fbpx Opprøret mot Helseplattformen: – Vi planlegger for slike hendelser, sier amerikanerne som utviklet systemet Hopp til hovedinnhold

Opprøret mot Helseplattformen: – Vi planlegger for slike hendelser, sier amerikanerne som utviklet systemet

– Vi vil gjerne jobbe med resten av Helse-Norge, sier toppledere i amerikanske Epic, som leverer teknologien til Helseplattformen. Gigantselskapet følger nøye med på kritikken mot journalsystemet som innføres i Helse Midt-Norge.

VERONA, MADISON I WISCONSIN (Sykepleien): Lars-Oluf Nielsen og Seth Howard er toppledere i Epic.

Epic er selskapet som vant den offentlige anbudsrunden i 2019 og leverer den første digitale pasientjournalen sammen med selskapet Helseplattformen til Helse Midt-Norge.

– Er det dere to som får alle klagene på Helseplattformen?

– Det er et eget Epic-team i Norge og mange her i Verona som driver med support. Lars og jeg er blant dem som jobber med Helseplattformen, svarer Howard.

– Er det blitt rapportert flere feil ved innføringen av Helseplattformen enn med andre journalsystemer dere har jobbet med?

– Nei, og vi må skille mellom faktiske «feil» og ting som kan bygges annerledes i systemet, eller hvordan man kan tilpasse de nye arbeidsflatene, svarer Lars-Oluf Nielsen. 

Samme problem rapporteres flere ganger

Sykepleien møter Howard og Nielsen i Epics iøynefallende kontorlandskap i Verona, utenfor universitetsbyen Madison i delstaten Wisconsin.

Ofte ser de at samme problemer blir rapportert flere ganger. 

Nielsen forklarer at Epic har hatt over 150 ansatte som støtter igangsettingen på de fire sykehusene og kommunene i Helse Møre og Romsdal. Han reiste nylig til Ålesund for å støtte ledelsen og teamene i en uke.

Navnet Helseplattformen blir både brukt som begrep om selve journalprogrammet, men det er også navnet på selskapet opprettet av Helse Midt-Norge. 

I Helseplattformen finnes det flere applikasjoner, to som nevnes i denne saken er «Helsa mi», som er pasientens egen oversikt og «Rover», som er sykepleiernes håndholdte journal som benyttes ved pasientbesøk.

Fakta
Pasientplattformselskapet Epic
  • Epic ble startet i 1979 av nåværende eier Judy Faulkner (80), hun skrev den originale koden. Hun er fortsatt er aktiv i selskapet. Magasinet Forbes rangerte henne i fjor som den 55. mektigste kvinnen i verden.
  • Journalsystemet inkluderer tidligere og nåværende helsehistorie, laboratorieresultater, medisiner og behandlingsplaner.
  • 14 000 ansatte over hele verden.
  • Epic er et privateid selskap, de ansatte er medeiere.
  • Selskapet operer i 16 land.
  • Epic brukes på 2900 sykehus og 70 000 klinikker.

Kilde: Epic

Seth Howard kaller sykepleie en tøff jobb. Han sier sykepleierne er en av de viktigste medspillerne når ny teknologi skal innføres. 

– Sykepleierne har lært seg Helseplattformen raskt, sier han.

Howard mener at det er alltid er noen som tar ny teknologi raskere enn andre.

– Det er som med Iphone-oppdateringer. Noen laster dem ned med en gang. I andre enden har du dem som motsetter seg alle forandring. 90 prosent av de i midten representerer den gjennomsnittlige brukeren. Det er gruppen vi fokuserer på.

Læringsprosessen tar tid, mener Epic-toppene.

– Helseplattformen har fått mye kritikk fra leger. Har dere en plan for å bedre forholdet til dem?

– Når vi går «live», så er vi der. Vi forsvinner ikke. Vi er ikke et selskap som selger en vare og forsvinner, vi satser på langvarige relasjoner, svarer Nielsen.

– Vi ber folk se på dette som en langvarig relasjon, ikke som en rask innføring. Vi har en global brukerbase hvor alle deler løsninger fra leger og sykepleiere over hele verden, sier Howard.

– Har helsepersonell for dårlig IT-kompetanse når de er ferdigutdannet i dag?

– Det er spennende å se hvordan studiesteder tar til seg IT-kompetanse i forhold til tidligere. Vi har et program for kundene hvor de kan teste oss ut. Vi tilbyr også trening og analyse.

188 millioner pasienter verden over bruker i dag applikasjonen som på norsk kalles «Helsa mi». 

Tror på KI-hjelp til leger og sykepleiere

Fem av sykehusene som Newsweek har kåret til de beste i verden, bruker Epics plattform i dag. En av dem er sykehuset Mayo Clinic i Minnesota.

– Legene ved Mayo Clinic bruker «skrivere», folk som sitter og noterer, som lytter og fyller ut skjemaene i Epic-plattformen for dem. Kan dette være en løsning i Helse Midt-Norge?

– «Skrivere» brukes av noen leger for å gi assistanse ved dokumentasjon og administrative oppgaver. Jeg tror KI-teknologi vil være en godt alternativ for disse. Vi samarbeider med folk i USA og andre europeiske land om dette. Så der lytter systemet til samtalene med pasientene, med pasientens godkjennelse og dokumentene fylles ut. Det er fremtiden, sier Howard.

Kontorene til de 12 750 ansatte i Epics USA-kontorer er et virvar av stilarter og eventyrbaserte temaer. Her er kontorbygg inspirert av Charlie og sjokoladefabrikken, Rapunzel og Trollmannen fra Oz. Kontorområdet er på nær sju kvadratkilometer.

– Det er slik fordi de som jobber her vil ha det slik. Vi konkurrerer om de beste hodene i USA, med Google Meta og andre store tech-selskap. Da må vi gjøre noe annerledes, sier Epics omviser.

Hjemmekontor kan du glemme om du vil jobbe hos Epic. Her går du på jobb, og alle har et eget kontor. Det er ingen kontorlandskap. Du finner ikke noe treningsrom eller helsetjeneste. Når du har vært på jobb, skal du hjem og leve ditt eget liv, er tanken.

Det er de ansatte og eieren Judy Faulkner som bestemmer hvordan kontorene skal innredes. En av kantinene er en kopi av undergrunnsstasjonen King's Cross i London. Mye minner om teaterkulisser.

– Bare åtte prosent av det vi tjener brukes på bygningene våre, sier Seth Howard.

Bryllupsmarsj

Da Helse Midt-Norge ble kunde i 2019, spilte Epic bryllupsmarsj over høyttaleranlegget i kontorlandskapet. Det gjør de hver gang de får en ny kunde. I dag har de 53 kunder utenfor USA.

Selv om avtalen mellom Epic og Helse Midt-Norge ble undertegnet i 2019, startet sonderingene om kjøpet allerede i 2012. Da var Jonas Gahr Støre helseminister.

Politisk motstand

– Enkelte partier i Norge har fremført motstand mot Helseplattformen. Har dere opplevd politisk motstand i andre land dere opererer i?

– Det vil alltid være politiske synspunkter når vi jobber i land med et statlig styrt helsevesen. Vi planlegger for slike hendelser, sier Nielsen.

Han følger nøye med på det som skjer.

Howard og Nielsen sier Helseplattformen er en stor kunde, men ikke den største. 

– Vi jobber med mange store selskaper i verden. Vi må ha en god «match» med kundene våre. Vi synes det er fantastisk når danske leger reiser opp til Helse Midt-Norge for å gi dem støtte når vi går «live», som forrige helg. Det er historisk, synes jeg, sier Nielsen.

Konseptet med én plattform for all helseinformasjon om pasienten er essensielt for Epic.

I hele Norge?

– Når tror dere at Helseplattformen blir brukt i hele Norge?

– Det avhenger av mange faktorer. Vi fokuserer på hva vi gjør nå, og vi vil gjerne jobbe med resten av Helse-Norge. Får vi gode resultater, da kommer det positive ting ut av det, sier Nielsen.

– Hvor mye tid og penger bruker dere på politisk lobbyisme i Norge?

– Vi har ikke en hær av salgsfolk ansatt her. Vi har åtte personer som jobber med salg av 14 000 ansatte. Det er kundene som tar kontakt med oss, basert på gode brukererfaringer fra andre, og det er slik vi ønsker å bygge i fremtiden, svarer Howard.

Nielsen sier de vokser fordi fornøyde brukere og pasienter er den beste lobbyisten de kan ha.

– Tror dere rekruttering av sykepleiere fra andre land blir enklere hvis de har erfaring med Epic fra tidligere?

– Ja, jeg har hørt om sykepleiere og leger som bare vil jobbe steder hvor de har Epic, hevder Howard.

– Vi ser jo at sykepleiere raskt kan komme fra for eksempel Danmark og forstå Helseplattformen fordi de har jobbet med et Epic-basert system tidligere, forteller Nielsen.

UNDERJORDISK: Den største konferansesalen på anlegget har plass til alle 12 750 ansatte. Her er det blant annet mandagsmøter ledet av Epic-grunnlegger Judy Faulkner. Video: Nils Kr. Reppen

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Edgar Glück

Pensjonert spesiallege i medisinsk informatikk
8 months 1 week siden

Ikke ett ord om hovedproblemet - amerikansk helsevesen er vesensforskjellig fra norsk (og nordisk) helsevesen!

8 months 1 week siden

Jeg ser poenget, men mener at dette egentlig ikke er et reelt problem. Delene som er skreddersydd for usa og ikke relevant for Norge er faktisk ikke i bruk.

Løsningen er tilpasset norske forhold. noen av tilpasningene er kanskje ikke superoptimimale, men det er fortsatt mulig å gjøre justeringer av arbeidsprosessene.

Noen av utfordringene en står i skyldes faktisk ikke selve systemet, men at ambisjonene har økt. Feks ved å innføre lukket legemiddelsløyfe og automatisk innrapportering til diverse helseregistre og nasjonale kvalitetsregister

Er enig i at Helseplattformen er svært godt posisjonert for bruken av KI. Jeg har forhåpninger om at det vil virkelig revolusjonere brukeropplevelsen.

Jeg har troen på systemet.

8 months 1 week siden

Det er synd. Se til Danmark og Finland. 10% nedgang i effektivitet 10år etter innføring av Epic.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse