– Flere sykepleiere vurderer å hoppe av midt i studiet
– Sykepleiere er frustrerte og vurderer å avslutte studiet før de må begynne på den siste delen hvor de må skrive en masteroppgave. Slutter de, vil de likevel oppnå samme lønn som om de fullfører, skriver innleggsforfatteren.
Kompetanseløftet 2025 har som formål å bidra til en faglig sterk kommunal helse- og omsorgstjeneste og sikre at sektoren har nok og kompetent bemanning.
Som sykepleier og hovedtillitsvalgt har jeg snakket med flere sykepleiere som er inne i pågående masterforløp. Jeg har også egne erfaringer da jeg fullførte en mastergrad i sykepleie i 2017.
Ikke full uttelling
Sykepleierens grunnutdanning er en bachelorgrad ved høyskole eller universitet som gir 180 studiepoeng. I dag er de fleste videreutdanninger for sykepleiere lagt opp som et masterforløp. En mastergrad gir 120 studiepoeng, og i tillegg til den grunnleggende bachelorutdanningen vil sykepleier ved endt masterstudie stå med totalt 300 studiepoeng.
Min erfaring er at det ikke gis full uttelling for disse studiepoengene i kommunene. Jeg har registrert noen unntak, men det er ofte begrenset til å gjelde sykepleieledere som har tatt en mastergrad i ledelse.
I kommunene må sykepleiere stort sett finansiere sin studie selv. De må ta i bruk både avspasering og ferie, og som regel betaler de også reiser til studiestedet av egen lomme. Mange tar opp studielån for å betale sin videreutdanning.
Tjener mindre
I 2019 søkte jeg på en lærerstilling ved en videregående skole. I intervjuet ble jeg informert om at min mastergrad ville gi meg lektorlønn etter tariff som med en ansiennitet på 16 år i dag utgjør 646 100 kroner i året.
Her ville mine 300 studiepoeng gitt meg full uttelling på lønnen. Jeg fikk ikke denne jobben, men endte opp i kommunehelsetjenesten med en lønn som spesialsykepleier. Det vil si at jeg kun fikk lønn for 240 av mine 300 studiepoeng.
Spesialsykepleierlønn med 16 års ansiennitet i kommunen ligger nå på 531 600 kroner i året. Det vil si at som sykepleier med mastergrad, tjener du 114 500 kroner i året mindre med full ansiennitet i kommunehelsetjenesten.
På stedet hvil
Jeg kjenner flere sykepleiere som har sluttet som sykepleiere og begynt som lærere. Med dagarbeid, ingen helgejobbing, lengre sommerferier, bedre grunnlønn og ikke minst full lønn og tilrettelegging under videreutdanning, har jeg full forståelse for at det kan være lokkende. Dette er synd fordi vi vet at mange kommuner sliter med å både beholde og rekruttere sykepleiere.
I dag – fire år etter at jeg tok min masterutdanning – konstaterer jeg at vi står på stedet hvil. Sykepleiere spør meg om det i det hele tatt er verdt all slitet med å fullføre videreutdanningen.
Dette er trasige tegn som bør tas på alvor. Jeg mener utviklingen av helsetjenestene i kommunene i dag er avhengig av sykepleiere med den kompetansen som masterutdanningene gir. Det er derfor viktig å støtte opp om de sykepleierne som ønsker å videreutdanne seg i et masterforløp.
Med økt søkelys på forskning, innovasjon og bærekraft, vil disse sykepleierne kunne bli særdeles viktige aktører i utviklingen av fremtidens kommunale helsetjenester.
Så hvordan mener KS (Kommunenes sentralforbund) at vi skal møte fremtidens helsetjenesteutfordringer i kommunene? Vi vil vel ikke gå med baken først inn i fremtiden?
0 Kommentarer