fbpx Det er store geografiske forskjeller i hjerneslagbehandlingen Hopp til hovedinnhold

Det er store geografiske forskjeller i hjerneslagbehandlingen

Bildet viser Tommy Skar som viser frem en plastmodell av en hjerne

Sykepleiere landet over registrerer resultater av slagbehandling inn i Norsk hjerneslagregister (NHR). NHRs årsrapport 2022 bekrefter at generelt er slagbehandlingen god, men den avdekker også enormt store forskjeller i ulike behandlings- og oppfølgingstilbud, skriver Tommy Skar.

Vi ser at helsevesenets postkodelotteri – hvor postadressen påvirker tilbudet som gis – også gjelder denne delen av helsevesenet – fra akuttbehandling til rehabilitering og videre oppfølging.

Norsk hjerneslagregister (NHR) foretar registreringer på blant annet 12 kvalitetsindikatorer som forteller hva som er status på viktige områder.

Når vi på utvalgte indikatorer viser til beste og dårligste sykehus, er ikke intensjonen å henge ut noen. Noen som gjør det dårlig på ett område, kan gjøre det bra på ett annet. Men når noen sykehus skårer dårlig på flere indikatorer, bør det ringe en bjelle hos disse – spesielt om det har vært gjentakende de siste årene.

Bør innlegges direkte

Nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved hjerneslag anbefaler at alle pasienter med akutt slag bør innlegges direkte i slagenhet. Det er godt dokumentert at behandling i slagenhet reduserer funksjonshemning, dødelighet og behov for sykehjem.

For andelen pasienter som er direkte innlagt i slik enhet, er resultatet 87 prosent for hele landet, 97 prosent for Sandnessjøen og 62 prosent for Førde. 90 prosent anses som høy måloppnåelse, mens under 75 prosent anses som lav oppnåelse.

Begrunnelsen for behandling i slagenhet er den samme som for innleggelse direkte i slik enhet. For andel pasienter behandlet i slagenhet er resultatet 95 prosent for hele landet, 100 prosent for Vesterålen og 75 prosent for Volda. 90 prosent anses som høy måloppnåelse, mens under 80 prosent anses som lavt.

Tid er avgjørende

Det er dokumentert at trombolysebehandling for pasienter med akutt hjerneinfarkt reduserer funksjonshemning hvis behandlingen starter innen 4,5 timer fra symptomdebut. Dette er også en hovedanbefaling i retningslinjene.

For andel pasienter med hjerneinfarkt som er behandlet med trombolyse, er resultatet 21 prosent for hele landet, 29 prosent for Haukeland og 7 prosent for Sandnessjøen. 20 prosent anses som høy måloppnåelse, mens under 13 prosent anses som lav oppnåelse.

I sammenheng med kvalitetsindikator andel pasienter med hjerneinfarkt behandlet med trombolyse, er vi bekymret for utviklingen av andel pasienter med hjerneinfarkt innlagt innen 4 timer etter symptomdebut. Slik innleggelse er avgjørende for å få trombolyse som er optimal behandling ved hjerneinfarkt. Knapt 44 prosent ble innlagt innen 4 timer fra symptomdebut.

Det må gjøres mer

Andelen innlagt innen 4 timer har gradvis blitt redusert, fra 45,9 prosent i 2018. Her er resultatet for 2022 43,9 for hele landet, 62,7 prosent for Harstad og 25,3 prosent for Hammerfest.

Det er ikke godt nok at nesten 60 prosent ikke kan bli vurdert for trombolyse fordi de kommer for sent. Her må man gjøre mer, blant annet gjennomføre en ny kampanje som opplyser befolkningen om hva som er symptomer på hjerneslagslag og hva man skal gjøre når de oppstår, som er å ringe 113 umiddelbart. Vi må også få på plass lovfestet responstid for ambulanser, slik Stortinget har vedtatt.

Det er godt dokumentert at intravenøs trombolyse har størst effekt hvis det gis tidlig etter symptomdebut. For andel pasienter med hjerneinfarkt behandlet med trombolyse innen 40 minutt etter innleggelse er resultatet 69 prosent for hele landet, 92 prosent for Kongsvinger og 25 prosent for Voss. 60 prosent anses som høy måloppnåelse, mens under 40 prosent anses som lavt.

Viktig med tverrfaglig vurdering

Den tverrfaglige vurderingen er viktig for å gi et godt grunnlag for det videre forløpet. I pakkeforløp hjerneslag er det et mål at 80 prosent av pasientene skal få en slik standardisert tverrfaglig vurdering.

For andel pasienter med gjennomført tverrfaglig funksjonsvurdering innen anbefalt tid, er resultatet 80 prosent for hele landet, 93 prosent for Haraldsplass og 41 prosent for Volda. 80 prosent anses som høy måloppnåelse, mens under 70 prosent anses som lav oppnåelse.

Vi vil også peke på at det er store forskjeller i andel med innrapportert status 3 måneder etter hjerneslaget. God dekningsgrad her er en forutsetning for å vurdere hvordan det går med pasientene og for å kunne evaluere behandlingskvalitet og hva som oppnås med behandlingen.

Forventer oppfølging

Når tid er hjerne, er det på flere områder for store variasjoner mellom de beste og de dårligste sykehusene. Mange sykehus – med dyktige aktive sykepleiere – driver et kontinuerlig forbedringsarbeid, som gir resultater.

Nå er det viktig at alle sykehus bruker den ferske rapporten til å igangsette ytterligere tiltak. Og helseministeren og Stortingets helsekomité må se på hvilke bidrag de, som tross alt har det overordnede politiske ansvaret for helsevesenet, må gi for at sykehusene skal lykkes. Vi forventer at det blir en del av regjeringens helse- og samhandlingsplan som kommer senere i høst.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse