fbpx Fem spedbarn døde av kikhoste i Storbritannia – høyeste smitte i Norge siden 2012 Hopp til hovedinnhold

Fem spedbarn døde av kikhoste i Storbritannia – høyeste smitte i Norge siden 2012

Bilde av baby på sykehus

Smitten øker også i Norge. Totalt er det meldt om 31 sykehusinnleggelser, men ingen dødsfall hittil i 2024.

I årets tre første måneder døde fem spedbarn av kikhoste i Storbritannia, melder landets helsemyndigheter. Smittetallene går stadig oppover i landet.

Farligst for de minste

Nye tall viser at 1319 personer ble registrert smittet av kikhoste i mars, mens tallene var 918 og 556 for henholdsvis februar og januar, skriver britiske helsemyndigheter i en pressemelding.

– Dessverre var det fem spedbarn som døde i årets første kvartal. Små spedbarn har størst risiko for alvorlige komplikasjoner og død ved kikhoste, heter det i pressemeldingen.

Hittil i år er det registrert over 32 000 tilfeller av kikhoste i Europa. Onsdag 8. mai advarte Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) om risikoen for de aller minste.

Smitten øker også i Norge

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som er de som overvåker smitte via MSIS, ble det meldt 534 tilfeller i april. Det er 206 flere enn i mars og det høyeste antall meldte smittede på en måned siden 2012. 

Totalt er det meldt om 31 sykehusinnleggelser, men ingen dødsfall i Norge hittil i 2024.

Kikhoste er spesielt alvorlig for spedbarn.

17 barn under ett år har fått påvist kikhoste i 2024. De siste ukene har forekomsten vært høyest i Trøndelag, Akershus, Oslo og Innlandet.

Pandemien kan forklare økningen

De siste månedene har det spesielt vært en økning i forekomsten av kikhoste hos ungdom sier Margrethe Greve-Isdahl overlege ved FHI i en pressemelding.

Hun understreker imidlertid at det kan være vanskelig å sammenlikne situasjonen nå med tall fra før pandemien, fordi det kan være at flere blir testet for kikhoste nå enn tidligere. ECDC fremholder det samme, samtidig som lavere vaksinasjonsdekning for kikhostevaksine i flere land og svært lite kikhostesmitte under pandemien kan være med på å forklare økningen i smittetall nå.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse