fbpx Sykepleier Charlotte tjener 285 kroner i timen, ferievikaren hennes kan få 400 kroner Hopp til hovedinnhold

Sykepleier Charlotte tjener 285 kroner i timen, ferievikaren hennes kan få 400 kroner

Bildet viser Gry Bæra, Julie Kristiansen og Charlotte Hermansen.

– Det føles skikkelig urettferdig, sier sykepleiere.

Lofotposten fortalte i forrige uke om Vågan kommune i Nordland sin sommeravtale.

Ifølge denne avtalen tilbys sykepleiere som vil vikarierer hos dem i sommer, en timelønn på opp til 400 kroner i timen. Til sammenlikning tjener en fast ansatt sykepleier med 16 års ansiennitet, som er det høyeste trinnet på stigen, 323 kroner i tarifflønn.

Det får de fast ansatte til å reagere.

– Demotiverende

– Det føles skikkelig urettferdig, sier sykepleierne Julie Kristiansen og Charlotte Hermansen til avisen.

Charlotte Hermansen forteller til Sykepleien at hun har 285 kroner i timen i tarifflønn. Det betyr at en sommervikar kan få 115 kroner mer i timen enn hun får.

Ifølge Lofotposten vurderer flere sykepleiere å si opp jobben, og heller bli ferievikar i sommer. De opplever det som demotiverende å få vikarkolleger som vil være bedre betalt enn dem.

– Det er vi fast ansatte som står på og bidrar til kontinuitet og kvalitet i tjenesten året rundt, ikke bare i sommermånedene, sier Charlotte Hermansen til avisen.

Unngår vikarbyrå

Bakgrunnen for sommeravtalen er at det er vanskelig å skaffe ferievikarer. Kommunalsjef for helse og mestring, Mette Nygård, viser til at det er snakk om en begrenset avtale, som varer i åtte uker.

«Dette er for å kunne tilby alle ansatte fire uker sommerferie, og da er vi i behov for vikarer. For å kunne få tak i ferievikarer overbyr alle arbeidsgivere hverandre. Vi har derfor valgt å kunne tilby vikarer ei høyere lønn for ferieperioden», skriver hun til Lofotposten.

Ifølge Nygård er dette en måte å unngå bruk av vikarbyrå.

Kommunalsjefen viser også til at avtalen gir fast ansatte mulighet til å få ekstra betalt ved å jobbe helger, eller forskyve ferien. 

Ifølge Lofotposten vil det å forskyve hovedferien bli honorert med 15 000 kroner, og det å ta en ekstra helg vil bli honorert med 5 000 kroner. 

Har forståelse

Sykepleierne uttrykker forståelse for at kommunen har behov for å tiltrekke seg sommervikarer. 

For noen år siden signerte de ansatte sykepleierne en avtale som gjorde det mulig å gi vikarer høyere lønn. Men da trodde de at avtalen var midlertidig. Ifølge sykepleiernes hovedtillitsvalgte, Gry Bæra, synes nå avtalen å være permanent.

At de kan få 15 000 kroner for å forskyve hovedferien er ikke så langt unna det de ville fått ekstra dersom de hadde fått ferievikarlønn. Men Bæra sier til Sykepleien at det ikke er realistisk at alle de fast ansatte skal forskyve sommerferien.

– Da forskyver vi bare problemet, påpeker hun.

Bæra skulle ønsket at kommunen hadde vist større fleksibilitet. Hun sier at hun for eksempel har foreslått at de ansatte kan flytte én uke av ferien mot et honorar på 7 500 kroner. Da kan de avvikle de tre lovpålagte ukene, og så være fleksibel med en fjerde uke.

Vil ivareta de faste

Charlotte Hermansen mener Vågan kommune kunne gjort mer for å ivareta sine fast ansatte. 

En uke etter at saken ble omtalt i Lofotposten, har det ikke vært noen endring, opplyser hun til Sykepleien.

Kommunalsjef for helse og mestring, Mette Nygård, skriver til Sykepleien at hjemmetjenesten i kommunen nå har fått dekket sitt behov for vikarer.

«De andre enhetene jobber fortsatt med å dekke alle vaktene, slik at ansatte kan få avvikle sårt trengte fire ukers ferie til sommeren, hvis det er dette de selv ønsker.»

Charlotte Hermansen hadde heller ikke forventet endringer for de fast ansatte sin del.

– Hensikten var å opplyse om hva som foregår.

– Hvor skal det ende?

Hun sier hun bare har fått positive reaksjoner.

– Mange blir overrasket over at det er sånn, forteller hun.

Det hun savner, er å bli tatt med i prosessen når sommerplanene legges.

Hun sier hun har forståelse for at kommunen trenger vikarer.

– Og jeg vet at Vågan kommune ikke er unik. Men jeg lurer på hvor dette skal ende, når prisene bare blir drevet oppover, sier hun.

– Det er ikke gunstig, verken for de fast ansatte eller for kommuneøkonomien.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Gro Moen Skjøtt

Bioingeniør
1 month 2 weeks siden

Er det bedre å ikke å få noen vikarer da? Når det er mangel på sykepleiere så må de jo bruke det for det som det er verdt. Kjedelig i øyeblikket, men det kan høyne lønnsnivået i neste sving og de faste får ferie i sommer….man må tenke litt lenger enn nesetippen. 😊 Det å få ferie i 4 uker på sommeren er dessuten luksus i helsesektoren. Flytte en uke mot 7500,- er også meget gunstig! Syntes arbeidsgiver har gjort bra saker her jeg!

Elisabeth

Sykepleier
1 month 2 weeks siden

Det var hovedtillitsvalgt som foreslo 7.500,- for å forskyve en uke, ikke arbeidsgiver 😉 Det står ingenting om at arbeidsgiver har akseptert dette.

Bjørnhild Mikalsen

Operasjonssykepleier
1 month 2 weeks siden

Da må man jo slutte. En ting som vi Spl ser ut til å glemme er at tarifflønn er minimumslønn. I realiteten betyr det at det er opp til den enkelte å forhandle lønn utover det. Gjør man ikke det kan man ikke komme å klage etterpå. Jeg er 50+ og er en av de som ikke gjorde det i yngre dager(det gjelder de fleste av oss) Problemet er at man ikke var/er tøff nok til å si Nei da er det ikke bra nok. I dissa mangel tider burde det være muligheter for det. Jeg syns man den yngre generasjon er flinkere til det. Og menn er også flinkere til det.

Tone Vaadal

Spesialsykepleier
1 month 2 weeks siden

Jeg tror av egen erfaring at det ikke handler om å være tøff, men svært fastlåste rammebetingelser. Jeg er 60, snart 40 år som sykepleier, spesialsykepleier, klinisk spesialist, mastergrad og div kliniske videreutdanninger. Erfarer at jeg er i et system som er helt låst i forhandlinger f.eks. v jobbytte. Kompetansen anerkjennes muntlig og er svært ettertraktet, men kan ikke belønnes fordi det kan medfører dårlig stemning blant kollegaer» - og at sykehusets holdning er at det er viktig å unngå konkurranse internt mellom avdelinger. Avlønning som klinisk spesialist er «ryddet bort» dvs avviklet - dvs anerkjennes ikke lenger. Det eneste som nå gir uttelling er mastergrad. Mener selv jeg er tøff nok i forhandlinger - og at jeg har ettertraktet kompetanse og erfaring - men at det mangler et system for lønnsmessig anerkjennelse av kompetanse. Vi behandles som en stor, ensartet gruppe - og dermed svært begrenset mulighet for lønnsmessig anerkjennelse - som har betydning for daglig arbeidsglede, opplevelse av å være verdsatt og for motivasjon for videre arbeid etter fylte 62 år.

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse