fbpx FHI: Lav forekomst av resistente virus i Norge Hopp til hovedinnhold

FHI: Lav forekomst av resistente virus i Norge

Bildet illustrerer influensavirus

Det er fremdeles lav forekomst av virus som er resistente mot legemidler i Norge, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

Unntaket er hepatitt C-virus, der det er påvist mutasjoner assosiert med resistens hos en høy andel av virusene som har blitt undersøkt. Det er usikkert hva disse mutasjonene betyr i praksis, skriver FHI i en pressemelding.

– Vi kan anta at forekomsten av enkelte av disse til dels kan redusere effekten av antiviral behandling, men likevel vil de aller fleste pasienter ha svært god effekt av behandlingen, sier fungerende avdelingsdirektør Anne-Marte Bakken Kran i FHI.

Ikke mer resistens av hiv-forebyggende behandling

Årsrapporten fra Resistensovervåkning i Norge (RAVN) viser også at bruk av såkalt pre-eksponeringsprofylakse (PrEP), som er en hiv-forebyggende behandling for personer med høy risiko for å bli smittet, ikke har bidratt til å skape mer resistens.

– Dette er gode nyheter. PrEP har vist seg som et effektivt verktøy i arbeidet mot å forebygge hiv-infeksjon hos risikogrupper. Det er derfor viktig å dokumentere at denne bruken ikke ser ut til å føre til redusert effekt av medikamentene som brukes i behandling av hiv-infeksjon, sier Kran.

Overvåker flere virus

I RAVN overvåkes resistens hos influensavirus, hiv, hepatitt B-virus (HBV), hepatitt C-virus (HCV), cytomegalovirus (CMV) og herpes simplex virus (HSV). Resistens hos SARS-CoV-2 vil bli inkludert i overvåkningen fra 2022. Resistens hos SARS-CoV-2 ble inkludert i overvåkningen fra 2022.

Folkehelseinstituttet har systematisk overvåket resistens hos influensavirus siden 2005. Fra 2006 har også prøver fra alle nydiagnostiserte hiv-tilfeller vært undersøkt for primær resistens.

Les mer om virusene om overvåkes her: 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse