Arbeidshelse: NSF vil ha mindre kjønnsnøytralitet

– Vi savner veldig yrkesskadeperspektivet i rapporten om kvinners arbeidshelse, sier Gro Lillebø i Sykepleierforbundet.
En tjukk rapport om kvinners arbeidshelse ble lagt frem 1. april.
Sykepleierne flest vil kjenne seg godt igjen i trykksakens fyldige innhold levert av Kvinnearbeidshelseutvalget.
Ikke rart at ledelsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) var nysgjerrig.
– Hva er det viktige i rapporten her, syns du?
– Vi er fornøyde med at vi nå har fått mer kunnskap som gjør at arbeidslivet må ta av de kjønnsnøytrale brillene. Og at vi nå kan sette inn de tiltakene som vi vet er nødvendig, sier Gro Lillebø.
Hun er 2. nestleder i NSF.
– Vi har hatt en kjønnsnøytral tilnærming til arbeidslivet, og på den måten gjort oss selv en bjørnetjeneste. Kjønnsperspektivet må inn når man vurderer arbeidsmiljøtiltak og når man gjør risikovurderinger av arbeidstid og grad av belastninger.
– De emosjonelle og relasjonelle belastningene er viktige
– Jeg er glad for å få løftet frem de emosjonelle og relasjonelle belastningene som sykepleiere har. Det er viktige faktorer for mange kvinner i arbeidslivet.
Gro Lillebø viser også til en minusside:
– Vi savner veldig yrkesskadeperspektivet i rapporten. Det er et tema som vi har jobbet med lenge. Vi syns det burde være med.
Godkjent yrkessykdom: Ni av ti er menn
I en pressemelding sier NSF-leder Lill Sverresdatter dette:
– Sykepleierforbundet har om lag 90 prosent kvinnelige medlemmer. Forbundet hadde noen klare forventninger til Kvinnearbeidshelseutvalget.
Hun viser til:
- Sju av ti som får yrkeserstatning i dag, er menn.
- Ni av ti som får godkjent yrkessykdom, er menn.
– Vi hadde forventet at utvalget brukte anledningen til å ordne opp, slik at kvinner fikk reell rett til yrkesskadeerstatning, sier Larsen.
Dessuten er det fortsatt et likelønnsgap, påpeker hun.
Påvirkes av mye – samtidig
NSF viser til harde fakta: Kvinner topper sykefraværet. Flere kvinner enn menn er uføre. Kvinner har tidligere avgang fra arbeidslivet.
Gro Lillebø var selv til stede da rapporten Kvinners arbeidshelse ble lagt frem.
– Noe annet å trekke frem? Utvalget foreslår 47 tiltak som skal bedre kvinners arbeidshelse?
– Nå vet vi mer om at kvinner påvirkes av flere faktorer samtidig i yrkeslivet: Relasjonelle, psykososiale, organisatoriske, biologiske og ergonomiske. Disse kombinerte eksponeringene, i tillegg til at kvinner tar mer ansvar på hjemmebane, må tas hensyn til, sier Gro Lillebø.
– Dessuten tas det lite eller ingen hensyn til kvinners livssyklus: De er gravide, de føder, de ammer og de kommer i overgangsalder. Dette må alle parter ta innover seg nå.
Lillebø forklarer:
– Det forventes at kvinner har samme yrkesmønster som menn. Samtidig som kvinner holder fortet hjemme og tar vare på eldre. Så forventes det også at sykefraværet skal ned. Det er en likning som ikke går opp.
– Det aller viktigste er derfor å få av de kjønnsnøytrale brillene i arbeidsmiljøforebyggende tiltak.
Prislappen: 59 milliarder kroner
Nå skal Lillebø sammen med kolleger i NSF lese rapporten veldig nøye, lover hun.
– Har du tro på at kvinners sykefravær kan gå nedover?
– Jeg har tro på et arbeidsliv der man tar mer hensyn til den kunnskapen vi har om det kvinner står i.
Samfunnet bruker 59 milliarder på kvinners sykefravær og frafall fra yrkeslivet.
– Her er det mye å spare. Det betyr jo kostnader for både folk og samfunn at folk er syke, sier Gro Lillebø.
NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen påpeker at utvalgets forslag til tiltak må følges opp for å få en effekt:
– Arbeidsgiverne må igangsette klare arbeidsmiljøtiltak, og beslutningstakerne må sette av konkrete midler i statsbudsjetter, sier hun i pressemeldingen.

MAGIEN SKJER: – Det er på den enkelte arbeidsplassen at magien skjer, mener arbeidsminister Tonje Brenna (til høyre). NSFs Gro Lillebø og Tonje Brenna var samme sted den 1. april. Foto: Ida Spjelkavik / NSF
Arbeidsministeren vil ha friskere kvinner
Det var arbeidsminister Tonje Brenna som tok imot rapporten fra utvalgsleder Nina Tangnæs Grønvold.
– Det er ekstremt verdifullt at norske kvinner deltar mer i arbeidslivet enn de gjør i de fleste land. Skal vi ta vare på det i fremtiden, er det nyttig å vite hva som kan gjøre at kvinner holder seg friskere og tilknyttet arbeidslivet over tid, sier Brenna i en pressemelding.
Også ministeren har merket seg muligheten for sparing og har denne tittelen på pressemeldingen: Bedre kvinnearbeidshelse kan gi milliardgevinst.
– Utvalget peker på mye av det jeg allerede er opptatt av, som at et sterkt og godt organisert arbeidsliv er viktig for at folk skal ha det bra på jobb, sier hun.
Og videre:
– Det er på den enkelte arbeidsplassen at magien skjer. Det handler om at arbeidsgiver og arbeidstaker samarbeider om å gjøre arbeidsprosessene best mulig for flest mulig, sier Tonje Brenna i pressemeldingen.
0 Kommentarer