fbpx Helse Sør-Øst øker satsing på intensivsykepleiere Hopp til hovedinnhold

Helse Sør-Øst øker satsing på intensivsykepleiere

mons sjögren sjef på intensiven

På nesten ett år har antall sykepleiere i Helse Sør-Øst som har sitt arbeidsforhold i en utdanningsstilling, økt med over 30 prosent.

Det tilsvarer en økning fra 612 til 815 stillinger, opplyser Helse Sør-Øst.

Da pandemien brøt løs i 2020, var det rundt 1500 brutto månedsverk innen intensivsykepleie i helseforetakene i sørøst. I 2023 har antallet økt til 1630 brutto månedsverk, viser tall fra helseforetaket, ifølge en pressemelding.

Mangel på ansatte med nødvendig intensivkompetanse var en kritisk faktor gjennom hele pandemien, forklarer administrerende direktør Terje Rootwelt. Helse Sør-Øst fikk derfor i oppdrag å øke antall utdanningsstillinger.

– Dette er en viktig satsing som vi håper vil avhjelpe noe av den tøffe arbeidssituasjonen vi vet flere av våre ansatte står i under perioder med høyt intensivbelegg, sier Rootwelt.

Stolte spesialsykepleiere

Mons Sjöberg, som er avdelingsleder for postoperativ- og intensivsykepleie, reagerer slik: 

– Vi er glade for at antallet utdanningsstillinger suksessivt øker – det er det behov for. For vår del er det viktig å signalisere at vi forventer en langsiktighet i denne satsingen, og særlig er jeg opptatt av at styrkingen av utdanningsstillinger til intensivutdanning må opprettholdes og økes videre, skriver han i en e-post til Sykepleien.

Han skriver videre at mange intensivsykepleiere står yrkeskarrierer ut i pasientnært arbeid ved norske intensivavdelinger.

– Det forteller meg at vi kan tilby varierte og spennende oppgaver gjennom et langt yrkesliv, og at våre spesialsykepleiere er stolte over arbeidet de bidrar til å utføre for pasienter, pårørende og kollegaer – hver eneste dag.

Pensjonsnære intensivsykepleiere

– I dag er situasjonen den at vi har mange intensivsykepleiere som om noen år går av med pensjon. For å løse en kommende økt mangel på intensivsykepleiere må vi derfor utdanne flere – men det er bare en del av løsningen, forteller Sjöberg, som selv er intensivsykepleier i bunn.

Torunn L. Hansen, leder for intensivsykepleierne i Norsk Sykepleierforbund, sier følgende:

– Det er et helt klart bra tiltak med økt utdanningskapasitet som ledd i å dekke intensivsykepleiermangelen.

Hun mener at å styrke praksisveilederne til sykepleiere i intensivsykepleiespesialisering er essensielt for å lykkes.

– Det er oftest større ressursbehov enn ressurstilbud i avdelingene, og praksisveiledning kommer i tillegg til de pasientnære oppgavene til intensivsykepleierne.

– Det å styrke veiledningskompetanse på intensivavdelinger er også viktig med tanke på å øke utdanningskapasiteten, sier Hansen til Sykepleien. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse