fbpx Nasjonal helse- og samhandlingsplan: Ti tiltak skal få ned ventelistene Hopp til hovedinnhold

Nasjonal helse- og samhandlingsplan: Ti tiltak skal få ned ventelistene

Bilde av helseminister Ingvild Kjerkol

NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen mener helse- og omsorgsministeren må gjøre mer for rekrutteringen av helsepersonell om de skal lykkes med å redusere ventelistene.

Ventetidene for behandling har økt siden 2017. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol legger i dag frem ti punkter med tiltak hun mener vil få ned ventelistene.

Må gjøre noe med rekrutteringen

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til NRK at hun mener mange av tiltakene er gode, men at helseplanen kunne ha lagt mer vekt på bemanning for å gjennomføre tiltakene.

– Hele problemet er at vi mangler helsepersonell og fagarbeidere. Skal vi få ned ventetidene, må vi gjøre noe med rekrutteringen, sier Larsen til NRK.

Her er regjeringens ti punkter for kortere ventetider:

  1. Styrking av lavterskeltilbud: Utbygging av lavterskeltilbud innen psykisk helse og rusarbeid i kommunene. Dette skal bidra til at flere kan få hjelp raskere og uten henvisning. 
  2. Riktig hjelp på rett sted tidlig: Regjeringen vil redusere ventetidene i psykisk helsevern til i gjennomsnitt 35 dager for barn og unge. Unge skal ikke få skriftlig avslag, men en vurderingssamtale for hvordan de skal følges opp videre i spesialisthelsetjenesten eller i kommunen. 
  3. Styrking av psykisk helsevern og rusbehandling: Regjeringen ber de regionale helseforetakene om å prioritere og bruke flere ressurser i psykisk helsevern og rusoppfølging. 
  4. Tilpasset oppfølging hjemmefra: For pasienter med langvarige psykiske lidelser skal brukerstyrte poliklinikker prøves ut i 2024. Dette skal blant annet spare pasientene for unødvendige sykehusbesøk. 
  5. God og tilgjengelig allmennlegetjeneste: Allmennlegene bidrar til at flere oppgaver kan løses nær der folk bor. 
  6. Satsing på kvinnehelse: Regjeringen vil satse på kunnskap og forskning på kvinnehelse, særlig om psykisk helse, spiseforstyrrelser og endometriose. 
  7. Bedre rentevilkår og reduserte krav til egenkapital for sykehusene: Det skal blant annet bli lettere for sykehusene å investere i bygninger og utstyr. 
  8. Sikre tilgang til riktig kompetanse: For å bidra til dette vil regjeringen blant annet gjennomføre et fagarbeiderløft, øke antallet LIS1-stillinger og gi spesialistgodkjenning til flere yrkesgrupper innen helsepersonell. 
  9. Satsing på teknologi og digitalisering: Regjeringen vil prøve ut ny teknologi, som kunstig intelligens, for å spare personell og tilby bedre tjenester. 
  10. Økt samhandling mellom regionalt og kommunalt helsevesen: Regjeringen vil etablere et varig tilskudd for rekruttering og samhandling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse