fbpx Her kan nyutdannede sykepleiere gå rett på masterløp: – Første gang vi gjør dette i Norge Hopp til hovedinnhold

Her kan nyutdannede sykepleiere gå rett på masterløp: – Første gang vi gjør dette i Norge

Bildet viser Aud Orøy

Fra høsten kan nyutdannede sykepleiere fra Høgskolen i Molde hoppe rett på masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie (AKS). 

– Kommuner og sykehus har behov for avansert klinisk allmennsykepleie (AKS). For å øke rekrutteringsgrunnlaget starter vi fra høsten 2024 opp heltidsstudie i AKS for studenter som nettopp er ferdig med sin bachelor. Vi starter også med et deltidsstudie for de som har jobbet i noen år, sier førsteamanuensis Aud Orøy ved Høgskolen i Molde.

Har sjekket forskningen

– Hva var tanken bak å starte opp et studieløp uten praksis?

– Jeg har sjekket litt rundt hva forskningen sier. Ifølge The International Council of Nurses (ICN) finnes det ingen evidens for at sykepleiere med praksis før oppstart har bedre forutsetninger som AKS-ere enn dem som gjennomfører et direkte masterløp. Forskrift om nasjonal retningslinje for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie stiller heller ingen krav om praksis før oppstart av studiet, sier Orøy. 

Hun minner om at ved de fleste andre utdanninger er det helt vanlig å ta et masterløp direkte.

– Det er «bare» i sykepleie vi stiller krav om praksis – noe vi allerede har ganske mye av i grunnutdanningen, sier hun.

I USA og noen andre land har de hatt AKS-sykepleiere eller nurse practitioners siden midten av 60 tallet. Der har sykepleiere utvidet ansvar og fullmakter, forklarer Orøy. I løpet av siste 15–20 årene har denne rollen blitt utviklet verden over for å imøtekomme behovet for kompetanse, ifølge Orøy.

– De blir sett på som nøkler for innovasjon og helsereformer for å skape mer effektive og bærekraftige modeller for helsetjeneste, sier hun. 

Praksis på godt og vondt

Orøy forteller at høyskolen skal gjennomføre en pilotstudie for å sammenlikne de som går rett fra bachelor, med studenter som har arbeidserfaring. Slik vil de undersøke om praksis har innvirkning på studentenes evne til å gjennomføre AKS-studiet. 

– Det er første gang vi gjør dette i Norge, så det er interessant å se om det faktisk er forskjeller på hvordan studentene klarer seg, sier hun og legger til:

– For noen kan praksis klart være en fordel om de fordyper seg innen feltet de har erfaring fra, men for andre kan det være en ulempe å ha vært lenge borte fra skolebenken. Jeg har en tanke om at det kan være en fordel å ta master i ett løp. Da sitter teorien fra bacheloren ferskt i minne. Det er imidlertid delte meninger om praksis og ikke praksis i fagmiljøene som utdanner AKS-sykepleiere, legger hun til.

Oppfordrer sykepleiere til å søke

Orøy er nå i full gang med å informere studenter om tilbudet.

– Hvor mange plasser har dere tenkt å starte opp?

– Vi har snakket om 15–20 plasser, men det er litt avhengig av hvor mange søkere vi får. Jeg håper mange vil finne dette interessant. Det er i hvert fall helt klart at kompetansen er ettertraktet. Nå må vi bare få arbeidsgiverne til å betale for kompetansen og bruke den riktig, sier hun.

Fakta
Fakta om programmet
  • Studiepoeng: 120
  • Studiets varighet: 2 eller 4 år, avhengig om det er deltid eller heltid. 
  • Studiested: Molde
  • Studiestart: Høsten 2024
  • Ordinær søknadsfrist: 15. april 2024
  • Semesteravgift: 745 kroner per semester

Programmets innhold

  • Utdanningen i avansert klinisk allmennsykepleie (AKS) skal kvalifisere sykepleiere til utvidede funksjons- og ansvarsområder og gjøre dem i stand til å fylle nye, selvstendige roller i kommune- og spesialisthelsetjenesten. 
  • En AKS kan jobbe pasientnært i tillegg til å ha oppgaver innen fagutvikling og innovasjon, brukermedvirkning og ledelse med mer. Ved gjennomført mastergrad kan AKS også få offentlig spesialistgodkjenning. 
  • Utdanningen setter søkelys på pasienter i alle aldre med sykdommer av ulikt omfang og varighet. Det legges særlig vekt på pasienter med komplekse og kroniske sykdomstilstander og påfølgende sammensatte behov. Et eksempel kan være pasienter som har en kombinasjon av somatiske, psykiske og rusrelaterte helseutfordringer og sykdommer.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ann-Chatrin L Leonardsen

Professor
3 måneder 2 uker siden

Se en studie mht hva klinisk praksis tilhører, inkludert referanseliste: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37755353/
Det vil muligens også være forskjell fra masterløp til masterløp. Heldigvis har vi nå et NSF Landsmøtevedtak på at faggruppene sammen ned forbundsstyret skal definere opptakskrav og egen spesialitet.

Trine Tapper

Kiropraktor, Sykepleier og AKS student 3. år
3 måneder 2 uker siden

Jeg startet rett på Master i Avansert klinisk allmennsykepleie i etterkant av fullført Bachelor. For meg har dette vært Optimalt da jeg fremdeles hadde motivasjon og lyst til å studere videre. Er nå på mitt siste semester og er i gang med masteroppgaven. Anbefaler dette studiet på det sterkeste.

Tone Rustøen

Forsker/professor
3 måneder 2 uker siden

Det kan vel ikke være noen tvil om at det å arbeide klinisk før en starter på et masterløp gir erfaring og økt kunnskap. Spørsmålet er vel om dette er helt nødvendig for å tilegne seg kunnskapen og bli dyktig etter en masterutdanning. Jeg synes at de som ønsker å starte på en master rett etter bachelor skal gis muligheten til det. Det kan være lettere for mange å gjøre dette før en er eldre og har flere forpliktelser. Når andre profesjoner klarer det gjør vel vi det også?

Stein Ove Danielsen

Førsteamanuensis
3 måneder 2 uker siden

Jeg heier på at Høgskolen i Molde tester ut dette! Samfunnsutviklingen tilsier at sykepleietjenesten vil utfordres sterkere på den gamle "vedtatte sannheten" om at årene med praksis er nærmest avgjørende for å kunne bli spesialsykepleier. Sykepleieprofesjonen bør her være proaktiv og selv lede utviklingen med kunnskap. Heller det enn å bli ledet fordi vi kanskje spenner ben på oss selv. Når det er nevnt, den praksisnære hverdagen i klinikken er tøff med de arbeidsbelastningene som beskrives. Dette gir en vedvarende utfordring når studenter, uavhengig av nivå, skal få veiledning i sine prakisstudier. Noe som bidrar til å forklare at mange fortsatt argumenterer for et krav om yrkespraksis før masterutdanning.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse