fbpx Helsepolitisk barometer: 87 prosent mener det er viktig å endre reglene for yrkesskader Hopp til hovedinnhold

Helsepolitisk barometer: 87 prosent mener det er viktig å endre reglene for yrkesskader

Bilde av sykepleiere med tunge løft

– Regelverket rundt yrkesskader er tradisjonell kjønnsdiskriminering, mener Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund.

Årets resultater peker i retning av at befolkningen ser litt lysere på framtidens helsetjeneste. Det er Kantar som i dag lanserer årets Helsepolitiske barometer.

Kantars Helsepolitiske barometer er Norges største undersøkelse av nordmenns holdninger i helsepolitiske spørsmål.

Ifølge årets undersøkelse, mener de spurte at fastlegeordningen er i bedring, litt flere tror kapasiteten i helsetjenesten vil bli bedre, og litt flere har tro på de vil få de helsetjenestene de behøver som eldre.

– Regelverket for yrkesskader bør oppdateres

Like mange kvinner som menn melder yrkesskader til Nav. Likevel er 7 av 10 som får godkjent yrkesskade, menn. Blant de som får erstatning etter yrkessykdom, er 9 av 10 menn. Regelverket er ikke oppdatert på mer enn 60 år.

87 prosent mener det er svært viktig, eller ganske viktig, å få endret regelverket.

 – Er det gode nyheter for NSF?

– Absolutt, sier Kai Øivind Brenden, nestleder i Norsk Sykepleierforbund.

Gammeldags

Brenden mener svarene viser at dagens yrkesskaderegelverk er gammeldags og ikke fanger opp belastningsskader og løfteskader som mange sykepleiere opplever. 

– Når 87 prosent mener dette må endres, så er det tydelig at dette gir gjenklang i befolkningen. Det er tradisjonell kjønnsdiskriminering. Det gir oss et sterkt grunnlag for å kreve handling fra myndighetene, fastslår han.

Meninger om eldrebølgen

70 prosent svarer at regjeringen ikke gjør nok for å møte utfordringen med flere eldre og økende sykdomsbyrde. 

78 prosent mener helsevesenet er underbemannet, og at det bør ansettes flere. 

12 prosent mener dagens bemanning bør opprettholdes, mens fire prosent mener det er mange andre viktige oppgaver som skal løses. 

De fire prosentene mener helsevesenet bør redusere antall ansatte selv om det kan gå på bekostning av omfang og kvalitet i tilbudet. Dette gjelder stort sett velgere under 30 år som stemmer Høyre, KrF eller MDG, er pårørende og er bosatt på Sør- eller Østlandet.

– Hva tenker NSF om dette – er det realistisk å løse utfordringene ved å ansette flere, siden problemet i stor grad er at det er mangel på sykepleiere og annet personell? 

– Det er helt nødvendig å ansette flere, og vi må sørge for å beholde dem vi har. Sykepleiere slutter fordi arbeidsbelastningen er for høy og vilkårene for dårlige. Det betyr at vi må styrke bemanningen, rekruttere flere til studiene, øke lønningene og forbedre arbeidsforholdene for å snu utviklingen, sier Brenden.

Mener eget parti er best på helse

Ifølge Kantars analyse, er velgerne tilbøyelige til å mene at deres eget parti har den beste helse-og omsorgspolitikken.

Litt om å bli gammel

40 prosent svarer i undersøkelsen at de har ganske eller svært stor tillit til at det offentlige vil gi dem de helsetjenestene de behøver som eldre. 50 prosent sier de har ganske, eller svært liten tillit til at de får den hjelpen de trenger.

– At halvparten tviler på at de får den hjelpen de trenger, er det urovekkende?

– Ja, det er alvorlig. Vi vet at eldrebølgen kommer, og vi vet at behovet for helsetjenester vil øke kraftig, sier Brenden.

Han legger til at når folk allerede nå har liten tro på at de vil få hjelpen de trenger, må det tas grep. 

– Vi trenger en konkret plan for hvordan vi skal sikre nok helsepersonell til å møte framtidens behov. Derfor er det behov for en langtidsplan for helse, som kan ta høyde for demografiske utfordringer og behovet for personell og kompetanse i årene som kommer, sier Brenden.

Greit at sykepleiere setter vaksine

I årets undersøkelse er respondentene spurt om hvem de mener bør kunne forskrive og sette vaksiner. Svarene viser at det er bred enighet om at helsesykepleiere (65 prosent) og vanlige sykepleiere (60 prosent) bør kunne gjøre dette.

At 77 prosent mener at leger kan gjøre dette, er ikke like overraskende for Brenden i Sykepleierforbundet.

– Hva tenker du om dette?

– Dette er en tillitserklæring til sykepleiere og en anerkjennelse av den viktige jobben vi gjør, sier Brenden.

Han mener sykepleiere allerede har kompetansen til å sette vaksiner, og det er bra at befolkningen støtter at vi skal ha en sentral rolle i dette arbeidet. 

– Samtidig viser det helsepolitiske barometeret i år at helse forblir en av de viktigste sakene for folk flest. Nå må vi sørge for at det også blir en prioritet i praktisk politikk, påpeker han.

Brenden vil ha konkrete tiltak for å styrke sykepleieryrket, øke bemanningen og sikre trygge helsetjenester for alle fremover, i tillegg til annen opprustning som trengs i samfunnet fremover.

Fem viktigste

Basert på resultatene fra årets undersøkelse er det særlig fem forhold befolkningen ber politikerne være opptatt av:

  1. Bemanningssituasjonen: Mer fokus på å utdanne og rekruttere flere til helsetjenesten, og bedre arbeidsforholdene for å redusere frafall.
  2. Teknologi og digitalisering: Ta i bruk kunstig intelligens og andre digitale løsninger for å effektivisere pasientbehandling og administrasjon.
  3. Forebygge: Iverksette forebyggende tiltak innen fysisk aktivitet, kosthold og psykisk helse for å redusere belastningen på helsetjenesten.
  4. Eldreomsorg: Investere i boløsninger og tjenester som tilrettelegger for at eldre kan bo hjemme lenger, samtidig som kapasiteten i sykehjem og omsorgsboliger økes.
  5. Tilgjengelighet: Sørge for likeverdig tilgang til helsetjenester ved å sikre at helsetilbudet er tilgjengelig for alle, og at det er jevn fordeling av ressurser på tvers av regioner.
Fakta
Om Helsepolitisk barometer

Feltperiode: 13. desember 2024 til 2. januar 2025.
Antall respondenter: 2010 personer har besvart undersøkelsen.
Utvalg: Representativt for befolkningen over 18 år.
Vekting: Kjønn, alder, geografi og utdanning.
Estimert feilmargin: +/-2,2%-poeng i de spørsmål der hele utvalget er med.

Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Optikerbransjen, Tannlegeforeningen, Norges Farmaceutiske Forening, NHO Geneo, AlerisHelse, Psykologforeningen, MSD, Senteret for et aldersvennlig Norge, Pårørendealliansen, Norsk Sykepleierforbund og NAFKAM Universitetet i Tromsø.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse