FHI og Helsedirektoratet bekymret: «Gammelt» influensavirus vender tilbake i vinter
Influensaen er tilbake og Folkehelseinstituttet venter en epidemi denne vinteren. Det bekymrer både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Men helsepersonell får skryt.
I fjor ble 55 prosent av helsepersonell vaksinert, mot 51 prosent året før, ifølge tall fra SSB.
– Vi har fortsatt et stykke igjen før vi når målet, men vi er nærmere enn noen gang før. For bare fem år siden var dekningen på under 20 prosent. Mer enn tredobling i dekningen på under fem år viser at vi kan nå målet hvis vi fortsetter det gode arbeidet sammen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.
Kan bli heftig
– Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og det gjelder særlig små barn, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg i en pressemelding.
FHI melder at årets influensasesong vil bli en epidemi og er særlig bekymret for barn i risikogruppene. Per i dag er vaksinasjonsdekningen blant disse barna rundt åtte prosent.
– Influensa har vært stort sett fraværende under pandemien på grunn av strenge smitteverntiltak, og befolkningens beskyttelse mot influensa er dermed lav. Noen barn har aldri hatt influensa, og har dermed ingen eller lite immunitet. Derfor er det svært viktig at risikogruppene husker å få influensavaksinen i år, sier Stoltenberg.
Ikke gratis
I år er vaksinen ikke gratis.
– Det er viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha vaksinen har råd til å ta den, er den klare oppfordringen fra Stoltenberg og Guldvog.
Influensavaksinen er sendt ut til alle landets kommuner, og vaksineringen av risikogruppene og helsepersonell er godt i gang.
FHI melder at totalprisen for vaksine kan variere noe. For Sesongen 2022 og 2023 koster influensavaksinene 88 kroner for personer i risikogrupper og øvrige målgrupper for influensavaksinasjon.
– Men det er ingen fast pris for administrering av influensavaksinene og prisen vil derfor variere fra kommune til kommune, melder FHI.
Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og alle som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering. Dette gjelder også barn i risikogruppene.
Vaksiner som kan settes samtidig
Tre vaksiner er anbefalt for personer over 65 år og risikogrupper denne høsten – influensavaksine, oppfriskningsdose med koronavaksine, samt pneumokokkvaksine. Alle tre vaksiner er viktig dersom du er i målgruppen.
Årets influensavaksiner inneholder fire influensavirustyper: to A-stammer og to B-stammer. Effekten av influensavaksine varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent.
– Det betyr at noen får influensa selv om de har tatt vaksine, men vi ser likevel at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp, melder FHI.
Nesesprayvaksine tilgjengelig for barn fra to til 17 år
Sykehjemsbeboere over 65 år får tilbud om en annen influensavaksine (Fluad) enn resten av befolkningen. Årsaken er at den har hatt bedre effekt enn den tradisjonelle influensavaksinen blant de eldste.
For barn er det to ulike typer vaksiner tilgjengelig.
– En som man setter i armen, og en nesesprayvaksine. Injeksjonsvaksinen er godkjent for barn fra seks måneder, mens nesesprayvaksinen er godkjent for aldersgruppen 2–17 år, med noen unntak, melder FHI.
0 Kommentarer