fbpx Tap og vinn med samme sinn Hopp til hovedinnhold

Tap og vinn med samme sinn

Bildet viser to mennesker som gir hverandre et håndtrykk

Det er en betydelig utfordring å motivere medarbeidere til å stille til valg i ulike verv og roller. Med det som bakteppe er det særdeles viktig at ikke noen blir utsatt for ødeleggende prosesser.

Gjennom årenes løp har mange vært vitne til dårlig oppførsel, skitne triks og misunnelse i ulike valgsituasjoner. Dessverre. Er vi kloke, legger vi merke til hvilke ord som faller. Ordene røper våre verdier, noe som er grunnlaget for den tillit vi kan ha til mennesker i sentrale roller.

Vi har et gammelt ordtak som heter «tap og vinn med samme sinn». Er det et ideal? Vi er flere hundre i Norsk Sykepleierforbund som er valgt inn i våre roller. Er vi fornøyd med prosessene i forberedelsen til valg?

I Rådet for sykepleieetikk har vi et bredt mandat, og noe av vårt ansvar er å «fremme etisk refleksjon og diskusjon internt i NSF». Derfor denne refleksjonen.

Vi taper på dårlige prosesser

Det er kritikkverdig å spre negativt gods om andre som også stiller til valg. Det er kanskje fristende, men det er en primitiv måte å håndtere situasjonen på. Det er ingen som må gå inn i et arbeid mot sin vilje da en «villighetserklæring» er helt obligatorisk. Den beviser at dette er fullt og helt en frivillig ordning.

Hva forventer vi av hverandre i en valgsituasjon? Når nederlaget er et faktum, er det ingen skam å bli lei seg. Det er helt normalt og en forståelig reaksjon. Og som en del av flokken er det forhåpentligvis noen som støtter og forstår når dagene plutselig forvandles fra håp til håpløshet.

Vår organisasjon taper på dårlige prosesser. Mye godt og framtidsrettet arbeid kan bli tåkelagt, og det blir ingen som tar stafettpinnen videre. Venner blir uvenner, og mye usant florerer. Belastningen kan bli for stor. Derfor er dette et viktig tema å sette på dagsorden.

Våre arbeidstakerorganisasjoner er et produkt av demokratiets utvikling. Målet er ikke at alle skal være enige om alt, for det kommer ikke til å skje. Kjernen i vårt arbeid er å være talerør for medlemmene og kunne organisere ulike behov på en ryddig og forståelig måte med klare mål. Ikke minst er det nødvendig at våre politikere forstår budskapet.

Flertallet bestemmer

Valg er en betydelig verdi for våre demokratiske prosesser. Antakelig er det sånn at vi også lærer noe av våre meningsmotstandere.

Aristoteles som levde 400 år før Kristus, var opptatt av våre dygder, eller våre relasjonelle egenskaper i møte med andre. Det er fascinerende med denne kunnskapen som aldri går av mote. Ærlighet, godhet, og ville den andre det beste, det er dygder å strekke seg etter.

Så er tap og vinn med samme sinn et ideal? Det kommer litt an på hva som legges av betydning av ordene. Det er et ideal i den forstand at nedlatende ryktespredning og dårlig oppførsel ikke skal skje. Men det er lov å vise følelser. Det er lov å bli lei seg.

Det er verken du eller jeg som skal overprøve demokratiske prosesser. Det er valg, og flertallet bestemmer. Det er en betydelig utfordring å motivere medarbeidere til å stille til valg i ulike verv og roller. Med det som bakteppe er det særdeles viktig at ikke noen blir utsatt for ødeleggende prosesser.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse