fbpx Rapport: Fire av ti unge har hatt selvmordstanker Hopp til hovedinnhold

Rapport: Fire av ti unge har hatt selvmordstanker

Fire av ti unge mellom 16 og 36 år sier de har hatt selvmordstanker, viser en ny undersøkelse. Faggruppelederen for helsesykepleierne er ikke overrasket.

Tallene fra rapporten «Status Ung 2024», som er hentet inn av Opinion for Mental Helse Ungdom, viser funnene. Generalsekretær i Mental Helse Ungdom Adrian Lorentsson er overrasket over hvor høye tallene er.

Kraftig økning

– Det er dessverre noe vi forventet, men at de skulle være så høye hadde jeg ikke trodd. De siste årene har vi hatt en kraftig økning i antall unge som rapporterer om psykiske helseplager, sier Lorentsson.

I Mental Helse Ungdom har hjelpechatten hatt flere varslingssaker hittil i år enn i hele fjor. Samtidig er selvmordstallene høyere enn på flere tiår. Ifølge rapporten har tre av ti som har hatt tanker om å ta sitt eget liv, ikke oppsøkt hjelp.

– Det er en veldig varslet krise som pågår i det psykiske helsevernet vårt, sier Lorentsson.

Kvinner mer ensomme

Tre av ti har bevisst skadet seg selv uten å ha en intensjon om å ta sitt eget liv, og det er en tydelig større andel kvinner enn menn som har skadet seg selv. I løpet av de siste tolv månedene har mer enn halvparten av unge følt seg ensomme. Kvinner opplever i større grad enn menn at de er mer ensomme enn andre.

Rapporten er basert på en undersøkelse gjennomført blant 1862 ungdom og unge voksne i alderen 16 til 36 år.

Organisasjonen Mental Helse Ungdom krever at myndighetene umiddelbart gjør følgende: 

  1. Stans alle kutt i psykisk helsevern umiddelbart.
  2. Revider opptrappingsplanen for psykisk helse med faktiske forpliktelser og økte midler.
  3. Økt forskningen på behandling innen psykisk helsevern og barnevern.

– Dystre tall

Lederen for helsesykepleierne i Norsk Sykepleierforbund, Ann Karin Swang, syns tallene er veldig høye, men ut ifra det helsesykepleierne opplever ute i primærhelsetjenesten, er hun ikke veldig overrasket.

– Det er uansett dystre tall og mange skjebner bak tallene, skriver hun i en e-post.

Faggruppelederen er ikke helt enig i tiltakene som Mental Helse Ungdom forslår:

– Vi forventer at barn og unges egen lovpålagte lavtersketjeneste ute i hver kommune styrkes. Slik er det ikke i dag. Heller tvert imot. Politikerne kvier seg ikke for å ta sparekniven i bruk i både helsestasjonen, skolehelsetjenesten og Helsestasjon for ungdom. Det var det mange eksempler på nå i vår. Vi må satse mer på særlig helsefremming og også forebygging og ikke la influensere rå på dette området alene.

– Ond sirkel

Swang skriver at vi bruker 97 prosent av helsebudsjettet i Norge på behandling og 3 prosent på forebygging. Alt tyder på at det ikke er bærekraftig. Køene øker i spesialisthelsetjenesten. Mange i denne køen hadde ikke trengt å stå der om de hadde fått hjelp på lavere terskel. Slik det er nå, får altfor få hjelp fordi man også blir sykere i køen.

– Dette er blitt en ond sirkel som bare blir verre og verre, hevder Swang.

– Skal vi fange opp utsatte barn og unge må vi møte alle, være reelt tilgjengelige og bygge tillit over tid.

Hun mener det er et sykdomstegn i kommuner der det brukes mye mer ressurser på barnevern og behandling enn den lovbestemte lavterskeltjenesten for alle barn og unge.

– Utdanningskapasiteten av helsesykepleiere må økes. Nå mangler det mer enn 2000 helsesykepleiere i de allerede oppretta stillinger ute i kommunene, mener Swang.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse