fbpx Jordmødre vil reservere seg om politikerne endrer abortloven Hopp til hovedinnhold

Jordmødre vil reservere seg om politikerne endrer abortloven

Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet

Halvparten av jordmødrene vil bruke reservasjonsretten, dersom selvbestemt abort utvides til uke 22.

Jordmorforbundet NSF har nylig utført en undersøkelse blant sine medlemmer om utvidelse av kvinners rett til selvbestemt abort. Av de jordmødrene som har svart, er det seks prosent som i dag har benyttet seg av reservasjonsretten når det gjelder å bistå kvinner ved abort.

Halvparten vil reservere seg

Dette bildet vil endre seg drastisk om retten til selvbestemt abort utvides. Dersom retten utvides til 18 uker, sier hver fjerde jordmor at de vil benytte reservasjonsretten. Utvides den til 22 uker, vil nesten halvparten reservere seg. Det samme gjelder hvis grensen fjernes helt.

– Uklokt

Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, mener derfor det vil være uklokt av politikerne å tukle med abortloven, slik både SV og Rødt går inn for.

– Jordmødre har flere ganger varslet om svært krevende situasjoner, der barnet overlever aborten, sier Schjelderup til Sykepleien.

– Har du eksempler?

– På Rikshospitalet har jordmødrene tidligere varslet om uheldig praksis der det har blitt abortert over ti fostre som det ikke var noe galt med. Noen aborterte hadde et hjerte som slo mellom 45 og 90 minutter før det stoppet. Det ble konkludert med at ti barn ble abortert etter uke 22 som kanskje hadde hatt en sjanse til å leve, sier hun og viser til en artikkel fra NRK

– Dagens lov har stor oppslutning

Jordmorlederen er bekymret for at en grenseheving vil føre til økt motstand mot abortloven.

– Både blant helsepersonell og befolkningen for øvrig. Det vil være uheldig når loven i dag har så stor oppslutning, sier hun.

Schjelderup sier det er delte meninger i medlemsmassen til Jordmorforbundet rundt dette temaet.

– Men undersøkelsen vår viser tydelig at enda flere vil ønske å reservere seg mot abort, om grensen endres til så tett opp mot levedyktighet for barnet, sier hun.

– Må gis et alternativ

Schjelderup sier at jordmødre allerede er bekymret for at kvinner ikke ivaretas godt nok, dersom dagens system med nemnder avvikles.

– Det finnes per i dag ikke et godt alternativ for å ivareta medisinsk informasjon og ivaretakelse av kvinnen som er i en sårbar situasjon. Det kan tenkes at kvinner som står i et krysspress, der de selv ønsker å beholde barnet uten støtte, vil oppleve mer abortpress lenger ut i svangerskapet, sier hun.

Fakta
Hovedfunnene i undersøkelsen
  • 75 prosent av Jordmorforbundets medlemmer mener at dagens abortlov bør bestå, 15 prosent mener nei og 10 prosent vet ikke.
  • På spørsmål om abortnemndene bør avvikles, svarer 17 prosent ja. 75 prosent av jordmødrene mener abortnemndene bør bestå slik de er i dag.
  • 46 prosent av de som mener abortnemndene bør bestå, mener nemndens navn, form og innhold bør utredes.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse