fbpx Nå skal Stortinget behandle abortloven. Sykepleiere og jordmødre er splittet Hopp til hovedinnhold

Nå skal Stortinget behandle abortloven. Sykepleiere og jordmødre er splittet

Bildet viser en ultralyd

Helsepersonell er delt i spørsmålet om å utvide abortgrensen til 18 uker. – Veldig krevende og mye følelser i sving.

Tirsdag 3. desember skal Stortinget behandle regjeringens forslag til ny abortlov. Et klart flertall i helsekomiteen går inn for å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. Det er første gang loven foreslås endret siden 1978. 

Flere partier er splittet i saken. Sp, Høyre og Frp har fristilt sine representanter til å stemme i tråd med egen overbevisning. SV, MDG og Rødt er ventet å stemme ja til forslaget. KrF er imot. 

Tar ikke stilling til uker

Medlemmene i Norsk Sykepleierforbund (NSF) er også delte. NSF støtter en utvidelse av abortgrensen til 18 uker. Jordmorforbundet NSF tar ikke stilling til antall uker.

– I vårt høringssvar drøfter vi medisinskfaglige konsekvenser ved en eventuell endring av grensen. Vår medlemsmasse er delt i spørsmålet. Det gjenspeiler også høringssvaret. Mange har sterke meninger om saken, sier Anita Lyngholm, jordmor ved Sykehuset Østfold i Kalnes og nestleder i Jordmorforbundet NSF.

Har tidligere støttet 12 uker

I en høringsuttalelse i 2022 støttet Jordmorforbundet retten til selvbestemt abort innenfor 12 uker. Året før gjennomførte faggruppen en medlemsundersøkelse hvor flertallet stilte seg bak 12-ukersgrensen. Jordmorforbundet har ikke gjennomført medlemsundersøkelser om temaet siden 2021. 

– Det viktigste for oss med ny lov er at gravide sikres bedre oppfølging før, under og etter en abort med en nasjonal retningslinje på plass og økt tilgjengelighet for å få utført abort. Nå er det veldig tilfeldig hva slags støtte de får, sier Lyngholm.

Bildet viser Anita Lyngholm

– Står ofte i senaborter

Reservasjonsretten for helsepersonell blir lovfestet dersom den nye abortloven blir vedtatt. I dag er reservasjonsretten kun forskriftsfestet.

– Folk må få reservere seg, men vi må også ha en abortlov som fungerer i praksisfeltet. Som gjør at ikke så mange leger, sykepleiere og jordmødre ønsker å reservere seg, og som sikrer at kvinner som tar abort, får den hjelpen de trenger, sier Lyngholm.

– Hvordan blir det for dine medlemmer å gå på jobb hvis regjeringens lovforslag blir vedtatt?

– I og med at vi er delte i saken, vil noen synes det er ugreit. I vårt arbeid hender det ofte at vi står i senaborter, og vi håper og tror det ikke blir en voldsom økning i jordmødre som reserverer seg om det blir endret grense.

Ulike meninger blant helsesykepleierne

NSFs faggruppe for helsesykepleiere står med NSF i abortspørsmålet.

– Vi har valgt å ikke ha så mye fokus på uker fordi vi ikke har gjennomført medlemsundersøkelser, men valgte å gå ut og støtte NSFs høringsinnspill, sier faggruppeleder Ann Karin Swang.

Hun forteller at også helsesykepleierne er delte i abortspørsmålet.

– Det er veldig krevende og mye følelser i sving. Jeg vil si at man kan ha et godt menneskesyn selv om man er tilhenger av 18 uker. Det som overbeviste meg, er at de fleste aborter tas før uke 10 og noen få mellom uke 12 og uke 18, sier hun.

Bildet viser Ann-Karin Swang

Reform av abortnemnder

Regjeringen foreslår at fosterreduksjon defineres som abort. Fosterreduksjon er et inngrep som avbryter svangerskapet for ett eller flere fostre i et flerlingsvangerskap, mens svangerskapet fortsetter for ett eller flere av de andre fostrene.

I regjeringens forslag skal gravide kvinner kunne ta stilling til fosterreduksjon frem til uke 18 uten innblanding fra en nemnd.

Regjeringen går inn for å redusere antallet nemnder fra dagens 23 til mellom fem og ti nye og faglig uavhengige nemnder. Swang i faggruppen for helsesykepleiere støtter at dagens ordning med abortnemnder endres.

– Hvorfor skal disse kvinnene være nødt til å stå foran en nemnd og ikke bestemme selv når nemndene nesten utelukkende sier ja? Det er unødvendig byråkrati å utsette noen for det. Dagens etablerte praksis betyr også at abortlovens bestemmelser om nemnd i realiteten ikke har noen funksjon, mener hun.

Ønsker at pengene går til forebygging

Regjeringen har anslått at kostnadene ved dagens abortnemndsystem er på mellom 6 og 9 millioner kroner årlig.

– Vi ønsker at pengene går til forebygging av abort i stedet og til bedre oppfølging før og etter en abort, sier Swang.

Norge er det siste landet i Skandinavia som utvider abortgrensen til 18 uker. Danmark har vedtatt at deres abortlov utvides til 18 uker neste sommer. Sverige har tillatt det siden 1974. I Storbritannia og Nederland er loven enda mer liberal og tillater selvbestemt abort til uke 24 av svangerskapet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse