fbpx Vepsestikk: Flere kan ha allergi uten å vite det Hopp til hovedinnhold

Vepsestikk: Flere kan ha allergi uten å vite det

Bilde av en veps

Stikk fra veps, humle eller bie kan bli alvorlige for folk med allergi. Mange vet ikke at de har utviklet allergi.

– For mange kan det komme som en overraskelse første gang, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og allergiforbund til TV 2.

De aller fleste av oss kan oppleve både hevelser, kløe og varme dersom vi skulle bli stukket av veps, humle eller bie.

Anafylaksi

Men dersom man utvikler anafylaksi, altså at kroppen overreagerer på giften, kan det i verste fall føre til dødsfall.

– Anafylaksi er en potensielt livstruende tilstand, sier Bistrup.

Ifølge TV 2 vet vi ikke nøyaktig hvor mange som har utviklet allergi mot humle, bie og vepsestikk. Tilstanden oppstår ikke første gang man blir stukket.

– Risikoen for å utvikle antistoffer mot dette allergenet vil øke for hvert stikk, sier Bistrup.

Adrenalinpenn

Dersom man har opplevd å få en sterk lokal giftreaksjon av humle, bie eller vepsestikk, anbefales det at man oppsøker lege og tar en blodprøve. Dersom man får påvist allergi, kan tilstanden håndteres med adrenalinpenn. Det finnes også vaksinebehandling.

Ellers oppfordres folk til å dekke til mat og drikkevarer for å unngå å svelge veps. Ved allergianfall må man ringe 113.

– Symptomer på alvorlig allergisk reaksjon kan variere. Det kan starte med kløe og hevelse i huden, du kan få uro og angst, en slags dommedagsfølelse, så kan du få magesmerter, kramper, blodtrykksfall, begynne å kaldsvette og bli bevisstløs, forklarer Bistrup.

Allergivaksine

– Man kan få allergivaksinasjon mot veps og bie, det gis bare i spesialisthelsetjenesten og prosessen tar flere år, men det er et viktig alternativ for de som har opplevd anafylaksi, sier Bistrup til Sykepleien.

Fakta
Stikk fra veps, bier eller humler

Vepse- og biestikk er smertefullt, men det er sjelden farlig siden det kun avgis små mengder gift i et stikk. Likevel kan over 50 stikk være livstruende for en voksen person, men det er eksempler på at folk har overlevd 200 stikk. For alle kan det være alvorlig å bli stukket i munn eller hals fordi slimhinnene der kan hovne opp og gi pustebesvær.

Humler er fredeligere insekter, humlestikk er derfor langt sjeldnere enn vepse- og bistikk. Men har samme effekt.

De senere år har én til to personer dødd hvert år i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk. Typisk historikk er en person over 50 år som har hatt økende problemer med vepsestikk opp gjennom årene. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm, får kraftig utslett osv. bør man straks oppsøke lege.

Kilde: FHI / Giftinformasjonen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse