ligger for døden at du kommer snart tilbake, for så å tre over terskelen to timer etterpå med lindrende medisiner hvor du må beklage at det tok så lang tid. Jeg er enig i pasienten sin respons. «Nei, hva kan vel være viktigere enn en døende dame»

Mildrid Sandvik

Pensj.intensiv/operasjons sjukepleiar
1 måned 2 uker siden

Så enig så enig med deg.Bare gi oss tid til å utføre det fantastiske faget vårt i tråd med retningslinjer ,kunnskap og samvet.:Sørge for kontakt,hygiene,aktivisering,mat,medisiner,
informasjon,observasjoner,rapportering ,motivering og ikkje minst tid til å sitte ned hos den som treng det.
Eg anbefaler sykepleiefaget på det varmaste til unge folk eg møter. Karakterkrava trur eg er sånn passe.Men : Utdanninga må lære studentane å ha bein i nesa og ryggrad ! Og jobbe for at nye studentar og sjukepleiarar vert handsama med respekt og tid til å lære!!
Å "snakke opp faget" = folk nok til å utføre det.

Florence Doucet

Sykepleier i hjemmesykepleie
1 måned 2 uker siden

Det haster absolutt ikke å framsnakke yrket. Det haster om å løse problemene som gjør at folk ikke vil bli i sykepleien. Arbeidsforhold må forbedres, lønnsforhandlinger må gjøres bedre slik at vi ikke alltid faller akter med lønn, lønnet og bemanning må opp. Vi må få fastsatt rett om riktig type klær til riktig jobb. Ikke søren om jeg skal spille flink pike for å rekruttere andre når det er så mye feil med yrket! Ikke skal jeg heller lure unge til å søke til en jobb ved å lyve. Sannheten må de få vite, på godt og vondt, ellers blir de heller ikke i sykepleien.

Florence

Spesialsykepleier
1 måned 2 uker siden

Hvorfor i all verden skal vi fremsnakke det? Er det vårt ansvar å sørge for rekrutteringen ? Hvis politikerne/ samfunnet mener vi trengs, så får de prioritere å gjøre det attraktivt. De kan hvis de vil.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse