Prisvinnende sykepleier deler råd: Vanskeligere å vurdere melaninrik hud

Mange sykepleiere er usikre på hvordan de skal vurdere helsetilstanden til pasienter med mørk hud. En svensk sykepleier gir råd.
– Vi sykepleiere møter på mange pasienter med mørk hud. Da jeg var i praksis under sykepleierutdanningen, lurte jeg på hvorfor vi ikke hadde mer om dette i grunnutdannelsen, sier Linda Sjökvist til Sykepleien.
Hun kjente at dette var noe hun ville lære mer om.
– Derfor bestemte jeg meg for at det var temaet jeg skulle se nærmere på i forbindelse med bacheloroppgaven min.
Sjökvist er i dag sykepleier på akuttmottaket ved Lasarettet i Motala i regionen Östergötland i Sverige. Hun tok sykepleierutdannelsen ved Högskolan i Skövde.
Og den avsluttende oppgaven hennes ble denne: Är den prehospitala vården i Sverige jämlik?: En studie om sjuksköterskors erfarenhet av att bedöma melaninrik hud.
I fjor ble oppgaven premiert av utdanningsinstitusjonen. Arbeidet hennes har også blitt omtalt i Vårdfokus, Sveriges svar på Sykepleien.
Ikke likt for alle
– Helsetjenesten i Sverige, som i Norge, skal være lik for alle, påpeker Sjökvist.
– Og jeg spør i oppgaven om det virkelig er slik at alle får en lik helsetjeneste.
Konklusjonen hennes er at manglende kunnskap hos sykepleiere om melaninrik hud, bidrar til at helsetjenesten ikke er lik for personer med mørk og lys hud.
– Selv om sykepleierne jobber så godt de kan, har de ikke de samme forutsetningene for å vurdere pasienter med mørk hud som det de har for pasienter med lys hud, sier hun.
For å belyse temaet valgte hun å intervjue sykepleiere i ambulansetjenesten.
– Grunnen til at jeg valgte disse, er at de i ambulansen må ta kjappe vurderinger og avgjørelser for hvilken oppfølging de skal gi pasientene, sier hun.
Tok lengre tid å vurdere symptomer
Sjökvist forklarer videre at intervjuene handlet om erfaringene sykepleierne hadde med pasienter som har melaninrik hud.
– De synes det var vanskeligere å se symptomer i huden hos pasienter med mørk hud, sier hun og legger til:
– De synes det var vanskeligere å se om huden var blek, om det var cyanose og tegn på manglende oksygentilførsel, om det var rødhet i huden, om det var urticaria eller andre hudutslett og allergier.
For å vurdere pasientens tilstand var de enda mer avhengige av å støtte seg til måling av ulike vitale parametere, som puls, blodtrykk og temperatur, forteller hun.
– Men det å gjøre en rask vurdering kun ved å se på pasienten, det synes de var vanskelig, presiserer sykepleieren.
– Det tok derfor litt lengre tid å vurdere pasienter med mørk hud sammenliknet med dem med lys hud.
Lite opplæring
Sykepleierne i studien hadde fått liten eller ingen opplæring i hvordan de skulle vurdere melaninrik hud, både i grunnutdannelsen sin og etter at de hadde begynt å jobbe.
– Det eneste som hadde inngått i utdannelsen til noen av dem, var at de ble vist et bilde av melaninrik hud, forteller Sjökvist.
– Og andre sa at etter å ha truffet mange pasienter med mørk hud hadde de lært å se etter visse tegn, men at de likevel synes det var vanskelig.
Selv lærte hun en del om temaet i forbindelse med bacheloroppgaven sin.
Og som tips til andre sykepleiere sier hun at de bør løfte på det nedre øyelokket for å se der.
– Fordi under øyelokket har vi alle samme farge, så her kan en se om pasienten er blek, sier hun.
– Likedan kan man se innenfor nedre leppe eller på slimhinner i munnen, da kan man se om pasienten er blek eller cyanotisk.
Ønsker mer oppmerksomhet om temaet
Hun håper at vurdering av melaninrik hud i større grad kommer til å bli en del av sykepleierutdanningene. Og for at studentene skal få mer praksis, mener hun det er et godt alternativ at utdanningene skaffer seg mørkhudede dukker som studentene kan trene på.
– Det finnes også armer som simulerer mørk hud, legger hun til.
– På disse kan en øve på å ta blodprøver og å sette PVK, hvilket heller ikke er enkelt, fordi det ikke er så lett å se blodårene. Ofte må en kjenne seg frem.
Videre mener Sjökvist det er viktig å følge med på forskningen.
– Da jeg begynte å skrive om dette for to år siden, fantes det ikke så mye forskning på området, men da jeg var ferdig med oppgaven, kom den første læreboken på svensk om melaninrik hud. Og senere har det vært større fokus på dette.
Det er hun glad for.
– På arbeidsplassen min prater vi i dag om disse forskjellene mellom mørk og lys hud, sier hun og legger til:
– Det er moro at det er mer oppmerksomhet, og at det er diskusjon rundt temaet. For det var jo nettopp det å få til denne diskusjonen som var tanken da jeg starten med arbeidet. Det er mange som jobber innen helsetjenesten som ikke har tenkt over at det er en forskjell i mørk og lys hud.
Hun er derfor opptatt av at sykepleiere må utvikle mer kunnskap om hvordan man som yrkesutøvere skal vurdere melaninrik hud, slik at de har det beste grunnlaget for å kunne gi pasienter med både mørk og lys hud en lik helsetjeneste.
1 Kommentarer
Espen
,Hadde vart godt å hatt ein Norsk utgave av den Engelske boken Mind the Gap - https://www.blackandbrownskin.co.uk/mindthegap