fbpx Lofotværinger mobiliserer før helseministeren kommer på besøk Hopp til hovedinnhold

Lofotværinger mobiliserer før helseministeren kommer på besøk

Bilde av Gjertrud Helene Krokaa

Helseministerens besøk til Gravdal engasjerer hele Lofoten, som risikerer å miste sitt eneste sykehus. – De ansatte har ingen intensjon om stillesittende å se på at det skjer, sier Fylkesleder i Nordland.

Helseminister Ingvild Kjerkol er på besøk til Gravdal sykehus i Vestvågøy kommune i Lofoten i dag, 12. desember. NRK melder i forkant av besøket at Arbeiderpartiet stuper etter sykehusbråket i Nord.

Kun én av ti lofotværinger ville stemt på Arbeiderpartiet viser en ny meningsmåling, ifølge NRK.

Klar beskjed til helseministeren

Gravdal sykehus er foreslått omgjort til et distriktsmedisinsk senter. Det har satt sinnene i kok.

NSFs fylkesleder i Nordland, Gjertrud Krokaa, forteller til Sykepleien at de nylig hadde et medlemsmøte ved sykehuset.

– Hvordan var stemningen på medlemsmøtet?

– Sykepleierne er opprørte, og det er et sterkt engasjement mot forslaget om å legge ned sykehuset. De har ingen intensjon om stillsittende å se på at det skjer, sier hun.

Ordføreren ble ikke invitert

Ordfører Jonny Finstad (H) i Vestvågøy kommune har gått hardt ut mot helseministeren og planene om å legge ned Lofotens eneste sykehus. Da NRK snakket med han mandag morgen, var han ikke informert eller invitert til møte med helseministeren. Men etter at NRK skrev om saken, fikk også ordføreren invitasjon.

Dagen før det offisiell besøket, har helsedepartementet sendt ut en pressemelding hvor helseministeren lover 240 millioner kroner ekstra til Helse Nord. 

– Helse Nord er i en alvorlig situasjon med stor mangel på fagfolk. Rundt 1000 stillinger er ubesatt og mange av disse fylles av dyre vikarer og overtid, sier Kjerkol i pressemeldingen.

Hun sier noe må gjøres for at helsetjenestene i nord skal være like bra i framtiden som i dag. 

– I tillegg til omstillingen Helse Nord er i gang med, blir det i statsbudsjettet for 2024 bevilget 240 millioner kroner til et varig tilskudd for å rekruttere og beholde fagfolk i nord og til økt samhandling mellom nivåene i helsetjenesten, sier Kjerkol.

– Jeg venter med hurra-ropene

Gjertrud Krokaa har fått med seg at det kommer ekstra penger.

– Hvis jeg husker riktig var det vel SV som fikk presset det igjennom, sier Krokaa til Sykepleien.

– Er du overrasket over at nyheten kommer rett før besøket til Lofoten?

– Nei. Det er klart at slik situasjonen er nå er det hyggeligere å komme på besøk og kunne love ekstra penger enn å komme uten, sier hun.

Krokaa mener det er gode nyheter at Helse Nord får ekstra penger.

– Men jeg venter med hurra-ropene til helseministeren kommer med en konkret plan for hvordan pengene skal brukes slik at de faktisk klarer å rekruttere og beholde helsepersonell. Det er jo ikke akkurat et område Helse Nord har oppnådd noe særlig så langt, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse