fbpx Her vil de IKKE lokke sykepleiere med mer lønn Hopp til hovedinnhold

Her vil de IKKE lokke sykepleiere med mer lønn

Åndalsnes i Rauma kommune

Et flertall av norske kommuner tyr til ulike økonomiske gulrøtter for å rekruttere og holde på sykepleiere. Rauma vil heller friste med gode arbeidsvilkår og framsnakke det meningsfylte og positive i yrket.

Mens Aure kommune melder om suksess med trippel lønn for sykepleiestudenter og 50 000 over tariff for ferdigutdannede, tyr nabokommunen Rauma litt lenger sør til andre virkemidler for sikre bemanningen.

– Jeg er bekymret for resultatene dette vil gi om alle skal begynne med slike tiltak som Aure kommune har startet med nå, uttaler helse- og omsorgssjef i Rauma, Margrete Grinaker Berle til Åndalsnes Avis [krever betaling], som først skrev om saken.

– Jeg tror vi vil få et personell som vil gå etter pengene og «shoppe» der lønna er best.

Det bekymrer meg at vi har fått en slik utvikling innen lønn og rekruttering
Margrete Grinaker Berle, helse- og omsorgssjef Rauma

Hun utdyper overfor Sykepleien:

– Det bekymrer meg at vi har fått en slik utvikling innen lønn og rekruttering. Det bekymrer at også tillitsvalget er med på dette, siden det kan undergrave sentral lønnspolitikk og også de enkelte kommunenes mulighet for sunn og fornuftig rekruttering.

Samtidig har hun stor forståelse for at mange kommuner velger å satse på økonomiske lokkemidler.

– Vi er alle i en situasjon der vi har ansvaret for å sikre bemanning døgnet rundt. Det er ingen pauseknapp i helsevesenet, og vi er dessuten på full fart inn i en eldrebølge der kommunene får stadig mer avanserte oppgaver.

Tveegget sverd

Berle understreker overfor Åndalsnes Avis at hun er glad på Aures vegne for suksessen der, men hun føler denne måten å rekruttere folk på er et tveegget sverd.

– På den ene siden er det en fin måte å få studentene til å få opp øynene for det å jobbe innenfor helsesektoren på, men jeg er bekymret for resultatene dette vil gi om alle skal begynne med slike tiltak, sier hun til avisa.

Sykepleien har tidligere i år skrevet om Aures tilbud til sykepleierstudenter, som innebærer at de kan få 60 prosents lønn for en 20 prosents stilling, mot at de binder seg til å jobbe i kommunen to år etter ferdig utdanning.

– Andre har lokket med engangsbeløp, men vi ønsket ikke det, sa Aure-ordfører Hanne-Berit Brekken til Sykepleien den gangen.

– Vi mener vår fremgangsmåte er mer langsiktig, og dessuten gjør den at studentene opparbeider seg pensjonspoeng.

 I tillegg får alle verne- og sykepleiere 50 000 kroner i tillegg til tarifflønn.

Sju av ti lokker med penger

En rekke andre kommuner tyr til ulike økonomiske insitamenter for å rekruttere og holde på verdifullt og etterspurt helsepersonell.

Faktisk har sju av ti kommuner slike ordninger, ifølge en kartlegging NRK gjennomførte juni.

Da for eksempel Nordkapp nylig utlyste sju sykepleierstillinger, ble det lokket med en engangsutbetaling på 60 000 kroner ved ansettelse samt avlønning tilsvarende 16 års ansiennitet, uavhengig av tidligere opptjening.

I Lebesby har sykepleiere blitt tilbudt en såkalt stabiliseringsbonus på 100 000 kroner hvert tredje år, mens Bø i Vesterålen nylig la 190 000 ekstra på bordet. 

Ledelsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) har forståelse for at sykepleiere lar seg friste av mer lønn, men mener det er andre ting som må til.

– Sykepleiere er ikke annerledes enn andre folk. Når de får god økonomisk kompensasjon, kan det gjøre at de velger å starte ved den arbeidsplassen, uttalte NSFs nestleder Silje Naustvik til Sykepleien i juni.

– Vi hadde helst sett at grunnlønnen var så høy at det ikke var nødvendig. Vi mener sykepleiere har for lav lønn i forhold til ansvar og utdanning. Når det er sagt, skjønner jeg at kommunene gjør det, og jeg unner sykepleierne de pengene.

Heltid og oppgavedeling

Helse- og omsorgssjefen i Rauma forteller at de ikke har samme muligheter siden de er på Robek-listen. Dette er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i «økonomisk ubalanse» eller som ikke har fattet vedtak om økonomiplan eller årsbudsjett og årsregnskap innenfor gjeldende frister.

I stedet for økonomiske insentiver bruker Rauma derfor andre virkemidler for å rekruttere og holde på helsepersonell, deriblant å tilby flere heltidsstillinger.

– Vi har også kommet langt med å bli bedre på oppgavedeling, sier Berle til Åndalsnes Avis.

– Vi må også jobbe videre med våre arbeidstidsordninger, slik at disse i større grad speiler kommunens livsfasepolitikk. Det som kanskje er aller viktigst, er at vi må bli bedre til å snakke om det meningsfylte og positive i yrket, og ikke bare det negative.

Mer samarbeid

I tillegg til å knive med omkringliggende kommuner om arbeidskraften, merkes også konkurransen fra sykehussektoren.

– Jeg mener vi ville være tjent med mer samarbeid mellom kommuner, sykehus og utdanningsinstitusjoner, sier Berle til Sykepleien.

– Her i vårt område har vi allerede etablert lokale samarbeidsutvalg med sykehuset. Høyskolene har på sin side et ansvar for å vise frem hvilke faglige utfordringer om ligger i kommunehelsetjenestene, og vi kan i mye større grad bruke hospiteringsordninger og samarbeid mellom sykehus og kommunal helsetjeneste.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse