Nå ryker komle-kosen ved åtte sykehjem i Stavanger

Komle, kompe, klubb, krumme, klot, ball, kjuke, potetball eller raspeball – husmannskost med mange navn. Nå er tradisjonsmaten blitt for dyr for Stavanger kommune.
Stavanger kommune må spare penger. Det betyr at den tradisjonsrike komlemiddagen forsvinner fra menyen ved åtte av byens sykehjem.
– Noen vil nok savne komlemiddagen. Den har vi ikke råd til å lage lenger, sier Magne Christensen, seksjonssjef for kjøkken i BMU Eiendom i Stavanger kommune til Stavanger Aftenblad.
Lam og storfe forsvinner
Kjøkkenet må spare én million kroner på råvarer.
– Mesteparten av storfekjøtt og lam må kuttes. Vi går også fra fersk fisk til frossenfisk. Det blir mer kylling, kalkun og svin. Disse kuttene vil beboerne merke, sier Christensen til avisen.
Komlemiddagen vil bli savnet av beboerne skal vi tro kokk Marie Tveit.
– Dette er noe de ser fram til, og mange elsker tradisjonelle middager. Jeg synes det er veldig dumt, for maten blir ikke helt den samme, sier hun.
Middag er dagens høydepunkt
Professor Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger reagerer også.
– Jeg synes det er trist, rett og slett. Måltidene er ofte dagens høydepunkt for mennesker på sykehjem. Mat er tradisjon og viktig for identitet. At vi har kommet dit at vi må kutte i mattilbudet til eldre, er en feil prioritering, sier hun til Stavanger Aftenblad.
Kommunalsjef Erik Thorsen Hirth forstår at noen vil savne komlene.
– Vi går i minus når vi lager dem, så det går ikke opp. Men beboerne får fortsatt et fullgodt tilbud, og kokkene står inne for kvaliteten, sier han til avisen.
0 Kommentarer