fbpx Journalsnoking opp i retten på nyåret: – Denne saken er ganske omfattende Hopp til hovedinnhold

Journalsnoking opp i retten på nyåret: – Denne saken er ganske omfattende

Bildet er et nærbilde av hender som skriver på en bærbar datamaskin

Rettssaken mot en kvinne som er tiltalt for å ha sniklest i 107 pasientjournaler, kommer opp i begynnelsen av februar. Kvinnen nekter straffskyld. 

Kvinnen i 20-årene var ansatt som helsearbeider ved Sykehuset Innlandet da hun ifølge tiltalen søkte etter opplysninger om 107 pasienter i pasientjournalene, «uten at det var begrunnet i helsehjelp til pasienten, administrasjon av slik hjelp eller var særskilt hjemlet i lov eller forskrift».

Journalsnokingen skal ha funnet sted fra februar 2020 til mars 2021.

Tiltalen handler om grovt brudd på tjenesteplikten og brudd på helsepersonelloven. Strafferammen er henholdsvis to år og tre måneder, ifølge politiet.

– Mange av de fornærmede opplever snoking som sterkt integritetskrenkende, og dette vil bli et sentralt tema i saken. Som pasient må man være trygg på at kun de med tjenstlig behov er inne i journalen, og det er viktig å ta tak i de sakene som dukker opp. Denne saken er ganske omfattende når en ser på antall fornærmede, skriver politiadvokat Henning Klauseie ved Innlandet politidistrikt i en e-post til Sykepleien.

Ifølge Klauseie har kvinnen innrømmet å ha gjort oppslag i journalsystemet. 

– Tiltalte har forklart at det er enkelte søk hun erkjenner er urettmessige, men at de fleste dreier seg om en form for egentrening i bruk av journalsystemet som sykehuset benyttet, skriver Klauseie.

– Hvordan ble søkene oppdaget?

– En av de fornærmede var inne i Helsenorge-appen og så på loggen over hvem som hadde åpnet journalen hennes. Hun reagerte da på tiltaltes navn i og med at hun var en tidligere venninne og neppe hadde noe tjenstlig behov for å lese journalen. Fornærmede anmeldte deretter forholdet, og den videre etterforskingen viste at det var flere søk på andre personer som fremsto som uforklarlige, skriver politiadvokaten.

NRK har tidligere skrevet at kvinnen i fjor ble siktet for 145 tilfeller av journalsnoking. I forbindelse med etterforskningen kontaktet politiet de 145 personene og ba dem gi fritak fra taushetsplikten. 107 personer samtykket til det. 

Forsvareren: Erkjenner ikke omfanget

Tiltaltes forsvarer, advokat André Lillehovde van der Eynden, sier kvinnen ikke erkjenner omfanget av tiltalen. Hun nekter straffskyld.

– Det er snakk om svært mange personer påtalemyndigheten mener hun har søkt opp uten tjenstlig behov og uten grunnlag i sitt arbeid. Det er hun helt uenig i, sier forsvareren til Sykepleien.

Og utdyper:

– Det ligger en logisk brist, slik vi oppfatter det, i at det er mange navn hun ikke kjenner til. Hvordan har hun kommet over disse navnene hvis hun ikke har sittet med journaler som skulle føres? Og så er det et mindre antall av disse, et titalls personer, i hennes krets som hun kjenner navnet til og har hatt mulighet til å søke opp.

Forsvareren sier opplæringen foregikk ved at kvinnen kunne søke opp folk hun kjenner.

– Det ble gjort i systemet, og i ettertid mener sykehuset at det ikke er slik det skulle foregå, og at det var klare opplæringsrutiner. Det er hun uenig i, sier van der Eynden.

Sykehuset: – Ikke en del av våre opplæringsrutiner

Sykehuset avviser at opplæringen foregikk ved at kvinnen kunne søke opp navngitte personer. 

– Det er ikke en del av våre opplæringsrutiner. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken før rettssaken, sier pressevakt ved Sykehuset Innlandet, Line Fuglehaug, til Sykepleien.

– Påtalemyndigheten finner ikke spor av slik måte å drive opplæring på når vi leser avhørene av andre ansatte i sykehuset, supplerer politiadvokat Henning Klauseie.

Forsvarer André Lillehovde van der Eynden sier den tiltalte kvinnen ser frem til å få saken avgjort. 

– Hun synes det er tøft og at det er en beskyldning hun ikke kjenner seg igjen i. Hun gleder seg til å få prøvd saken for domstolen og bli ferdig. Hun har ventet en god stund på det.

Rettssaken er berammet til 6. og 7. februar i Østre Innlandet tingrett.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse