Kikhostesmitte kan være på tilbakegang
Etter en eksplosjon i antall kikhoste-tilfeller i 2024 er det nå tegn på at smitten er på en nedadgående trend.
Totalt ble det påvist 10 209 tilfeller av kikhoste i 2024, mer enn en åttedobling fra 1200 tilfeller i 2023, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).
Statistikken går tilbake til 1982, og i den perioden har det aldri vært meldt om flere tilfeller.
Mot slutten av 2024 viser Folkehelseinstituttets ukesrapporter imidlertid en gradvis nedadgående trend.
– Dette samsvarer med andre lands utvikling. Forekomsten av kikhoste i befolkningen går i bølger. Beskyttelsen man får etter gjennomgått infeksjon, svekkes med tiden, og når beskyttelsen i befolkningen blir lav nok, vil et nytt utbruddsår komme, sier lege Fredrik Skår i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.
Erklærte utbrudd
I uke 1 i år ble det rapportert 142 tilfeller av kikhoste, ifølge FHI.
Det var en oppgang fra fjorårets siste uke, da det ble rapportert 58 tilfeller, men likevel langt lavere enn toppukene høsten i fjor, da det ble rapportert opp mot 400 tilfeller flere uker.
– Vi erklærte et nasjonalt utbrudd i juni. Da var antall påviste tilfeller den høyeste siden januar 2012, og det har i ettertid økt ytterligere, sier Skår.
Les også Quiz: Hva kan du om kikhoste?
Kan være vanskelig å oppdage
Kikhoste er farligst for de minste barna. FHI har derfor i løpet av det siste året anbefalt og innført tilbud om kikhostevaksine til gravide for å beskytte barna frem til de selv kan vaksineres.
Voksne anbefales oppfriskningsdose hvert tiende år.
Kikhoste kan være vanskelig å oppdage ettersom symptomene i stor grad er identiske med vanlig forkjølelse ved at det gir rennende nese, svak feber og mild hoste.
Etter en eller to uker forverres imidlertid symptomene kraftig og kan gi voldsomme og ukontrollerte hosteanfall som pågår i flere måneder.
0 Kommentarer