fbpx Leger Uten Grenser: Lukten av blod er uutholdelig Hopp til hovedinnhold

Leger Uten Grenser: Lukten av blod er uutholdelig

En palestiner som ble såret i det israelske bombeangrepet på en boligblokk i Bureij flyktningleir, blir brakt til al-Aqsa Martyrers sykehus i Deir al-Balah, sentralt på Gazastripen, sent tirsdag, 4. juni 2024.

– Lukten av blod på akuttmottaket på sykehuset i morges var uutholdelig, forteller Leger Uten Grensers medisinske ansvarlig i Gaza, Karin Huster.

Al-Aqsa-sykehuset på Gazastripen har tatt imot minst 70 drepte og over 300 sårede etter israelske angrep det siste døgnet, ifølge Leger Uten Grenser.

– Lukten av blod på akuttmottaket på sykehuset i morges var uutholdelig, forteller Leger Uten Grensers medisinske ansvarlig i Gaza, Karin Huster.

På vei til sykehuset i Deir al-Balah passerte hun blant annet to eselkjerrer som fraktet likene av minst åtte mennesker drept i israelske angrep kvelden i forveien.

Fortvilelse

Synet som møtte henne ved sykehuset, sliter hun med å beskrive.

– Mennesker lå på gulvet, mennesker lå utenfor. Lik ble båret inn i hvite plastsekker, gråtende pårørende ba for dem. Familier skrek ut sin fortvilelse, det samme gjorde en mann som hadde mistet hele sin familie, forteller hun.

– Følelsene i slike situasjoner tar overhånd, det er helt umulig å beskrive slike inntrykk, sier den erfarne hjelpearbeideren.

Overfylte sykehus

22 sykehus på Gazastripen er ifølge FN satt helt ut av spill som følge av israelske angrep, og de gjenværende 14 sykehusene fungerer bare delvis, er overfylt av syke og sårede og mangler det meste.

Al-Aqsa-sykehuset er et av de få gjenværende sykehusene som fortsatt tar imot pasienter midt på Gazastripen.

– Jeg forstår ikke hvordan dette sykehuset fortsatt kan fungere. De siste 24 timene har de tatt imot 70 drepte og over 300 sårede, mange av dem med livstruende skader, forteller Huster.

– Apokalyptisk

– De siste 48 timene har det vært en vanvittig opptrapping i angrep på hele Gazastripen. Vi har vært vitne til bombing av sykehus, av flyktningleirer og av nødhjelpslagre. Situasjonen er apokalyptisk, forteller hun.

Grenseovergangen i Rafah har vært stengt siden israelske styrker rykket inn i området 7. mai, og mangelen på mat, drivstoff, rent vann og medisinsk utstyr er nå kritisk. Det har også vært umulig å evakuere kritisk sårede.

– Ettersom kamphandlingene tiltar, og muligheten til å yte helsehjelp blir stadig mindre, er situasjonen nå uholdbar, sier Huster.

Må bli våpenhvile

– Helsetilbudet er i ferd med å kollapse helt. Det er et mirakel at helsearbeidere fortsatt er i stand til å yte hjelp, sier hun.

Leger Uten Grensers budskap er krystallklart, og kan ikke gjentas ofte nok, understreker Huster.

– Kun en våpenhvile vil gjøre det mulig å trappe opp leveranser av forsyninger til sykehusene, av drivstoff og av mat til sivilbefolkningen.

– Dette er en menneskeskapt katastrofe og den kan avsluttes dersom det er vilje til det, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse