fbpx – Alle tenker at osteoporose er en kvinnesykdom. Det er det ikke Hopp til hovedinnhold

– Alle tenker at osteoporose er en kvinnesykdom. Det er det ikke

Bildet viser overlege Mikkel Pretorius

En av fem menn får osteoporose. Av dem har mellom 40 og 60 prosent en sekundær årsak til benskjørheten, som for eksempel kortikosteroidbruk, hypogonadisme eller alkoholmisbruk.

Mikkel Pretorius er overlege ved endokrinologisk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus (OUS), Aker. Han advarer sykepleiere mot å tro at benskjørhet er en ren kvinnesykdom.

– Osteoporose hos menn er både underdiagnostisert og underbehandlet, sier han.

– Hvorfor det?

– Fordi alle tenker at det er en kvinnesykdom. Det er det ikke, selv om det er flere kvinner enn menn som har det. 20 prosent av alle norske menn får osteoporose. Det betyr egentlig at også osteoporose hos menn er en folkesykdom, sier han.

Pretorius understreker at tallet på 20 prosent er livstidsrisiko for et osteoporotisk brudd, ikke hvor mange som til enhver tid har osteoporose. 

Menn ligger ti år etter

Overlegen peker på en figur som viser brudd hos 27 169 svenske kvinner og menn fra 2015 til 2018. Kurvene viser gjennomsnittlig antall brudd per år for hvert kjønn.

Menn har flest brudd helt til kurvene krysser hverandre når kvinnene nærmer seg 50 år (se grafen under). Derfra stiger kvinnenes kurve mer og mer, mens mennenes kurve begynner stigningen i slutten av 60-årene. Deretter følger de kvinnenes stigning, men ligger bare cirka ti år bak kvinnene i antall brudd.

Bildet viser graf over kjønnsforskjeller i bruddforekomst

– Overses i akuttsituasjoner

– I en akuttsituasjon overses det ofte at menn med brudd kan ha en underliggende tilstand som er årsak til bruddet. De blir ofte sendt hjem igjen uten videre undersøkelser, sier Pretorius.

Han peker på at standardbehandling for en mann som kommer med overarmsbrudd, er å få armen i fatle, uten videre utredning. 

Selv kjenner han til en pasient som i løpet av seks år hadde sju lavenergibrudd før det ble tatt blodprøver som viste at han hadde en alvorlig fosfatsykdom, og at det var den underliggende årsaken til osteoporosen og bruddene.

Har ofte en sekundær årsak

– Hva bør sykepleiere vite om osteoporose hos menn?

– At det er vanlig forekommende og har en sekundær årsak oftere enn hos kvinner, slik som annen sykdom eller legemiddelbruk. Derfor bør sykepleiere utrede for osteoporose hvis de får en mann med lavenergibrudd, uansett alder. Det er også viktig å behandle en eventuell grunnsykdom for den videre skjeletthelsen.

Han peker videre på at menn kan bruke alle de legemidlene mot osteoporose som kvinner kan, med unntak av østrogen. Nå er det også kommet refusjonsordninger for menn, der det før kun var for kvinner fordi studiene kun var gjort på kvinner.

– Hos hvor mange menn har osteoporosen en sekundær årsak?

– Mellom 40–60 prosent. De tre vanligste årsakene er kortikosteroidbruk, hypogonadisme og alkoholmisbruk.

Hypogonadisme vil si nedsatt produksjon av kjønnshormonet testosteron.

Overraskende funn om testosteron

I januar i år kom en ny studie publisert i New England Journal of Medicine, som slo bena under teorien om at tilskudd av testosteron skal hjelpe mot osteoporose. 

Studien (The TRAVERSE trial) involverte 5204 pasienter. Etter tre års oppfølging var bruddfrekvensen høyere i gruppen som fikk testosteron, enn i gruppen som fikk placebo. 

Nyheten var så uventet at det vitenskapelige tidsskriftet trykket en egen «editorial» der de diskuterte resultatet. 

– Teorien deres var at siden høyenergifrakturer var de bruddene som økte mest i gruppen som fikk testosteron, kan det tyde på at disse pasientene blir mer aktive, tar mer sjanser og kanskje gjør mer aktiviteter de ikke er så vant med, sier Pretorius.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse