Snart ferdigutdannet sykepleier på jakt etter ferievikariat? – Husk at du er en etterspurt arbeidskraft, sier NSF-lederen

Jakten på ferievikarer er i gang. Mange av dem vil være helt ferske i yrket. Lill Sverresdatter Larsen har gode råd til deg som snart kan kalle deg sykepleier.
Til sommeren er mellom 4000 og 5000 nyutdannede sykepleiere klare for arbeidslivet. Det kan føles skummelt å være helt ny i yrket.
– Det går bare noen dager fra vitnemålsutdeling til første vakt med «sykepleier» på brystet, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).
– Å ha sine første sykepleiervakter på sommeren, samtidig som store deler av de fast ansatte har ferie, kan være brutalt. I fjor, som året før, ble det en svært hektisk sommer for sykepleierne.
«Alle» sliter med å tette hull
– Hvorfor ropes det hvert år om hull i sommerturnusen?
– Det er i utgangspunktet en underbemanning i helsetjenestene, sykepleiermangelen er stor, og arbeidsgivere tar ikke høyde for påregnelig fravær i turnusplanleggingen. Så kommer ferieavvikling på toppen av dette, sier Larsen.
Samtidig øker presset: Flere barn blir født om sommeren, og kommuner får plutselig mange flere innbyggere – ferierende og turister – enn de er rigget for.
Utnytt mulighetene – be om høy lønn
Men sårbarheten gir også muligheter.
– Du er en etterspurt arbeidskraft. Det er du som har alle kortene på hånden. Derfor skal du spørre om mer lønn, du skal søke deg dit du tror du vil få mest spennende erfaringer og utbytte av kompetansen din, og du skal ta imot de ulike lokketilbudene kommunene tilbyr, råder Larsen, som samtidig advarer mot å brenne lyset i begge ender.
Forbundslederens åtte beste tips
Larsen ønsker å gratulere alle sykepleierstudenter som til sommeren kan kalle seg sykepleier. Her deler hun sine åtte beste tips til dem:
- Alle vil deg vel. Kollegene dine har også vært nye en gang. De vil at du skal lykkes.
- Be om råd. Det viser ansvarlighet – og gir deg tillit.
- Gi andre råd. Du har fersk kunnskap fra studiet. Ikke vær redd for å bidra.
- Spør pasienten. Pasienter og pårørende vet ofte mye – bruk dem som læringskilde.
- Ta vare på deg selv. Si nei til ekstravakter om du trenger det. Du må ha energi til mer enn jobb.
- Deleger oppgaver. Si ifra hvis det blir for mye. Du trenger ikke gjøre alt selv.
- Spis lunsj, og gå på do. Du gjør en bedre jobb med mat i magen og uten full blære.
- Ha det gøy! Et smil gjør både travle dager og alvor lettere å håndtere.
0 Kommentarer