fbpx Ny leverandør av eldremat i Ålesund: – Det var noe krydder i brennsnuten, som vi ikke er vant med, sier ordfører Hopp til hovedinnhold

Ny leverandør av eldremat i Ålesund: – Det var noe krydder i brennsnuten, som vi ikke er vant med, sier ordfører

Bildet viser en skål med sodd

Leverandøren har fått beskjed av ordføreren om at de har litt å jobbe med.

Leverandøren av ny eldremat til ålesunderne holder til i Bergen, og innrømmer overfor Sunnmørsposten at de er «litt på bortebane» og prøver seg frem for å treffe sunnmørske smaksløker bedre.

I tillegg til det rare krydderiet ville noen gjerne hatt pølse oppi brennsnuten. Andre mente det var litt lite pepper, og noen mente at grønnsakbitene var litt små.

 

Politikerne i Ålesund kommune har tidligere i år inngått avtale med Matvarehuset i Bergen om at firmaet skal forsyne Ålesund kommune med eldremat til institusjoner, hjemmeboende, kafeer og dagsenter fremover. 

Sunnmørsposten skriver at da avtalen ble kjent, skapte det bekymring blant leserne.

En ting er at maten altså skal lages i Bergen og fraktes til Ålesund en gang i uka. Men enda viktigere: Ålesund hadde på sin bestillingsliste en rett som Matvarehuset må levere – nemlig brennsnut.

Brennsnut-testen

Ifølge nettstedet Norsk tradisjonsmat, er brennsnut er en matrett alle sunnmøringer har et forhold til. Det er en kjøttsuppe der grunnlaget er spekeknoke, eller god kraft fra julaftensteken (pinnekjøtt).

Sunnmørspostens skriver at de var fornøyd med brennsnuten de fikk servert under prøvesmakingen. 

– Det ble brukt fårekjøtt, som hadde god smak og passet godt inn i brennsnuten. For mange ville nok grønnsakene være i overkant lenge kokt og en i panelet savnet tyggemotstand, skriver avisen.

Starter levering om en måned

Politikerne var derimot ikke helt fornøyd med brennsnuten.

– Den har de ikke truffet helt de sunnmørske smaksløker med enda, men det var første gangen de serverte den her oppe, så der får vi gi dem noen gode tilbakemeldinger, sier ordfører Håkon Lykkebø Strand til Sunnmørsposten.

– Hva var det som ikke stemte med brennsnuten, spør avisen.

– Jeg fikk tilbakemeldinger på at det var noe krydder i brennsnuten, som vi ikke er vant med. Noen vil gjerne hatt pølse, noen mente det var litt lite pepper, og noen mente at grønnsakbitene var litt små.

1. november starter Matvarehuset leveringen av mat til Ålesund. I første omgang strekker avtalen seg over tre år, med mulighet for å forlenge med ett år om gangen tre ganger.

Sulten?

Ble du sulten og fikk lyst på brennsnut?

Fortvil ikke. Her er en av mange oppskrifter på tradisjonsretten, fra Matprat:

Her er hva du trenger til fire porsjoner brennsnut:
  • 2 dl tørkede gule erter
  • 2 l vann
  • ca. 1,2 kg kokekjøtt av storfe, f.eks. bog eller høyrygg
  • 4 stk. gulrot
  • 0,5 stk. kålrot
  • 0,5 stk. hodekål
  • 8 stk. potet
  • 1 stk. purre eller løk

Slik gjør du:

1. Legg erter i kaldt vann natten over.

2. Hell av bløtleggingsvannet, fyll på med nytt vann og kok opp. Fjern skummet som danner seg på toppen.

3. Legg i kjøtt, kok opp og skum av en gang til. La alt koke ved svak varme i 2–2 1/2 timer, eller til kjøttet er mørt.

4. Skrell grønnsakene og potetene. Del alt opp i suppeterninger, og la dem koke med de siste 15 minuttene. Smak til med salt og pepper.

Server med flatbrød.

Godt måltid!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse

Quiz

Annonse
Annonse