fbpx Venter kraftig influensasesong – vil at flere helsearbeidere skal vaksinere seg Hopp til hovedinnhold

Venter kraftig influensasesong – vil at flere helsearbeidere skal vaksinere seg

Over 12 000 personer ble innlagt på sykehus det siste året på grunn av influensa eller covid-19. Nå vil færre vaksinerer seg. Det gjelder også helsepersonell. Det bekymrer FHI.

Helsedirektoratet skriver i en pressemelding at bare 54 prosent av helsepersonell planlegger å vaksinere seg i år, seks prosentpoeng opp sammenliknet med fjoråret.

De advarer videre om at helsepersonell er ekstra utsatt for å bli smittet av influensa, og direktoratet legger særlig vekt på at arbeidsgiverne må sørge for et reelt og godt tilbud.

Helsedirektoratets undersøkelse blant helsepersonell viste følgende:

  • Blant dem som ikke planlegger å vaksinere seg kommende sesong, oppgir 24 prosent at de kan endre mening dersom de får tilbud når de har vakt eller er på jobb. 
  • 21 prosent av dem som valgte å ikke vaksinere seg i fjor, oppgir at de lot være fordi de ikke fikk tilbud om det fra arbeidsgiver (en økning fra 14 prosent året før). 
  • 25 prosent oppgir at de kan ombestemme seg og likevel la seg vaksinere kommende sesong dersom arbeidsgiver oppfordrer til å ta vaksinen. 
  • Faktisk er det hele 30 prosent av de som tok vaksine i fjor som oppgir at de gjorde det fordi arbeidsgiver oppfordret til det. 

Mange innleggelser fra uke 40

Siste år falt vaksinedekningen mot influensa fra 63 til 59 prosent for risikogruppene i Norge, skriver FHI i en pressemelding.

Etter flere år der det var relativt lite sesonginfluensa ute og gikk, var den tilbake for full styrke i forrige sesong.

5500 personer ble innlagt på sykehus fra uke 40 og frem til nå. I tillegg var det fortsatt mange som fikk og ble sykehusinnlagt for covid-19 – 6700 i samme periode.

Yngre slurver

– Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen i Folkehelseinstituttet (FHI).

Han sier særlig yngre med kroniske sykdommer begynner å slurve med vaksinen, og oppfordrer flere til å ta influensa- og koronavaksiner.

FHI vet foreløpig ikke hvordan influensasesongen vil bli, men advarer om muligheten for en kraftigere sesong.

Kan bli en kraftig sesong

– Vi ser at influensavirusene har endret seg, og det er en stor mulighet for at H3N2-viruset vil vende tilbake. Dette er et virus som vi har mindre beskyttelse mot, fordi det er lenge siden det har forårsaket store utbrudd med mange smittede. Det kan i så fall bety at flere blir alvorlig syke, særlig blant de eldre, sier Ottersen.

Gjelder spesielt disse gruppene

FHI oppfordrer særlig at alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og personer med en rekke kroniske sykdommer til å ta influensavaksine og en oppfriskningsdose mot koronaviruset.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse