fbpx Nye råd skal bedre livskvaliteten til pasienter som snart skal dø Hopp til hovedinnhold

Nye råd skal bedre livskvaliteten til pasienter som snart skal dø

sykepleier og pasient

Helsedirektoratet anbefaler helse- og omsorgstjenesten å styrke tilbudet om forhåndssamtaler i behandlingen av pasienter med begrenset forventet levetid.

– For noen er det naturlig å snakke om alvorlig sykdom og døden som en del av livet, mens for andre kan det være vanskelig. Å få snakke om det som er viktig for deg og om det som skal skje, kan lette bekymringer og lindre smerter, sier avdelingsdirektør Liv Heidi Brattås Remo i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Forhåndssamtalene som nå implementeres i de nasjonale rådene, skal supplere den vanlige kommunikasjonen med pasienten.

Plan tilpasset ønsker og behov

Det er altså ikke snakk om en enkelt samtale, men om en kommunikasjonsprosess som følger sykdomsforløpet, Her får pasienten tilbud om en plan som er tilpasset sine ønsker og behov.

Rådene, som er utarbeidet i samarbeid med flere fagmiljøer, gjelder pasienter med alvorlig sykdom som ikke kan kureres, og pasienter med høy risiko for alvorlige sykdomsepisoder. Formålet er å bidra til økt livskvalitet og å redusere medisinsk overbehandling i sluttfasen av livet.

Helsedirektoratet anbefaler videre at kommunens helse- og omsorgstjeneste, inkludert fastlegen og spesialisthelsetjenesten utarbeider et system for innføring av forhåndssamtaler og planlegging.

Viktige punkter i planen 

  • Hva er viktig for pasienten her og nå og fremover? 
  • Hva skal gjøres og hva skal ikke gjøres av behandling? Også kalt «behandlingsavklaring».
  • Hva skal gjøres og ikke gjøres av andre tiltak?
  • Hva er plan for symptomlindring og tiltak ved forverring?
  • Hvem har ansvar for hva?

Kilde: Helsedirektoratet

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Inger Pauline Landsem

1.amanuensis
4 måneder 2 uker siden

Det synes klokt å bevisstgjøre helsepersonell om hva som bør gjøres i den siste livsperioden til pasienter. I dag fikk jeg imidlertid kjennskap til et skrekkeksempel fra et sykehjem, hvor ideen om å unngå overbehandling høres ut som mangelfull omsorg. En pasient hadde ved et tilfelle dvelgt vrangt under drikking med tutekopp. Deretter hevdet tilsynslege at pasienten hadde mistet svelgrefleksen og kun skulle få vætet munnen med fuktet svamp. Pasienten sugde sterkt på svampen og svelget de få dråpene som kom ut. Pasienten var ikke mer svekket enn at vedkommende ropte etter vann. Med en slik forordning turte ikke personalet prøve å gi vann noe som synes uhyrlig. Obs faren for malpraksis når helsepersonell fratas mulighet til å vurdere situasjoner som dette

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse