Bedre mat gir bedre helse og læring
Sykepleiere kan hjelpe til å endre matvaner og dermed forebygge feilernæring blant barn på barne- skoler i Tanzania.
Feilernæring blant skolebarn i Tanzania er et stort problem som på sikt kan føre til varige fysiske og psykiske skader. Feilernæring kan forebygges med enkle tiltak, utfordringen er kunnskap og ressurser.
Dette er et sammendrag av en bacheloroppgave i sykepleie som belyser dette temaet.
Som sykepleiestudenter på Høgskolen i Oslo og Akershus,
studiested Kjeller, var vi så heldige å få være i Tanzania på
utveksling i tre måneder, fra januar til mars 2012. Under oppholdet
bodde vi på Tanga International Competence Center (TICC). Senteret
jobber med å utvikle lokalsamfunnet, og har samfunnsprosjekter
innen helse og sosial omsorg.
Vi hadde praksis i skolehelse på en barneskole. Her
gjennomførte vi blant annet helsesjekker på 89 barn i første
klasse. Helsesjekken omfattet blant annet barnets
ernæringssituasjon, tannhelse og bosituasjon.
Det som fanget vår oppmerksomhet var at 80 prosent av barna
ikke spiste frokost før skolen. Frokost før skolen består ofte bare
av te. Skolen er ferdig kl. 11.00, og noen har med seg penger til å
kjøpe saftis, tyggegummi eller søtpoteter, som er den mest
tilgjengelige maten for salg i området rundt skolen. Vi observerte
at barna virket ukonsentrerte i klasserommet. Vi målte barnas høyde
og vekt. 29 barn var 5 centimeter og 5 kilo under det normale, og
ingen av disse spiste frokost. Dataene er målt opp mot WHOs
vekstkurve (1). Informasjonen er basert på våre observasjoner og
samtaler med ansatte ved TICC-senteret.
Forskning
Det finnes ulik forskning om feilernæring gjort over hele
verden. Det mest interessante og relevante for oss er det som er
gjort i utviklingsland.
Tanzania har hatt stor framgang med å redusere feilernæring hos
barn. Mellom 1999 og 2010 var det en prosentvis reduksjon av
feilernærte barn fra 29 til 21 prosent, men forekomsten er fortsatt
høy i forhold til WHOs ernæringskriterier. Fortsatt lider millioner
av barn og mødre i Tanzania av en form for feilernæring som vitamin
A-mangel, jodmangel og anemi (2). I Afrika er det 42,3 prosent
skolebarn med jodmangel (3). Jernmangel er den største årsaken til
anemi, og 60 prosent av befolkningen i Afrika lider av dette. I
utviklingsland er det 163 millioner barn med vitamin A-mangel
(4).
Det er forsket på flere tiltak som kan redusere
A-vitaminmangel, jodmangel og jernmangel. Det er også forsket på
hvordan disse manglene påvirker barnas skoleprestasjoner. I
Tanzania er det derimot gjort lite forskning, og vi har derfor
valgt forskning utført i Afrika generelt, og i andre land med lik
sosio-
økonomisk status.
FNs andre tusenårsmål går ut på å sikre utdanning for alle
innen 2015. Det gjelder alle barn; både jenter og gutter skal
fullføre grunnskoleutdanningen (5). Hvis barna ikke oppnår gode nok
resultater på barneskolen, får de ikke fortsette på
ungdomsskolen.
Kost og kultur
Det er normalt med tre måltider. Om morgenen er det chai-te, og
på ettermiddagen mellom 12.00 og 15.00 spiser man det første av to
varme måltider. Det andre og siste måltidet inntas etter at solen
har gått ned. De fattigste spiser ofte bare ett varmt måltid om
dagen som inntas mellom 16.00 og 18.00, i tillegg til chai. Dette
måltidet består som regel av ugali som er maismel blandet med vann.
Som tilbehør spises lapskaus av grønnsaker, belgfrukter, eller bare
grønne blader, kanskje med litt krydder, og en sjelden gang kjøtt
eller fisk. Frukt brukes sjelden. Grønnsaker er ofte bønner,
søtpoteter, tomater eller paprika (6).
I de siste årene har ris blitt akseptert som en erstatning for
ugali i varme retter som pilau. I pilau bruker man grønnsaker og
tomatsaus som tilbehør til risen og mye krydder. Pilau blir spist
til fest, ofte med kjøtt i tillegg. Det er et tegn på velstand. På
bakgrunn av generell økning av import og velferd de siste årene,
har landsbybeboere tilgang på mer variert mat (7).
Lever i nuet
I Tanzania observerte vi at menneskene lever fra dag til dag. Afrikanere generelt er mest opptatt av hva som skjer her og nå. De er nåtidsmennesker, mens i Skandinavia er vi mest opptatt av hva som skjer i fremtiden (Hanssen, 2009). I Tanzania har mange dermed vanskeligheter med å tenke på helsen fremover i tid. Helsestasjonen tilbyr gratis test og oppfølging for gravide og barn under fem. Problemet er at de fleste ikke dukker opp etter første konsultasjon. Ut fra erfaringer tror vi grunnen kan være mangel på kunnskap, og fordi folk er vant til at ting koster penger. De fattigste familiene bor i landsbyer litt utenfor byene i Tanzania. Mange har ikke råd til å bli innlagt på sykehus når de har behov for det, fordi de må kjøpe medisiner og utstyr selv.
Hemmer utvikling
Feilernæring fører til slapphet, immunforsvaret svekkes og det
er fare for at kroppen ikke utvikler seg normalt. Læreevnen
reduseres og fysisk arbeid kan være problematisk. Hos små barn kan
feilernæring føre til underutvikling som kan få store konsekvenser
senere i livet. Vitaminer og mineraler har betydning for barns
skoleprestasjoner når det gjelder økt intelligens, konsentrasjon,
stabilt humør, læringsevne og psykomotorisk koordinering (8).
Jod inngår som en nødvendig del av skjoldbruskkjertelens
hormoner tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3), og her finnes store
deler av kroppens jodkonsentrasjon. Jod er derfor helt essensielt i
forbindelse med energiomsetningen. Jod finnes i matvarer som rogn,
skalldyr, saltvannsfisk, grønnsaker, frukt, egg, melk og ost (9).
Struma kan være et tegn på jodmangel over lang tid.
Vår praksis var i en kystby. Her så vi flere tilfeller av
struma, til tross for at det var god tilgjengelighet på fisk.
Mangel på penger og kunnskap om essensielle næringsstoffer fører
til at de fleste ikke tar seg råd til å kjøpe fisk. Deler av
befolkningen kjøper derimot egg som inneholder mye næringsstoffer.
Kokte egg blir solgt i kiosker og på bussholdeplasser.
Ved for liten produksjon av tyroksin og trijodtyronin vil
energiomsetningen i kroppen synke og føre til generell slapphet.
Andre symptomer er mental reduksjon, langsom bevegelse og redusert
hukommelse (9). Jodmangel er den vanligste årsaken til hjerneskade
og mental underutvikling globalt sett, noe som er mulig å forebygge
ved bruk av tilskudd under graviditeten og hos barn.
Jernmangel
Jern er nødvendig for dannelsen av hemoglobin (Hb) som frakter
oksygen til kroppens celler og vev. Opptaket av jern foregår i øvre
del av tynntarmen. Fra tarmen blir jern fraktet ved at det binder
seg til transportproteinet transferrin. Jernet som ikke blir bundet
til transferrin, bindes til ferritin som er den intracellulære
lagringsformen for jern (9).
Jernmangel har en sammenheng med at den kognitive utviklingen
holdes tilbake. I Øst-Afrika har to tredeler av befolkningen
jernmangelanemi. Den største årsaken til jernmangel er for lite
animalske produkter i kosten (4).
Da vi utførte helsesjekkene i Tanzania observerte vi at barna
var urolige, trøtte, tungpustet og hadde hodepine. Dette er blant
de vanligste symptomene på anemi i tillegg til svimmelhet, nedsatt
fysisk yteevne, hjertebank og øresus.
Mangler Vitamin A
Vitamin A er en samlebetegnelse for retinol og betakaroten.
Retinol er et rent animalsk produkt og finnes i matvarer som lever,
smør, melk og egg. Vitamin A lagres i leveren, og hvis lageret er
stort nok, kan det dekke behovet for vitamin A i flere måneder
fremover (9). Betakaroten finnes i fargerike grønnsaker som for
eksempel paprika.
I vår praksis i Tanzania opplevde vi at befolkningen spiste
lite matvarer som inneholder vitamin A. Mange har høner som legger
egg, men dette er en dyr investering. Derfor kjøper de fleste
kyllinger i stedet, men da tar det lang tid før de kan legge egg.
Melk får de fra kuer og geiter. Andre animalske produkter var det
lite av. Hvis de har råd, spiser de kjøtt én gang i uka. Mange
spiser litt grønnsaker ved siden av ugali, men det er mest bønner
og ikke grønnsaker som inneholder mye betakaroten.
Vitamin A-mangelen er halvert i store deler av verden, men
Afrika ligger langt etter, bortsett fra Nord-Afrika. Mangelsykdom
går utover immunforsvaret fordi slimhinnene i luftveiene ikke
holdes hele. Slimhinnene er viktige for å motstå infeksjonssmitte.
Vitamin A er dessuten nødvendig for normal beindannelse og vekst,
og redusert vekst er sammen med dårlig nattsyn et tidlig tegn på
vitamin A-mangel. Under helsesjekkene i Tanzania observerte vi at
de fleste barna var under gjennomsnittet lave i henhold til WHOs
vekstkurve.
Forskningsartikler
For å belyse problemstillingen har vi gjennomgått syv
forskningsartikler.
Forskningen vi har funnet viser at feilernæring gir dårligere
mentale og motoriske funksjoner hos skolebarn. Artiklene sier noe
om at det er lite oppmerksomhet rundt feilernæring hos barn i
skolen, og at lærerne vet lite om hvordan dette påvirker
skoleprestasjonen. I alle artiklene viser det til dårlige
helsetilstander, med særlig vekt på feilernæring blant skolebarn
(11–17).
Skoleprestasjoner
Lav høyde i forhold til barnets alder har betydning for hvordan barnet presterer i matte. Lav høyde og lav vekt har betydning for prestasjoner både i matte og engelsk. Vitamin A-mangel i fasen der barnet har rask celledeling, gir konsekvenser for beindannelse og vekst, mens jodmangel kan føre til mental underutvikling. Barnet kan få irreversible skader hvis moren går med jodmangel over lang tid under graviditeten. Symptomene på vitamin A-, jod- og jernmangel kan virke inn på barnas skoledag når konsentrasjonsevnen og hukommelsen reduseres. I verste fall møter de ikke opp på skolen fordi de ikke orker (11).
Samarbeid
Sykepleiere fra helsestasjonen kan undervise lærere på
barneskolen om ernæring. Det er viktig at lærerne ser symptomer og
er klar over konsekvenser. Lærerne var klar over at vektreduksjon,
konsentrasjonsvansker, slapphet, inaktivitet og hodepine kunne være
tegn på underernæring eller feilernæring, men de ønsket mer
kunnskap (12).
Det kan være vanskelig å se hvert enkelt barn i et klasserom
med 90 elever, som er realiteten i Tanzania. Et godt samarbeid
mellom lærer og sykepleier vil føre til at læreren i større grad
oppsøker sykepleier på helsestasjonen når han eller hun observerer
symptomer på feilernæring hos elever. Ved at sykepleieren er mer
tilgjengelig på skolen, og har møter med lærerne for å undervise i
ernæring, blir dette samarbeidet tettere.
For å fremme læring bør de grunnleggende behovene være dekket.
Barn som ikke spiser frokost har dårligere forutsetninger for
læring. Med økonomisk støtte kunne kjeks før skolestart være et
tiltak å iverksette i Tanzania, men det er mangel på penger.
Kjeksen kan bli tilsatt et krydder som inneholder jern, jod og
vitamin A som en del av en skolematordning. Dermed får barna i seg
næringsstoffer som bedrer mentale prestasjoner for barn med
mangelsykdommer (17). Jern og vitamin A-status kunne også blitt
bedret hvis man tilsatte vitaminkrydderet i maten etter at det var
behandlet. Dette bør foreldrene få informasjon om. Krydderet er
ikke tilgjengelig i Tanzania, men kunne vært noe å satse på fordi
det gir store helsegevinster. Spørsmålet er hvordan befolkningen
vil ta det imot da det er et nytt tilskudd i deres kulturelle
matvaner. Hvis tilbudet er gratis og barna får det på skolen, kan
foreldrene akseptere tiltaket (17).
I Tanzania observerte vi at det ble solgt varer som inneholdt
mye sukker i området rundt skolen. Et tiltak kan være å tilby sunne
varer som inneholder mer næringsstoffer. Egg inneholder jern,
vitamin A og jod og er i tillegg en naturlig del av deres matvaner.
Kokte egg kunne være en erstatning for søtsakene som allerede blir
solgt i skoleområdet. I tillegg ville det vært nyttig å tilby
jodisert salt som tilbehør til eggene.
Undervisning
For å forebygge jodmangel trenger foreldrene mer informasjon.
«Under the tree-
meeting» er en god metode for å formidle kunnskap til
befolkningen i landsbyene.
De må forstå verdien av å bruke jodisert salt i matlagingen.
Foreldrene ønsker at barna presterer best mulig på skolen, noe som
kan motivere dem til å bruke jodisert salt (14). I tillegg kan folk
bruke tilgjengelige matvarer som inneholder mye jod, for eksempel
skalldyr, saltvannsfisk, egg, melk og ost (13).
For å bedre jernstatus må man oppfordre foreldrene til å lage
mat med mer kjøtt. Hvis de ikke bruker mer kjøtt, kan jerntilskudd
være et tiltak. Egg og grove kornprodukter inneholder jern og kan
brukes for å opprettholde kroppens jernlager. Dessverre kjøper de
som har råd fint brød i stedet for grovt.
Vitamin A-tilskudd kan forebygge struma hos barn med samtidig
mild jodmangel og vitamin A-mangel. Imidlertid er vitamin
A-tilskudd lite tilgjengelig i Tanzania. Lever, melk, smør og egg
er gode kilder til vitamin A, i tillegg til paprika. Befolkningen
bør utnytte dyrene sine mer for å få tilgang på animalske
produkter. Rød palmeolje inneholder vitamin A og kan være med på å
bedre vitamin A-statusen. I Tanzania brukes mye olje i matlagingen,
den kunne byttes ut med rød palmeolje som utvinnes i Vest Afrika,
og bør være mulig å importere til Tanzania (15,16).
Konklusjon
Gjennom forskning har vi sett at jernmangel, vitamin A-mangel og
jodmangel har innvirkning på barns skoleprestasjoner. Mer utdanning
gir høyere kunnskapsnivå og kan ha betydning for ernæringsvaner ved
at ressursene øker. Vi har sett at WHO jobber med tiltak for å øke
inntak av mikronæringsstoffer da dette har vist seg å være et
globalt problem, særlig i utviklingsland. Forskning på forebygging
av feilernæring har gitt både positive og negative resultater. Det
bør forskes mer på effekten av ulike tiltak, og man bør utarbeide
nye forslag. Mulighetene for tiltak i utviklingsland som har lite
ressurser bør også undersøkes ytterligere.
TICC jobber med kommunehelsetjenesten, og sykepleierstudenter
får være med på ulike prosjekter. Et nytt prosjekt kunne vært å
fokusere på å forebygge feilernæring hos barn på skolen. Man kunne
innført skolematordning hvor barna får en kjeks om morgenen som
inneholder viktige mikronæringsstoffer.
I denne oppgaven har vi belyst områder som trenger økt
oppmerksomhet, men som tar lang tid å endre. Mat er en del av
kulturen i Tanzania, og det handler om lange tradisjoner. Det bør
være mulig å ta vare på gamle tradisjoner kombinert med å innføre
nye helsefremmende tiltak.
Referanser:
1. World Health Organization. Grow reference
5-19 years. http://www.who.int/growthref/en/(12.04.2013).
2. National Bureau of Statistics. Tanzania
Demographic and Health SurveyTanzania: Dar es Salaam, 2010.
3. World Health Organization. Iodine status
worldwide: WHO Global Database on Iodine Deficiency. Geneva:
Department of Nutrition for Health and Development, 2004.
4. United Nations System. Progress in
nutrition. (The world nutrition situation report nr. 6, 2010).
Hentet fra
http://www.unscn.org/files/Publications/RWNS6/report/SCN_report.pdf
(12.04.13).
5. FN-sambandet. Status: Tusenårsmål 2.
http://www.fn.no/Tema/FNs-tusenaarsmaal/Sikre-utdanning-for-alle/Status-Tusenaarsmaal-2
(12.05.2013).
6. Ohna I, Kaarhus R, Kinabo J. No Meal
without Ugali? Social Significance of Food and Consumption in a
Tanzanian Village. Culture, agriculture, food and consumption
2012;34(1): 3-14.
7. Hanssen I. Helsearbeid i et flerkulturelt
samfunn. Oslo: Gyldendal, 2009.
8. Lindberg FA, Hansen-Møllerud M. Barn i
balanse. Oslo: Gyldendal, 2008.
9. Sortland K. Ernæring – mer enn mat og
drikke. (4. Utg.). Bergen: Fagbokforlaget, 2011.
10. Verdens matvareprogram. (2013).
Feilernæring og underernæring. fra
http://no.wfp.org/sult/feilern%C3%A6ring (04.04.2013).
11. Themane MJ, Monyeki K D, Nthangeni ME,
Kemper HCG. TwiskJWR. The relationship between health
(malnutrition) and educational achievements (maths and english) in
the rural children of South Africa. International Journal of
Educational Development 2003;23(6): 637-43.
12. Galal OM, Ismail, I, Gohar AS, Foster Z.
Schoolteachers’ awareness about scholastic and nutritional status
of Egyptian schoolchildren. Food and Nutrition Bulletin,
2005.
13. Briel VDT, West CE, Bleichrodt N, van de
Vijver FJR, Ategbo EA, Hautvast, JG. Improved iodine status is
assosiated with improved mental performance of schoolchildren in
Benin. The American Journal of Clinical Nutrition 2000;72:
1179-1185.
14. Zimmermann MB, Hess SY, Adou P, Toresanni
T, Wegmüller R, Hurrel R. Thyroid size and goiter prevalence after
introduction of iodized salt: a 5-y prospective study in
schoolchildren in Côte d’Ivoire. The American Journal of Clinical
Nutrition 2003;77(3): 663-7.
15. Zimmermann MB, Jooste P L, MabapaNS,
Schoeman S, Biebinger R, Mushaphi LF, Mbhenyane, X, Vitamin A
supplementation in iodine-deficient African children decreases
thyrotropin stimulation of the thyroid and reduces the goiter rate.
The American Journal of Clinical Nutrition 2007; 86: 1040-44.
16. Zeba AN, Prével YM, Somé IT, Delisle HF.
The positive impact of red palm oil in school meals on vitamin A
status: study in Burkina Faso. Nutrition Journal 2006; 5:17.
17. WinichagoonP, McKenzie JE, Chavasit V,
Pongcharoen T, Gowachirapant S, Boonpraderm A, GibsonRS. A
micronutrient-fortified seasoning powder enhances the hemoglobin,
zink, and iodine status of primary school children in north east
Thailand: a randomized controlled trial of efficacy. The Journal of
Nutrition 2006 Jun; 136(6):
1617-23.
0 Kommentarer