fbpx – Gutter må informeres om jordmoryrket på ungdomsskolen Hopp til hovedinnhold

– Gutter må informeres om jordmoryrket på ungdomsskolen

bildet viser Asfand Luqman Rashid Gondal med nyfødt spredbarn

Asfand Luqman Rashid Gondal visste ikke at jordmor var et yrke før han var ferdig med videregående. Likevel bestemte han seg for å bli det da han var 23. Nå er han 31 og like bestemt.

Asfand Luqman Rashid Gondal (31) er født og oppvokst i Oslo og gikk på Haugerud ungdomsskole. Da han skulle til den obligatoriske én-til-én-samtalen med rådgiveren på skolen, listet rådgiveren opp en rekke yrker han mente at unge Asfand burde vurdere. 

– Problemet var at han nevnte kun typiske mannsyrker. Sykepleier var ikke blant dem, og i hvert fall ikke jordmor. Jeg visste faktisk ikke at jordmor var et yrke før jeg var ferdig med videregående, sier han.

«En kvinnes arbeid»

Likevel bestemte han seg for å bli jordmor da han var i 23-årsalderen. Men han synes det virker som om det ses litt ned på at menn er jordmødre.

– Hvordan da, mener du?

– Da jeg fortalte det til mamma, sa hun at det var en kvinnes arbeid.

Han svarte «nei, det er det ikke i det hele tatt!».

– Jeg var ganske bestemt og visste at jeg ville bli jordmor før jeg søkte sykepleien. Nå har hun vent seg til tanken.

– Nå synes jeg det er tøft og spennende at sønnen min skal bli jordmor, bekrefter moren, Kousar Parveen til Sykepleien.

– Hva sa faren din da, Asfand? 

– Pappa var fornøyd med at jeg hadde valgt meg noe å studere. Foreldrene mine er fra Pakistan og ville aller helst at jeg skulle bli lege, men jeg ville mye heller bli jordmor. Leger er ikke så tett på folk som sykepleiere er.

bildet viser Asfand og moren, Kousar Parveen

Vil hjelpe kvinner og barn

Rashid Gondal ble ferdig utdannet sykepleier i fjor høst etter å ha studert ved Nord universitet, Mo i Rana. Han har jobbet i snart ett år som sykepleier på barselavdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus) og et par somre som barnepleier på føden på samme sykehus.

Neste høst vil han søke videreutdanning som jordmor i Oslo.

– Jeg følte jeg gjorde et riktig valg fra første stund. Og det føles bare mer og mer riktig.

– Hva frister med jordmoryrket?

– Fødsel er et viktig øyeblikk for foreldre. Jeg vil heller jobbe på den siden av livet enn den andre. Og så vil jeg gjerne hjelpe kvinner og barn. 

Han har hørt at det bare er fem-seks menn som er aktive jordmødre i landet.

– Så det er også litt av grunnen til at jeg vil bli jordmor. Arbeidsmiljøet blir mye bedre hvis begge kjønn er med.

– Menn tilfører en løsere tone

– Hva kan menn bidra med inn i arbeidsmiljøet blant jordmødre, tenker du?

– Vi bidrar til mangfold. Jeg selv kan være litt tullete for eksempel. Og så stresser jeg ikke så mye. På steder jeg har jobbet tidligere, har jeg opplevd at kvinnelige kolleger kan baksnakke hverandre, det har jeg ikke opplevd med mannlige kolleger. Jeg vil si at menn tilfører en løsere tone til arbeidsmiljøet.

– På hvilken måte stresser du mindre?

– Kvinnelige kolleger skal ofte klare alt på en vakt. De strekker seg ekstra langt, mens vi menn kan tenke at vi rekker det vi rekker, og så får neste vakt ta det vi ikke rakk. På den måten tror jeg vi holder ut lenger i yrket og blir ikke så fort lei eller bekymra for neste dag, at den skal bli like slitsom. Vi har jo bare to hender!

bildet viser Asfand Luqman Rashid Gondal trille et nyfødt spredbarn

– Lun og jovial

Da Rashid Gondal var i praksis på Gruben sykehjem i Rana kommune, ble veilederen hans imponert over sykepleierstudenten.

– Han er lun og jovial. Man får øyeblikkelig en ro i seg ved hans nærvær. Jeg tenker at han må bli den perfekte jordmor, skryter Randi E Fagereng.

– Er «lun og jovial» viktige egenskaper å ha for en jordmor, Asfand?

– Ja, du møter jo mange forskjellige mennesker i fødsel og det kan skje uforutsette ting. Ellers er det viktig å være rolig under stress, behersket og tålmodig.

– Du var ikke den som sloss mest under oppveksten?

– Nei, alt kan løses med ord.

Snakker åpenlyst om valget

– Hvordan skal vi få flere menn til å søke jordmorutdanning?

– Det har jeg tenkt på selv! Jeg passer på å snakke åpenlyst om mitt eget valg. Men gutter må få vite tidlig at det er en mulighet.

– Gutter må informeres om jordmoryrket på ungdomsskolen. Da må de også få vite at det er mange spesialiseringsmuligheter med sykepleieryrket. Alt fra helsesykepleier til anestesi.

– Tror du den kjønnede tittelen «jordmor» kan være et hinder for at menn søker seg mot yrket?

– Jeg tror ikke det. Jeg synes det er en fin tittel og har ikke noe imot å bli kalt jordmor. Det mister litt piffen hvis det heter «jordfar».

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse