Helsedepartementet oppgir ingen planer om å forby treliteren med vin

Statssekretær er bekymret for eldres alkoholkonsum, ikke minst blanding av alkohol og medisiner.
– Eldre drikker mer enn tidligere, og det er en utvikling som er bekymringsfull, skriver Usman Mushtaq, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, i en e-post til Sykepleien.
Han legger til at eldre også bruker mer legemidler.
– I kombinasjon med alkohol kan det være ekstra skadelig, noe som ikke er godt kjent blant eldre, skriver Mushtaq.
Vil ha forbud
Forsker og lege Eivind Aakhus uttalte tidligere i uken til Sykepleien at han vil forby trelitersdunker med vin.
I sin kliniske praksis har han sett eldre som kan drikke flere vindunker i uka. Han begrunner forbud med at det er lett å miste kontroll over forbruket, at eldre drikker mer enn før, og at de samtidig tåler alkohol dårligere.
Aakhus får støtte fra flere om at trelitersforpakningen er problematisk, uten at den nødvendigvis skal forbys.
Departementet peker på Vinmonopolet som viktigste virkemiddel
På spørsmål om hvordan departementet stiller seg til et forbud, svarer statssekretær Mushtaq:
– Krav til emballasjestørrelse på alkoholholdig drikk er ikke blant de virkemidlene vi har tatt i bruk.
Han viser til alkoholavgifter og forbud mot markedsføring som tiltak som begrenser forbruket, og trekker særlig frem Vinmonopolet:
– Vinmonopolet sikrer ansvarlig salg av alkohol med fravær av privatøkonomiske interesser, skriver statssekretær Mushtaq.
Helsedirektoratet: Ville utrede mindre vinbeholdere – fikk nei
Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, har også fått spørsmål om hvordan direktoratet stiller seg til et forbud mot treliterskartonger med vin. På e-post svarer hun:
– Helsedirektoratet har tidligere, i 2018, foreslått å utrede en reduksjon av forpakningsstørrelsene på vin, men Helse- og omsorgsdepartementet valgte den gang ikke å gå videre med forslaget.
Hun skriver at det er godt dokumentert at tiltak som påvirker pris og tilgjengelighet, har effekt på alkoholforbruket, og at mindre forpakninger kan gjøre vin noe mindre tilgjengelig.
– Vi viste blant annet til en australsk tiltakspakke der mindre beholdere, maks 1 til 2 liter, var ett av tiltakene, som medførte en samlet reduksjon i totalkonsum på nærmere 20 prosent. Erfaringene fra det australske prosjektet er imidlertid ikke direkte overførbare til en norsk kontekst, skriver Granlund.
0 Kommentarer