815 studieplasser for sykepleierstudenter står tomme
Politikerne vil at sykepleierutdanningene skal øke opptaket av sykepleierstudenter. Nå er det langt flere studieplasser enn studenter som ønsker å ende opp som sykepleier.
Tall som nettstedet Khrono har hentet inn fra alle studiestedene som tilbyr sykepleierutdanning, viser at over 15 prosent av studieplassene står tomme.
60 prosent av studieplassene tomme i Nord
I år planla sykepleierutdanningene å ta opp av 5323 sykepleiestudenter totalt. Ved studiestart viser tallene fra Khrono at 815 av studieplassene er ledige. (Se tabell under)
De største prosentvise utslagene finner vi i nord. Studietilbudene i Mo i Rana (Nord universitet), Sandnessjøen (VID), Hammerfest og Harstad (UiT Norges arktiske universitet) har alle over 60 prosent ledige studieplasser.
Videre viser tallene at 21 av de 36 med høst-oppmøte hadde for få studenter til å fylle de planlagte studieplassene med sykepleierstudenter. Kun 14 av utdanningsstedene har klart å overoppfylle oppmøtet av studenter.
De som har flest ledige studieplasser i antall, er VID i Oslo med 98 ledige plasser og NTNU Gjøvik med 87 ledige plasser.
Bekymret studentleder
Leder av NSF Student, Daniel Tørresvoll Stabu, mener tallene er et tegn på at sykepleiere har jobbet under press over lang tid.
– Etter pandemien har det kommet tydeligere frem at sykepleieryrket er tøft. Mange opplever at belastning og lønn ikke står i stil med utdanningen og ansvaret de har, sier han.
– Hva kan gjøres?
– Hvis trenden skal snus, må det gjøres noe med sykepleiernes arbeids- og lønnsforhold. Som organisasjon gjør vi det vi kan, men kommuner, sykehus og politikere må også gjøre sin del. Vi trenger at Norge som nasjon har tiltak og en politikk som både rekrutterer, beholder og mobiliserer folk til yrket. Det handler om reelle tiltak og penger på bordet, sier han.
Angrer ikke
Stabu skulle ønske at flere fremsnakket yrket.
– Jeg mener at dersom sykepleierne rundt middagsbordet kunne fortelle om hvor fantastisk yrket og arbeidet er, ville flere ønske å bli sykepleier. Men for at det skal skje, må belastningen ned og lønnen opp. Ingen lever av godord eller applaus alene, sier han.
– Har du selv angret på valget om å bli sykepleier?
– Jeg har ett år av studiet igjen, men jeg gleder meg til å vende tilbake til skolebenken når jeg er ferdig som studentleder – så nei, jeg angrer ikke på valget, sier han.
0 Kommentarer