fbpx – Senk skuldrene. Velkommen skal du være, tredjeårsstudent Hopp til hovedinnhold

– Senk skuldrene. Velkommen skal du være, tredjeårsstudent

Bildet viser en sykepleier som rekker frem hånden for å hilse

– For nesten ti år siden var jeg i dine sko, og det er et par ting jeg skulle ønske jeg visste da. Derfor vil jeg dele det sykepleieryrket har lært meg – med deg, skriver innleggsforfatteren.

Før du søker jobb, vaksiner deg. Jeg tenker ikke nødvendigvis på influensa- eller pneumokokk-vaksine. Jeg tenker på stivkrampe og hepatitt. Stikkskader er kjedelig, men det skjer. Det er lurt å være vaksinert i forkant. Da reduserer du risikoen for å pådra deg sykdommer om det skulle skje et uhell.

Videre kan det være lurt å tenke på referanser til jobbsøking. Noen har mange referanser, men det også mulig å spørre om praksisveileder kan være en referanse for deg. Nøkkelordet er «spør».

Når du søker jobb

De fleste stillingene lyses ut, og du må søke elektronisk. Du kan bli ansatt allerede nå, med forbehold om at du består eksamenen og får autorisasjon. Vitnemålet må de ha, men det er ingen som ser så nøye på karakterer. Autorisasjonen er det viktigste.

Du blir innkalt til intervju, og på intervjuet vil en tillitsvalgt være til stede. Den tillitsvalgte skal sørge for at intervjuet går riktig for seg og at du ikke blir stilt spørsmål som, for eksempel, «skal du ha barn?»

Du får forhåpentligvis stillingen du har søkt på. Og da skal du forhandle om lønn. Husk også at om du ønsker å ta en videreutdanning, så kan også det forhandles om slik at du får det med i kontrakten den. Det er ikke farlig å spørre. Det verste som kan skje, er at de sier «nei».

Når du er nyansatt

Når du begynner å arbeide et et nytt sted, så er du ny. Det er lov å være ny, og det kan være at du må minne dine kolleger på at du er ny. Om du raskt sklir inn i arbeidsmiljøet, så kan det være at de glemmer det. Ta det i så fall som et kompliment – at de er trygge på deg.

Om det blir for mye for deg, så si det, sett ord på det. Du vil bli overrasket over støtten du får av kolleger. Stress over tid er ikke sunt, det vet du. De fleste arbeidsplasser er tilknyttet en bedriftshelsetjeneste. Der kan du få gratis timer hos psykolog som kan hjelpe deg med å håndtere stresset. Det er jo heller ikke sikkert at det er der du skal jobbe for alltid. Og det er greit.

Kommunikasjon er essensielt, og du er sikkert lei av å høre om det. Kommunikasjon med pasienter, pårørende og kolleger er viktig for pasientsikkerheten og arbeidsmiljøet. Reflekter over dine egne kommunikasjonsmønstre. Det kan være at mye løser seg bare ved å tenke over det.

Når du er usikker?

Du kan alltid ringe en venn. Om denne vennen er lege, legevakt eller AMK er ikke så farlig. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite, og sett ord på hva det er du er ute etter, eller hva du er usikker på.

Trenger du råd? De hjelper deg med det du trenger og er overraskende tålmodige. Det er i hvert fall min erfaring med legevakta i Drammen kommune (takk for mange gode råd og hjelp). Er det noen prosedyrer eller rutiner på arbeidsplassen du føler deg utrygg på, så tren på det og gjerne sammen med kolleger. For før du vet ordet av det så må du gjøre det alene, og da er det greit å ha øvd.

Jo flere ganger du gjør en ting, dess lettere er det. Jeg lover deg. Om du tror en pasient er dårlig, så stol på magefølelsen. Du har magefølelse fordi du har kunnskap. Du hadde ikke reagert om det ikke stemte. Vitale målinger kan si sitt, men om de er fine og du likevel mener at noe er galt, så stol på magefølelsen. Det kalles et «klinisk blikk». Prøv å sette ord på hva det er du ser, lukter og føler.

Du kommer aldri til å være helt utlært, så jobb med det du ser, hører og føler. Snakk med kolleger som kjenner pasienten og ikke nødvendigvis sykepleieren. Det er hjelpepleiere eller helsefagarbeider som har lært sykepleierne en ting eller to. Selv har jeg lært mye av en ufaglært jeg jobbet sammen med når jeg var student. Blant annet lærte jeg å si ifra om ting som ikke var greit.

Alt handler ikke om jobb

Det er lov å si nei til ting det være seg ekstra kveldsvakter eller ekstra helgejobbing. Leder styrer visse ting, som for eksempel ferie. Men du kan si nei til andre ting, for du er ikke uerstattelig. Det er kjedelig å høre det, men sånn skal det være. Helsevesenet kan ikke være avhengig av et spesifikt menneske.

Husk å ta vare på deg selv. Du kan kanskje erstattes i helsevesenet, men ikke i ditt eget liv. Behold kontakten med familie og venner. Turnus kan være tøft i begynnelsen, men det er viktig å beholde ditt sosiale nettverk utenom jobb.

Det er viktig å snakke om andre ting enn jobb. Lær deg hvem som er din tillitsvalgt og hvem som er verneombud. De er alltid greie å snakke med om det er noe du lurer på med hensyn til lønn, arbeidsvilkår og helse, miljø og sikkerhet.

Og husk én viktig ting før du forsvinner inn i sykepleiefagets mange oppgaver: Du får aldri gjort så gode observasjoner av en pasient som i en dusj. Du kan heller ikke vite hvordan pasienten mestrer måltidssituasjon uten å være til stede i situasjonen.

Du er klar! Senk skuldrene, og velkommen skal du være.

0 Kommentarer