Her er grafen som viser at sykepleiermangelen er halvert på fire år
Det mangler 3100 sykepleiere i 2025, ifølge ferske tall fra Nav. Det er under halvparten av hvor mange som manglet i 2021. – Sykepleiermangelen er fortsatt stor, sier NSFs forbundsleder.
Det er fortsatt størst mangel på arbeidskraft innen helse- og sosialyrkene i Norge, vider ferske tall fra Nav.
Selv om det er en liten nedgang i mangelen siden i fjor.
Pilene peker i riktig retning
Bedriftsundersøkelsen fra Nav kartlegger 11 311 norske virksomheters etterspørsel etter arbeidskraft. Undersøkelsen ble gjennomført fra februar til midten av mars i år.
Totalt sett – uavhengig av utdanningsnivå – har det lenge vært innen næringen helse- og sosialtjenester at mangelen på arbeidskraft er størst. Slik er det fremdeles.
Mangelen er beregnet til 11 450 personer. Det er en nedgang på 2350 personer sammenliknet med i fjor.
Det er størst mangel på helsefagarbeidere (3000), andre helseyrker (2150) og sykepleiere (2100). I tillegg er det mangel på blant annet spesialsykepleiere (950) og legespesialister (850).
Mangler færre sykepleiere nå
Ifølge Navs nye tall mangler Norge totalt 3100 sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre.
I 2021 var sykepleiermangelen totalt 6940.
Det er med andre ord mer enn en halvering på fire år.
– Vi får høre rapporter om at mange nesten gir opp å søke etter sykepleiere fordi konkurransen er så hard. Med dagens sikkerhetspolitiske situasjon må storting og regjering ta inn over seg at vår beredskap også handler om et stabilt helsevesen. Forsvarssjefen har gjentatte ganger understreket at de er avhengig av oss, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet (NSF).
– Men er det ikke gode nyheter at mangelen nesten er halvert?
– Sykepleiermangelen er fortsatt stor, og vi må huske at akkurat Navs tall handler om hvor mange stillinger arbeidsgiver lyser ut uten å få en eneste søker i et bestemt tidsvindu, sier Larsen.
Hun forteller at NSF får høre fra sine medlemmer at problemene med å rekruttere sykepleiere har gjort at enkelte har gitt opp å søke etter sykepleiere. Larsen mener det påvirker tallene.
Hun viser til at mangelen på helsepersonell totalt er på 11 450 personer.
– Vi vet også at innleie gjennom byrå har økt disse årene. Det er en løsning som koster mer for samfunnet enn om en hadde klart å beholde og rekruttere flere sykepleiere til faste stillinger, sier hun.
– Det er ikke vår prognose
–Sykepleiermangelen har gått ned de siste fire årene. Betyr dette at SSBs prognose om at vi vil mangle 28 000 sykepleiere i 2035 kan avlyses?
– Det er ikke vår prognose, så det tallet må SSB svare for. Men at vi lider av en konstant og vedvarende sykepleiermangel som må finne sin løsning, er uendret. Så lenge vi også opplever økning i mangel på antall helsefagarbeidere og annen helsekompetanse, betyr det at det trengs et løft for hele sektoren, en langtidsplan for helse, sier hun.
Larsen vil heller trekke frem tall fra helsepolitisk barometer.
Der svarte 83 prosent av befolkningen at sykepleiermangelen går utover pasientsikkerheten. 29 prosent svarte at de det siste året vært i en situasjon der de ikke fikk nødvendig helsehjelp, og 21 prosent av de som svarte det, karakteriserte situasjonen som livstruende.
– Så det ville vært veldig rart om noen skulle avlyse sykepleiermangelen basert på disse tallene, mener Larsen.
Færre ledige stillinger utlyst
Seniorrådgiver Johannes Sørbø i forskningsseksjonen hos Nav bekrefter at mangelen på sykepleiere går kraftig ned.
De har funnet to grunner til dette.
Den ene er teknisk:
– Vi fikk med færre sykehjem i utvalget vi trakk i år, og sykehjem er viktig for mangelen på sykepleiere. Færre svar fra sykehjem bidrar altså til at estimatet er lavere i år. Dette er altså et utslag av tilfeldigheter og ikke en reell nedgang.
Han fortsetter:
– I tillegg ser vi at de virksomhetene vi har svar fra, oppgir noe lavere mangel på sykepleiere i år enn i fjor. Det harmonerer også med at vi ser at det er lyst ut færre ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg i år enn i tilsvarende periode i fjor, og at arbeidsledigheten er litt høyere.
Sørbø oppsummerer med at det ser ut til at mangelen på sykepleiere og annet helsepersonell er noe lavere i år enn i fjor.
0 Kommentarer