fbpx – Hva er en sykepleier verdt? Hopp til hovedinnhold

– Hva er en sykepleier verdt?

– Sveits har det beste helsevesenet i Europa, sannsynligvis også i verden. Tilbudet til de syke er bedre, og lønningene til dem som jobber der, er høyere. Den norske modellen er ikke dårlig, men Sveits kan vi lære av, skriver innleggsforfatteren.

Sykepleierne Hermine Hultman og Oddbjørn Sjursen, henholdsvis styremedlem og sentralstyremedlem i Liberalistene, konkluderer i et debattinnlegg i Sykepleien med at privatisering er løsningen på lav sykepleierlønn og høy arbeidsbelastning.

Bård Eirik Ruud, fylkesleder i NSF Oslo, har gitt Hultman og Sjursen tilsvar og mener at Liberalistene tar feil i sin påstand om at privatisering vil føre til høyere lønninger og lavere arbeidsbelastning. Ruud begrunner dette med at sykepleierlønn fra privat sektor i Oslo viser en annen sannhet – snarere tvert imot.

Men hva er egentlig en sykepleier verdt?

Begge har rett

Hultman og Sjursen viser til helsevesenet i Sveits som bakgrunn for påstanden om at sykepleiere vil ha bedre vilkår i et privat helsevesen enn hva som er tilfelle når det offentlige har regien.

De to meningsmotstanderne har dermed forskjellige utgangspunkt for å begrunne sine holdninger – den ene parten viser til Sveits som en modell Norge kan adoptere, og den andre parten viser til Norge i dag.

Faktum er at begge parter har rett.

Som Ruud riktig påpeker, har vi ingen solskinnshistorier fra Norge hvor vi kan sannsynliggjøre at en nedtrapping av offentlig sektors inngripen i norsk helsevesen vil føre til høyere sykepleierlønninger. Men som Sjursen og Hultman skriver, er det også beviselig slik at sykepleiere i privat sektor i Sveits har bedre lønninger enn norske sykepleiere.

Norge er ikke som Sveits

Årsaken til dette er selvsagt at Norge ikke er som Sveits. Men kan vi bli det?

Helsevesenet i Sveits er i mye større grad uregulert enn det norske. Dette gir helt andre levevilkår for private bedrifter. I Norge har vi derimot ingen helprivate helseinstitusjoner. De institusjonene som Ruud har erfaring fra, er egentlig ikke private. De har de samme rammevilkårene som offentlige institusjoner med hensyn til forpliktelser overfor staten.

Som beboer i Sveits er man pålagt å tegne privat helseforsikring for å kunne benytte seg av helsevesenets tilbud. Helseforsikringer har vi også i Norge, men her er det skattesystemet i seg selv som fungerer som forsikring, og vi som bor her, er lovet god hjelp når vi trenger det som følge av våre felles innbetalinger til staten.

Men vi kan lære av Sveits

Utfordringen er selvsagt at skattesystemet er dyrt. Den gjennomsnittlige kostnaden for helseforsikring for en voksen person i Sveits er cirka 3 500 målt i norske kroner. Det er ikke nødvendigvis «billig», men har du tenkt på hvor mye av dine skattekroner som går uavkortet til helse? Ingen!

Ingen skattekroner går uavkortet til helse. Alt avkortes i offentlig administrasjon, og denne differensen må du gjøre opp for. Dette medfører at skattebetalerne betaler mer enn hva de får. Det er en dårlig og dyr helseforsikring når du betaler mer enn hva du får og du samtidig ikke vet hva som dekkes. Dette medfører videre at sykepleierlønningene holdes lave og at bemanningen strupes.

Sveits har det beste helsevesenet i Europa – sannsynligvis også i verden. I tillegg er sykepleierlønningene høyere enn i Norge. Tilbudet til de syke er bedre, og lønningene til dem som jobber der, er høyere. Den norske modellen er ikke dårlig, men Sveits kan vi lære av.

Liberalistene Hultman og Sjursen har derfor bra tyngde i bagasjen når de påstår at privatisering fører til høyere lønninger og bedre arbeidsvilkår for sykepleiere.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Rune Sigvard Farstad

Flanør
4 måneder 2 uker siden

Sveits er ett av de dyreste i Verden. Norge kunne brukt like mye pr person så hadde det nok blitt bedre vilkår og lønninger. Sannheten er att lønna er større i sektorer men ikke totalt

Yngre tegner ikke forsikring da de gode blir for dyre

Sveits blir etterhvert som USA

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse