En kveld med selvmordsforebygging i Stavanger

Det var stinn brakke på Fiskepiren i Stavanger da NSF Rogaland inviterte alle som ville til gratis etikkfestival om selvmordsforebygging den 12. mai.
Hvem skulle tro at et tema som selvmordsforebygging engasjerte så folk gikk mann av huse en helt vanlig mandags kveld i Stavanger?
750 hadde meldt seg på etikkfestivalen som Norsk Sykepleierforbund (NSF) i Rogaland arrangerte på den internasjonale sykepleierdagen, 12. mai.
– Traff godt med temaet
– Vi er veldig fornøyde. Vi traff nok godt med temaet og foredragsholderne utfylte hverandre bra, sier fylkesleder Aud Hølland Riise.
Hun forteller at de har fått mye god respons, både fra medlemmer og andre deltakere på arrangementet.
727 mennesker tok sitt eget liv i 2024, viser de foreløpige tallene fra Folkehelseinstituttet. Rogaland ligger høyt oppe på statistikken over fylker med flest antall selvmord i året, og derfor ønsket fylkeslaget å sette søkelyset på hva man kan gjøre for å få antallet ned.

Lærte kun én ting om selvmord
Blant foredragsholderne var psykiatrisk sykepleier Gudrun Austad som snakket om både de unge og de eldre. Da hun tok sykepleierutdanningen sin på 80-tallet lærte de kun én ting om selvmord: «Selvmord kan være et utfall av depresjon», sto det i læreboka.
– Den gangen hadde det vært skandale hvis NSF hadde arrangert et slikt møte som dette, sa hun og påpekte at det nå heldigvis er mye større åpenhet rundt temaet.
Hun oppfordret helsepersonell til ikke å være redde for å spørre om noen vurderer selvmord.
– Det øker faktisk ikke selvmordsfaren å få et direkte spørsmål om selvmord, sa hun og la til at mellom 15–30 blir sterkt berørt hvis én tar livet sitt og rundt 130 blir noe berørt.
– Smører en organisasjon som knirker
Avdelingsoverlege Kristin Jørstad Fredriksen gikk gjennom hva forskningen sier om hvem som har større risiko for å ta livet sitt. Den største risikoen er psykiske lidelser. 90 prosent av dem som dør i selvmord har det, og da er depresjon den vanligste psykiske lidelsen.
Ellers kommer innleggelse psykiatrisk sykehus, tidligere selvmordsforsøk og det å være mann opp som klare risikofaktorer.
Mette Camilla Skauvik representerte pårørende blant foredragsholderne, mens Oddvar Vignes var med fordi han forsøkte å ta livet sitt i 2009 og snakket åpent om det. Han har skrevet bok om hendelsen og leste høyt fra epilogen i boka som han skrev til sin datter. Vi skimtet en del blanke øyne i salen da.
Det hjalp på balansen at konferansieren var komiker og sanger Jan Rune Holdhus.

Før artist Inger Lise Hope avsluttet hele kvelden med en liten minikonsert, stilte to unge stortingskandidater fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i Rogaland opp til sofasamtale sammen med Oddvar Vignes, ledet av fylkesleder Riise.
Politikerne lovte å holde temaet varmt i sitt politiske arbeid og jobbe på tvers av de politiske skillelinjene.
Oddvar Vignes er sønn av en sykepleier og benyttet anledningen til å hylle en yrkesgruppe han setter høyt:
– Sykepleiere smører en organisasjon som knirker. Fy fader for noen stjerner dere er!
Nesten 600 deltakere
– Det kom nesten 600, anslår de to Sykepleien møtte i døren som velkomstkomité: Nestleder Siri Rugland Ree og rådgiver Margrethe Olsen Reianes.
– NSF Rogaland virker som et aktivt fylkeslag med nyhetsartikler på nettsiden og leserinnlegg i lokalpressa om ting som opptar sykepleiere?
– Ja, vi forsøker å ta opp det som engasjerer sykepleiere. Vi har begynt med en egen podkast-serie også, der vi snakker om for eksempel ferie eller arbeidstid, sier nestleder Ree.
– Det er veldig kjekt for oss rådgivere at det er ett og ett tema, for da kan vi bruke episodene og henvise til dem når noen ringer og spør, sier Reianes.
– Er dere blitt inspirert til å gjenta etikkfestivalen til neste internasjonale sykepleierdag, Riise?
– Ja, kanskje med et annet tema. Vi har i hvert fall ikke bestemt at vi ikke skal ha det igjen. Det er jo et økonomisk spørsmål, minner fylkeslederen om.

0 Kommentarer